Νέα δημοσκόπηση – Δείτε τη διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Προβάδισμα επτά μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται στη νέα δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές της Κυριακής , η ΝΔ συγκεντρώνει το 31% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 24%. Και τα δύο κόμματα έχουν αυξήσει τα ποσοστά τους σε σχέση με την έρευνα του Απριλίου, όμως ο ΣΥΡΙΖΑ ενισχύεται ελαφρώς περισσότερο, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί η διαφορά κατά μία μονάδα.

Σημειώνεται ότι σε αντίθεση με τις προηγούμενες αυτή η μέτρηση γίνεται χωρίς αναγωγή επί των εγκύρων. Τρίτο κόμμα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση είναι το Κίνημα Αλλαγής, με 7% (στάσιμο σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση), οριακά πάνω από την Χρυσή Αυγή που υποχωρεί κατά μισή μονάδα και βρίσκεται στο 6,5%. Ακολουθεί το ΚΚΕ το οποίο ενισχύει το ποσοστό του κατά μισή μονάδα και συγκεντρώνει 5,5%.

Η ανάκαμψη του κυβερνώντος κόμματος φαίνεται πως προέρχεται από την αυξημένη συσπείρωση των πολιτών που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες κάλπες του 2015, καθώς το ποσοστό αυξήθηκε στο 60%, από 54% τον Απρίλιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγαλύτερη διαρροή προς την Πειραιώς (15%), παρά προς τα κόμματα της κεντροαριστεράς ή αριστεράς όπως το ΚΙΝΑΛ ή το ΜέΡΑ25 (4 και 3% αντίστοιχα).

Από την πλευρά της, η ΝΔ βελτίωσε τη δική της συσπείρωσή κατά μία μονάδα, όμως είναι ήδη ψηλά, στο 84% πλέον, και συνεπώς να περιθώρια περαιτέρω ανόδου είναι μικρότερα.

Άλλωστε, σύμφωνα με την Pulse, μόνον το 5% των πολιτών που δηλώνουν αναποφάσιστοι ή θέλουν να ψηφίσουν άκυρο ή λευκό στήριξε την ΝΔ στις προηγούμενες εκλογές. Το αντίστοιχο ποσοστό για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι 27%.

Η ενίσχυση των δύο μεγάλων κομμάτων έχει εκ των πραγμάτων περιορίσει τo ποσοστό των αναποφάσιστων, που ανέρχεται σε 7,5% δηλαδή πέντε μονάδες χαμηλότερα συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα.

Αναποφάσιστοι

Σύμφωνα με την έρευνα, στο καλύτερο σενάριο για τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές μπορεί να αποσπάσει 29,2%, ενώ το χειρότερο ενδεχόμενο για τη Νέα Δημοκρατία είναι το 31,8%, που σημαίνει πως η διαφορά περιορίζεται στις 2,6 μονάδες.

Κατά το χειρότερο σενάριο ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 24,2%, ενώ σύμφωνα με το καλύτερο σενάριο για τη ΝΔ το ποσοστό της είναι 37,3%. Δηλαδή, διαφορά 13 μονάδων.

Η έρευνα διενεργήθηκε μεταξύ 21 και 22 Μαΐου σε πανελλαδικό δείγμα 1.208 ενηλίκων. Το περιθώριο λάθους είναι 2,8 ποσοστιαίες μονάδες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ