Ειδικό Δικαστήριο: To SMS του Νίκου Παππά στον Καλογρίτσα και η κατάθεση Στουρνάρα

Ένα sms με το οποίο ο Νίκος Παππάς φέρεται να ενημερώνει τον Χρήστο Καλογρίτσα για τα ποσοστά επιχειρηματιών στο υπό δημιουργία, φιλικό προς τον ΣΥΡΙΖΑ, κανάλι μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού του 2016, που ο κ. Καλογρίτσας αναδείχθηκε εκ των υπερθεματιστών, προσκόμισε στο Ειδικό Δικαστήριο, η υπεράσπιση του επιχειρηματία.

Καλογρίτσας: Τι απαντά για την μήνυση Παππά στην γραμματέα του

της Άννας Κανδύλη

Αφορμή για την κατάθεση του συγκεκριμένου sms, που κατά την υπεράσπιση του κ. Καλογρίτσα αποδεικνύει ότι ο πρώην υπουργός τέλεσε το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, το οποίο του αποδίδεται, αποτέλεσε η ένταση που έχει δημιουργηθεί γύρω από την κατάθεση της γραμματέως του επιχειρηματία, Ευθαλίας Διαμαντή, περί φακέλων με χρήματα που πήγαιναν από το γραφείο του επιχειρηματία στον ΣΥΡΙΖΑ.

Νίκος Παππάς: Κατέθεσε μήνυση εναντίον της γραμματέως του Καλογρίτσα

«Είναι ένα καινούργιο sms στις 15/9/2016. Σε αυτό το sms αναφέρεται το όνομα του Αρτέμη Αρτεμίου, ανθρώπου στον οποίο αναφέρθηκε η κ. Διαμαντή. Το sms αυτό είναι σημαντικό στοιχείο και προέρχεται από το Νίκο Παππά. “Ιβάν 35, Καλογρίτσας 35, Α2 16, Κουρής 10, Μάρης 4. Α2 (σ.σ. Α2 κατά την υπεράσπιση Καλογρίτσα είναι ο Αρτέμης Αρτεμίου), αυτός που θα δεις 12.30. Α2 και Καλογρίτσας είναι αδιαίρετο προφανώς” αναγράφει το sms προς τον κ. Καλογρίτσα» είπε ο Άγγελος Καραχάλιος, συνήγορος του επιχειρηματία και συμπλήρωσε: «Δύο ημέρες μετά τη συνάντηση Φουρλεμάδη με τον Καλογρίτσα έχουμε προσπάθεια να βρεθεί άλλη λύση για να κατατεθεί η πρώτη δόση. Αυτό το sms ενισχύει τη θέση μας ότι υπήρχε στενή συνεργασία Παππά και Καλογρίτσα και δείχνει ευθεία σύμπραξη».

Η κατάθεση Στουρνάρα

Σήμερα στο δικαστήριο κατέθεσε ως μάρτυρας ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, καθώς την επίμαχη περίοδο η ΤτΕ είχε προχωρήσει σε έλεγχο των δανειοδοτήσεων των τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης και της ATTIKA BANK, που είχε χορηγήσει δάνεια στον Καλογρίτσα. Είχε επίσης ελέγξει την διαδρομή των 3 εκ. ευρώ της εγγυητικής, που προσκόμισε η εταιρεία Καλογρίτσα για να συμμετάσχει στον διαγωνισμό.

Ο Καλογρίτσας, η γραμματέας και οι σακούλες με τα λεφτά

«Αναφέρθηκα στο πόρισμα της ΤτΕ για ορισμένες ασυνήθιστες πρακτικές σε σχέση με την τράπεζα Αττικής και όχι συγκεκριμένα με τον κ. Καλογρίτσα» ανέφερε ο κ. Στουρνάρας και ξεκαθάρισε απαντώντας στο εάν ευθύνονται τα δάνεια στην εταιρεία του Χρήστου Καλογρίτσα, «Τοξότης», πως «δεδομένου ότι τα δάνεια είχαν γίνει μη εξυπηρετούμενα συνέβαλαν και αυτά, αλλά όχι μόνο αυτά. Η πολύπαθη αυτή τράπεζα είχε προβλήματα που προερχόταν από το δημόσιο χαρακτήρα της. Έπρεπε να ιδιωτικοποιηθεί. Στη συνέχεια είδαμε ότι πρέπει να γίνει έλεγχος. Προέκυψαν πολλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Είναι δύσκολο να πει κάποιος εάν σκοπίμως δόθηκαν δάνεια που δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν».

  • Πρόεδρος: Πώς δικαιολογείτε το γεγονός ότι μέχρι τα τέλη του 2014 είχε πιστωτικό όριο 47 εκατ. ευρώ και το επόμενο 1,5 έτος υπερδιπλασιάστηκε; (127 εκατ. ευρώ)
  • Μάρτυρας: Θα μπορούσε να δικαιολογηθεί αν έφεραν μεγάλες εξασφαλίσεις, έργα που είχε εξασφαλίσει ίσως… εμάς ως ΤτΕ μας δημιούργησε ερωτήματα.
  • Πρόεδρος: Έρχεται ένας σημαντικός πελάτης μιας τράπεζας και ζητά να δανειοδοτηθεί με 15 εκατ. ευρώ. Η τράπεζα δεν πρέπει να ζητήσει και να ελέγξει γιατί συζητείται η δανειοδότηση;
  • Μάρτυρας: Θα ήταν τραγικό λάθος αν η τράπεζα δεν προέβαινε στον έλεγχο που μόλις είπατε.
  • Πρόεδρος: Ξέρετε αν ο όμιλος Καλογρίτσα μετείχε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας Αττικής με δανειοδοτήσεις;
  • Μάρτυρας: Ενδεχομένως. Ανακαλύψαμε τέτοιες πρακτικές της τράπεζας. Τότε δεν ήταν παράνομο αλλά παράτυπο. Τώρα είναι παράνομο.

Ο κ. Στουρνάρας διευκρίνισε επίσης ότι η ειδική επιτροπή της Βουλής ζήτησε από την ΤτΕ να γίνει έλεγχος της διαδρομής των 3 εκατ. ευρώ που απαιτούνταν για την συμμετοχή Καλογρίτσα στον διαγωνισμό.

«Η πορεία των χρημάτων ήταν νομότυπη μέχρι και τη στιγμή που επεστράφη η εγγυητική, όταν απεβλήθη η εταιρεία Καλογρίτσα του διαγωνισμού. Οι όροι ωστόσο της συμφωνίας περί υπεργολαβίας δεν τηρήθηκαν», είπε ο κ. Στουρνάρας ενώ ερωτηθείς σχετικά, διευκρίνισε ότι δεν προκύπτει από τον έλεγχο που έκανε η ΤτΕ να δόθηκε έστω κι ένα ευρώ από τα 3 εκατ. για την δημιουργία της εφημερίδας «Documento».

Δηλώσεις δικηγόρων

Ανδρέας Λοβέρδος και Άγγελος Καραχάλιος (δικηγόροι Καλογρίτσα ): «Ο Χρήστος Καλογρίτσας ούτε τότε είχε πτωχεύσει, ούτε τώρα έχει πτωχεύσει, δίνει μάχη επιβίωσης. Μπροστά μου αρνήθηκε το πτωχευτικό τέχνασμα που του εισηγήθηκαν ορισμένοι. Ορισμένοι εκ των συνηγόρων Παππά τον χαρακτήρισαν με ανοίκειο τρόπο και οδήγησαν αρκετούς μετόχους του πολιτικού διαλόγου μέσω των ΜΜΕ να λένε ψέματα. Η περίπτωση του κατηγορουμένου υπουργού δεν διασώζεται με τέτοια ψεύδη. Ο Χρήστος Καλογρίτσας είναι όρθιος και δίνει μάχη, την μάχη της ζωής του. Είναι θύμα εξαπάτησης. Κλείνοντας σε σχέση με το SMS , που σήμερα κατατέθηκε για πρώτη φορά αποδεικνύει με τρόπο απόλυτο ότι ο πρώην υπουργός επικρατείας παραβίασε τα καθήκοντα του, δηλαδή παραβίασε τον νόμο και το Σύνταγμα».

Γιάνης Μαντζουρανης: «Το sms που οψίμως παρουσιάστηκε σήμερα από υπεράσπιση Καλογρίτσα έχει μηδαμινή αποδεικτική αξία και δημιουργεί βάσιμες υπόνοιες για τη γνησιότητα όλων των μηνυμάτων που χρησιμοποίησε και θα χρησιμοποιήσει ο Καλογρίτσας. Και αυτό γιατί από μία απλή ανάγνωση του νόμου Παππά αναμφισβήτητα προκύπτει ότι κανένας Α2 δεν μπορούσε να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρείας με νόμιμη τηλεοπτική άδεια γιατί υπήρχε ρητή και κατηγορηματική υποχρέωση ονομαστικοποίησης των μετοχών μέχρι του ποσοστού του 1%. Άρα, το συγκεκριμένο sms αποτελεί συνέχεια από τα παραμύθια της κυρίας Ευθαλίας».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ