ΝΔ: Τα «καρφιά», οι απουσίες και το παρασκήνιο από το «μασάζ» στην Πειραιώς για τα ομόφυλα ζευγάρια

Στα γραφεία της ΝΔ άρχισε χθες το «μασάζ» στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος για τον γάμο και την τεκνοθεσία από τα ομόφυλα ζευγάρια. Η συνάντηση κράτησε περισσότερο από δύο ώρες, ενώ νέα έχει καθοριστεί για σήμερα για… φροντιστήριο και στους υπόλοιπους βουλευτές.

Ένας ένας πέρασαν την πόρτα οι βουλευτές του πρώτου γκρουπ. Από τη συνάντηση έλειψαν αρκετοί, με πιο ηχηρή την απουσία του Μάκη Βορίδη που δηλώνει έως τώρα αμετακίνητος από τη θέση του κατά της νομοθετικής ρύθμισης, με την απώλεια της κυβερνητικής του θέσης να θεωρείται πιθανή, σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ». Φτάνοντας στα γραφεία της ΝΔ η βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών, Άννα Καραμανλή δήλωσε αποφασισμένη να καταψηφίσει το νομοσχέδιο όταν αυτό έρθει και υπενθύμισε ότι είχε καταψηφίσει το σύμφωνο συμβίωσης για όλα τα ζευγάρια του 2015.

Μιλώντας δε, στο Action24 δήλωσε ότι «εγώ ανήκω στη Δεξιά παράταξη. Ούτε ομοφοβική είμαι, ούτε σκοτάδια έχω. Εγώ ζω στο φως».

Άλλοι βουλευτές, όπως οι Χρήστος Καπετάνος και Γιάννης Καλλιάνος φάνηκαν επιφυλακτικοί και άλλοι απέφυγαν να πουν κάτι πέρα από «καλή χρονιά». Εντύπωση προκάλεσε η στάση του Τάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα δεν είναι «μείζον» και πως κακώς έχει δοθεί τόση σημασία σε αυτό, την ώρα που υπάρχουν σημαντικότερα θέματα όπως η ακρίβεια και η δημόσια υγεία, ενώ προωθούνται σημαντικές ρυθμίσεις όπως η επιστολική ψήφος και η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Πάντως ο πρώην υπουργός ήταν και ένας από τους πρώτους που αποχώρησαν, εμφανώς ευδιάθετος, περίπου μισή ώρα μετά την έναρξη της συζήτησης.

Γαλάζιο «φροντιστήριο»

Εντός της αίθουσας, οι 60 περίπου βουλευτές και υπουργοί άκουσαν πρώτα την εισήγηση του Άκη Σκέρτσου, ο οποίος είπε ότι θαυμάζει τους βουλευτές για το έργο τους και αναγνωρίζει τις δυσκολίες αυτού, ενώ υπογράμμισε ότι είναι λογικό να υπάρχουν διαφωνίες εντός του κόμματος καθώς «η ΝΔ είναι καθρέφτης της κοινωνίας».

Υπενθύμισε τη φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή «ανήκομεν εις την Δύσιν» και στο powerpoint απαρίθμησε τις χώρες που έχουν θεσμοθετήσει τον γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Εισήγηση έκανε και η καθηγήτρια Αστικού Δικαίου Κατερίνα Φουντεδάκη που έχει παίξει κομβικό ρόλο στη σύνταξη του νομοσχεδίου, ενώ για αρκετή ώρα έμεινε στο βήμα ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ακούστηκε να υψώνει τον τόνο της φωνής του αρκετές φορές. Μάλιστα, ενώ μιλούσε ο υπουργός Υγείας, η Άννα Καραμανλή, σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ» αποχώρησε από την αίθουσα εκνευρισμένη και έφυγε από την αίθουσα αρνούμενη να κάνει δήλωση.

Ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των βουλευτών, με τον Κώστα Καραγκούνη να προτείνει ξανά να διευθετηθεί το ζήτημα μόνο με την επέκταση του δικαιώματος της τεκνοθεσίας σε ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Η Μαρία Συρεγγέλα ξεκαθάρισε πως αυτό δεν αποτελεί λύση και είπε ότι δόθηκαν αρκετές εξηγήσεις που απαντούν στους προβληματισμούς των βουλευτών.

Στις απορίες και τις ενστάσεις των βουλευτών, απάντησαν και οι Παύλος Μαρινάκης, Σταύρος Καλαφάτης, η γραμματέας της ΝΔ, Μαρία Συρεγγέλα, ο Άκης Σκέρτσος και ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο πρώτος μάλιστα εμφανίστηκε ικανοποιημένος με το επίπεδο του διαλόγου και τόνισε πως αυτό που συζητήθηκε συμβαίνει ήδη απλώς θα αναγνωρίζονται πλέον και τα δύο μέλη του ζευγαριού ως γονείς, αντί του ενός.

Ο Χρήστος Καπετάνος δήλωσε εξερχόμενος ότι «δεν κάμφθηκαν απορίες» ενώ  ορισμένοι όπως η Μαρία Κεφαλά φάνηκε να διατηρεί επιφυλάξεις. Ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Κώστας Γκιουλέκας δήλωσε ότι «είναι λογικό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σε ένα φιλελεύθερο κόμμα» και πως οι βουλευτές δεν είναι στρατιώτες.

Συνεργάτες Αντώνη Σαμαρά για γάμο ομόφυλων: «Να είναι πιο προσεκτικός ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος»

Σε δήλωσή τους συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά με αφορμή το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και το θέμα της αποχής τόνιζαν χθες: «Να είναι πιο προσεκτικός ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και να συνειδητοποιήσει ότι ο πολιτικός αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ κι όχι ο Αντώνης Σαμαράς!»

Αναλυτικά ανέφεραν τα εξής:

«Σήμερα, ημέρα έναρξης των υποχρεωτικών “φροντιστηρίων” του κ.Σκέρτσου στους βουλευτές της ΝΔ για τον γάμο ομοφυλοφίλων και την τεκνοθεσία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέλεξε να “επιτεθεί” στον κ. Αντώνη Σαμαρά επειδή απουσίαζε στην ψηφοφορία τον… Δεκέμβριο του 2015, επί κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα-ΣΥΡΙΖΑ κι επί μεταβατικής προεδρίας τής ΝΔ, για το σύμφωνο συμβίωσης ομοφυλοφίλων!Δεν αντιλαμβανόμαστε το “μάθημα” που θέλησε να δώσει σήμερα ο κ. Παύλος Μαρινάκης στον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο της ΝΔ.

Επί της ουσίας: πιστεύει η κυβέρνηση ότι το σύμφωνο συμβίωσης και ο γάμος είναι το ίδιο πράγμα; Δεν γνωρίζει ότι το σύμφωνο συμβίωσης αφορά σε νομικά ζητήματα για τα ομόφυλα ζευγάρια, ενώ ο γάμος αφορά στην τεκνοθεσία, δηλαδή στα παιδιά, στη μητέρα και στον πατέρα; Επί της διαδικασίας: ο Αντώνης Σαμαράς ως πρωθυπουργός ουδέποτε προέτρεψε, ούτε υπέδειξε στους βουλευτές του την “αποχή”. Κι ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σεβάστηκε απολύτως το “ζήτημα συνείδησης” που του έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εκλογή τού Προκόπη Παυλόπουλου ως Προέδρου της Δημοκρατίας.

Γι’ αυτό, ας είναι πιο προσεκτικός ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κι ας συνειδητοποιήσει ότι ο πολιτικός αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ κι όχι ο Αντώνης Σαμαράς!».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ