ΝΑΤΟ: Πώς αποτιμά η Ελλάδα το «ναι» Ερντογάν σε Φινλανδία – Σουηδία

Η απρόβλεπτη Τουρκία είπε το πολυπόθητο «ναι» στη ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, παίρνοντας ένα υποσχετικό χαρτί συνεργασίας κατά της τρομοκρατίας. Τι αντίκτυπο θεωρεί η Αθήνα ότι μπορεί να έχει στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις η άρση του «βέτο» από την Τουρκία.

Αποστολή Μαδρίτη: Χρήστος Μαζανίτης

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, η Ελληνική Αποστολή στην Μαδρίτη αποκωδικοποιεί την εξέλιξη ως υποχώρηση της Τουρκίας, η οποία κατάφερε να φτάσει στο σημείο να έχει απέναντί της το σύνολο των μελών της Συμμαχίας.

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι η συμφωνία δεν μας ακουμπά γιατί δεν θίγει κάποιο από τα ζητήματα της Ελλάδας. Επιπλέον δεν διαφοροποιεί κάτι στις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ ενώ από τη συμφωνία μόνο θετικά συμπεράσματα προκύπτουν για την ασφάλεια της Ευρώπης.

Δυο ξένοι

Χθες το βράδυ, Μητσοτάκης – Ερντογάν ήταν σαν δυο ξένοι στον ίδιο χώρο, κατά τη διάρκεια του δείπνου που παρέθεσε προς τιμήν των ηγετών – μελών του ΝΑΤΟ ο βασιλιάς της Ισπανίας, Φίλιππος ΣΤ’.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του δείπνου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε σε εξαιρετικό κλίμα με πολλούς ξένους ηγέτες.

Συγκεκριμένα, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν, κουβέντιασαν για την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Αμερική, με τους δυο ηγέτες να εκφράζουν την ικανοποίηση τους για την επιτυχία της πρόσφατης επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον και το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων των δυο χωρών.

Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε και με το ομόλογο του, του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, με τον οποίο θα έχει και διμερή συνάντηση αύριο Τετάρτη, με τους Πρωθυπουργούς της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας με τους οποίους συζήτησε θέματα ενδιαφέροντος του ελληνικού στοιχείου στις χώρες αυτές. Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας τον προσκάλεσε να επισκεφθεί τη χώρα του.

Ο Πρωθυπουργός είχε επίσης ολιγόλεπτη συζήτηση με τον Πρόεδρο Μακρόν για τα θέματα της ατζέντας της συνόδου.

Τέλος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τετ α τετ με τον Πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, όπου εκφράστηκε το ενδιαφέρον τους για περαιτέρω βελτίωση κυρίως των οικονομικών σχέσεων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ