Νέα «αναχώματα» στο κόμμα Κασιδιάρη εξετάζει η κυβέρνηση – Τι δήλωσε ο Τσιάρας στο «Πρόσωπο με Πρόσωπο»

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, ο οποίος ήταν καλεσμένος στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, “Πρόσωπο με πρόσωπο”, δεν απέκλεισε περαιτέρω ρυθμίσεις μετά την επίσημη ανακοίνωση πως ο πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αναστάσιος Κανελλόπουλος, αναλαμβάνει τα ηνία στο κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, ανέφερε ότι «Νομίζω ότι είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έφερε διάταξη νόμου, με την οποία κόμματα-μορφώματα τα οποία πλήττουν την δημοκρατία, δεν θα μπορούν με βάση αυτό που έχει νομοθετηθεί να ανακηρυχθούν ως υποψήφια κόμματα από το αρμόδιο Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου. Και νομίζω ότι αυτό ήταν μία υπεύθυνη στάση που θα μπορούσε να δείξει η κυβέρνηση αυτή την στιγμή. Υπάρχουν θέματα που μελετά και επεξεργάζεται η κυβέρνηση, θα δούμε, εφόσον υπήρξε και η δήλωση από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, στον χρόνο που υπάρχει μέχρι και το κλείσιμο της Βουλής για το Πάσχα».

Ο δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος, σχολίασε πως «Η υπόθεση εκκρεμεί ενώπιoν του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου. Μπορώ να σας πω, ότι όλοι είναι άριστοι Αρεοπαγίτες. Θα κρίνουν τον νόμο, θα κρίνουν και την αίτηση όπου ηγείται ο κ. Κανελλόπουλος. Όλοι τον γνωρίζουμε τον κ. Κανελλόπουλο σαν αντεισαγγελέα, έχει και τρία αδέρφια και δικηγόρο μαχόμενο και αντιπροέδρους του Αρείου Πάγου τα αδέλφια του. Από κει και πέρα νομίζω ότι ο νόμος είναι σαφής και θα εφαρμοστεί. Πιστεύω ότι δεν θα μπορέσει, βλέποντας τη νομική κατάρτιση που έχουν οι συγκεκριμένοι δικαστές -κανένας δεν μπορεί να προεξοφλήσει δικαστική απόφαση- νομίζω όμως ότι ο νόμος είναι σαφής και θα εφαρμοστεί».

«Έχω την εντύπωση κι εγώ ότι στον Άρειο Πάγο θα εφαρμόσουν το Σύνταγμα και το νόμο και θα κάνουν αυτό το οποίο επιβάλλει η συνείδησή τους -δεν θέλω κι εγώ να προδικάσω την απόφαση του Α1 τμήματος- είναι έμπειροι Αρεοπαγίτες και νομίζω ότι έχουν μια καινούργια διάταξη, η οποία έχει περάσει από τη Βουλή και με αυτή τη διάταξη θα κριθούν. Υπάρχει πολύς αντίλογος για το θέμα της αντισυνταγματικότητας από πάρα πολλούς συνταγματολόγους, η επιστημονική Βουλή όπως ξέρετε έχει πει το ακριβώς αντίθετο… Ελπίζω ο Άρειος Πάγος να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων που απαιτεί όλος ο ελληνικός λαός» είπε ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης, συνέχισε τονίζοντας πως «Δεν υπάρχει τίποτε με την δέουσα ευπρέπεια που να μην υπάγεται σε κριτική. Άλλωστε ξέρετε ότι μερικές φορές η κορυφή της δικαιοσύνης θα έπρεπε σύμφωνα με τον κανόνα “δεν την κρίνουμε” να μην κριθεί ούτε ο Κόλλιας ούτε ο Κανελλόπουλος. Τώρα, σε ότι αφορά την συγκεκριμένη διάταξη, προφανώς θα κρίνει το Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου. Η διάταξη για κανένα λόγο δεν είναι αντισυνταγματική. Είναι απολύτως συνταγματική, διότι προβλέπει κύρωση, όχι σε βάρος προσώπου, αλλά σε βάρος κόμματος που περιλαμβάνει πρόσωπα που μπορεί να έχουν καταδικαστεί, μεταξύ αυτών και για εγκληματική οργάνωση. Αλλά εδώ δεν είναι σε βάρος του προσώπου που συμμετέχει, αλλά σε βάρος του κόμματος που δεν μπορεί να ανακηρύξει το ψηφοδέλτιο. Με αυτή την τεχνική, την οποία υποστήριξαν όλα τα κόμματα, είναι προφανές ότι δεν πρόκειται για αντισυνταγματική, αλλά απολύτως κατά την κρίση μου συνταγματική. Άλλο είναι το πρόβλημα. Το ζήτησα από τον υπουργό Εσωτερικών, το ξέρει και ο ίδιος, δεν ξέρω τι διαβούλευση έκανε με την κυβέρνηση να καταργήσει την δυνατότητα ενός τέτοιου αριθμού παραγόντων που συμμετέχουν σε μια τέτοια εγκληματική οργάνωση να κατέβουν με τη μορφή όχι πια του κόμματος, στο οποίο μπορεί να ηγηθεί όποιος είναι να ηγηθεί, αλλά να τους απαγορεύσει να κατέβουν με μια νεοπαγή ρύθμιση ως συνασπισμός ανεξαρτήτων υποψηφίων».

Με τη σειρά του ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, υπογράμμισε πως «Τα νομικά ζητήματα τα έθεσαν με επάρκεια οι συνάδελφοι. Αυτό που με σοκάρει εμένα είναι ότι βρέθηκε αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου να θέσει εαυτόν στην υπηρεσία αυτού του φασιστικού μορφώματος, αυτής της δολοφονικής οργάνωσης με την βούλα του δικαστηρίου. Και σε ότι αφορά την πολιτική επιλογή, αλλά και σε ότι αφορά την προσωπική του… είσαι αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και θες να γίνει μπροστινός του Κασιδιάρη; Τα νομικά, με τον Α ή τον Β τρόπο θα τα βρούμε. Αυτό όμως που πραγματικά δεν μπορώ να συγχωρήσω είναι ότι άνθρωποι με αυτές τις περγαμηνές και αυτές τις διαδρομές, φέρονται με αδιανόητο τρόπο».

Οικονόμου: Εάν χρειαστούν προσθήκες, εδώ είμαστε να το δούμε

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, το μεσημέρι της Πέμπτης (6/5) κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, εκτίμησε υπάρχει επαρκές θεσμικό πλαίσιο ώστε εγκληματικές οργανώσεις, ακόμη και όταν χρησιμοποιούν τρικ μέσω της τοποθέτησης στην ηγεσία τους ανωτάτων δικαστικών για να κατέλθουν στην εκλογική διαδικασία, να μην μπορέσουν τελικά.
«Είμαι σίγουρος ότι η Δικαιοσύνη θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Κανείς δεν είναι αφελής και δεν θα ξεγελαστεί, εάν χρειαστούν προσθήκες, εδώ είμαστε να το δούμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ