Ειδικό Δικαστήριο: Δεν θα απολογηθεί ο Νίκος Παππάς – Η κατάθεση του Κώστα Βαξεβάνη

Ούτε για να απολογηθεί δεν θα προσέλθει στο Ειδικό Δικαστήριο ο Νίκος Παππάς. Ο πρώην υπουργός, ο οποίος δικάζεται στο Ειδικό Δικαστήριο για παρεμβάσεις του στο διαγωνισμό του 2016 για τις τηλεοπτικές άδειες, από την αρχή της διαδικασίας επέλεξε να μην εμφανιστεί σε καμία συνεδρίαση και το ίδιο θα πράξει και την ημέρα της απολογίας του. «Θα απολογηθεί δι’ ημών» δήλωσε στο δικαστήριο ο εκ των συνηγόρων του Γιάννης Μαντζουράνης. Η πλευρά του πρώην υπουργού ζήτησε επίσης να κληθεί ως μάρτυρας ο Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας, γιος του συγκατηγορούμενου του, Χρήστου Καλογρίτσα.

Ειδικό Δικαστήριο: To SMS του Νίκου Παππά στον Καλογρίτσα και η κατάθεση Στουρνάρα

Της Άννας Κανδύλη

Όπως σημείωσε ο κ. Μαντζουράνης, ο Ιωάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας «Έχει άμεση προσωπική συμμετοχή σε όλες τις διαδικασίες του διαγωνισμού που το δικαστήριο σας εξετάζει. Πρέπει να ξεκαθαριστεί εδώ αν ο πατέρας ήταν μπροστινός ή ο υιός μπροστινός του πατέρα». Κατόπιν αυτού, οι δικηγόροι του επιχειρηματία ζήτησαν, εφόσον γίνει δεκτό το συγκεκριμένο αίτημα από το δικαστήριο, να κληθούν και τρεις ακόμη μάρτυρες που θέλει η πλευρά τους να εξεταστούν. Η εισαγγελέας της έδρας Όλγα Σμυρλή πρότεινε να γίνει δεκτό το αίτημα με το δικαστήριο να επιφυλάσσεται να απαντήσει στην επόμενη συνεδρίαση.

Ειδικό Δικαστήριο για τηλεοπτικές άδειες: Ένταση για την κατάθεση της γραμματέως Καλογρίτσα

Κατάθεση Κώστα Βαξεβάνη

Ενώπιον του δικαστηρίου κατέθεσε σήμερα ο εκδότης της εφημερίδας DOCUMENTO, δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι τα 3 εκ. ευρώ της εγγυητικής επιστολής που πήρε πίσω η πλευρά Καλογρίτσα όταν αποβλήθηκε από τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, δεν κατέληξαν στη χρηματοδότηση της εφημερίδας.

«Το 2016 είχα εμπλοκή στην έκδοση της εφημερίδας DOCUMENTO ως διευθυντής, όχι ως εκδότης. Από την πρώτη ημέρα έκδοσης η εφημερίδα δέχθηκε πυρά, δολοφονία χαρακτήρα, προσπάθεια ενοχοποίησης, σύνδεση με χρήμα που διακινείτο υπόγεια και ο λόγος ήταν ότι από την πρώτη μέρα η εφημερίδα ήταν πάρα πολύ ενοχλητική με δημοσιεύματα για το πόθεν έσχες του πρωθυπουργού και της συζύγου του, τον Γιάννη Στουρνάρα κ.ά.

Το πρώτο επιχείρημα ήταν ότι η εφημερίδα εκδόθηκε από τα «βοσκοτόπια» του Καλογρίτσα. Στη συνέχεια το δεύτερο επιχείρημα ήταν ότι αυτή η εφημερίδα έγινε με τα 3 εκατομμύρια ευρώ των Χούρι. Μόνο που αυτά τα χρήματα αποδεσμεύτηκαν τον Ιανουάριο του 2017 και διοχετεύτηκαν σε λογαριασμούς του Καλογρίτσα και των εταιρειών του. Είναι κάτι που το επιβεβαίωσε , προς τιμήν του, και ο κ .Στουρνάρας», κατέθεσε ο κ. Βαξεβάνης.

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, όταν αποφάσισε να εκδώσει εφημερίδα ήρθε σε επαφή με διάφορους επιχειρηματίες. Ένας εξ αυτών ήταν και ο Χρήστος Καλογρίτσας «Με πήρε τηλέφωνο όταν έμαθε οτι συνομιλώ και με άλλους επιχειρηματίες για την έκδοση εφημερίδας.

Μου έλεγε να κάνουμε μαζί εταιρεία. Εγώ του έλεγα πως δεν έχω τα λεφτά και πως θα αναλάβω ως διευθυντής. Υπογράψαμε ένα συμφωνητικό ότι σε 7 μήνες εφόσον όλα πάνε καλά, εγώ θα δεχθώ να μπω μέτοχος, θα του παραχωρήσω το 50% του τίτλου και θα γίνουμε συνεταίροι». Όμως , όπως είπε ο κ. Βαξεβάνης από την αρχή υπήρξαν διαφωνίες μεταξύ τους για τα θέματα που αποκάλυπτε η εφημερίδα. «Τον Ιανουάριο του 2017 διαβάζω στον «Βηματοδότη» ότι ο Χρ. Καλογρίτσας συναντήθηκε με τον Γιάννη Στουρνάρα στην ΤτΕ. Δηλαδή, ο ελεγχόμενος για βοσκοτόπια και τα δάνεια της Αττικής και μηνυόμενος από τον Στουρνάρα συναντήθηκε με τον διώκτη του. Μου μπήκαν ψύλλοι στα αφτιά και έμαθα ότι η συνάντηση είχε θέμα να κλείσει το DOCUMENTO. Τον πήρα τηλέφωνο και του είπα “τι είναι αυτά που κάνεις;” Του είπα ότι εγώ αποχωρώ από το Ντοκουμέντο και θα ζητήσω αποζημίωση. Μου απάντησε ότι εκείνος θα φύγει από το DOCUMENTO και δεν χρειάζεται να πάμε στα δικαστήρια και θα μου αφήσει ως αποζημίωση τα έπιπλα, τα γραφεία κλπ. κι εκείνος θα εισέπραττε τη διαφήμιση. Υπογράψαμε ιδιωτικό συμφωνητικό. Από τότε αρχίζει η φιλολογία των 3 εκατομμυρίων. Τώρα ο κ. Καλογρίτσας μια χαρά τα έχει βρει με την Κυβέρνηση και εξυπηρετεί το αφήγημά της».

Ο κ. Βαξεβάνης, είπε ακόμη, ερωτηθείς σχετικά, ότι «Από όσο γνωρίζω δεν υπήρξε παρέμβαση Παππά προς τον Καλογρίτσα, ούτε μου είχε μεταφέρει ο Καλογρίτσας ότι ακούει προστάγματα Παππά ή οποιουδήποτε τρίτου προσώπου. Ότι δηλαδή δεχόταν εντολές ή ότι ο υπουργός έδινε τέτοιες εντολές ».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ