Μιχελάκης: Δεν θα υπάρξουν άλλα οριζόντια μέτρα

Μιχελάκης: Δεν θα υπάρξουν άλλα οριζόντια μέτρα

Η αξιολόγηση των δήμων, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα κρίνει τις απολύσεις στο Δημόσιο, αποκαλύπτει με συνέντευξή του στην εφημερίδα “Παραπολιτικά” ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης…

“Άλλα οριζόντια μέτρα στους ΟΤΑ δεν θα υπάρξουν, με την προϋπόθεση ότι θα προχωρήσει το πρόγραμμα αξιολόγησης των δήμων. Αξιολόγηση δομών και ανθρώπινου δυναμικού. Όταν ολοκληρωθεί θα διαπιστωθεί ποιες υπηρεσίες είναι υπερστελεχωμένες και ποιες υποστελεχωμένες. Και μέσω της κινητικότητας θα καταστεί δυνατή η ορθολογική αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού, η κάλυψη κενών και η προσφορά καλύτερων υπηρεσιών στον πολίτη”.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Κύριε Μιχελάκη, με το που αναλάβατε υπουργός Εσωτερικών, έπρεπε μέσα σε λίγα 24ωρα να αποφασίσετε ποιοι υπάλληλοι θα μπουν στην κινητικότητα.

Απ: Δυστυχώς, όπως ήταν τα πράγματα τις ημέρες εκείνες, δεν υπήρχαν πολλά περιθώρια ελιγμών, ούτε δυνατότητα διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς. Ουσιαστικά δεν υπήρχαν πολλές επιλογές.

Με ποιο κριτήριο επιλέξατε την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας ;

Απ: Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι οι μύθοι που αναπτύχθηκαν τις προηγούμενες ημέρες δεν ισχύουν. Οι Δήμοι δεν θα χάσουν τα έσοδα που έφερνε η Δημοτική Αστυνομία τα οποία θα συνεχίσουν να βεβαιώνονται και να εισπράττονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Δεν πρέπει ακόμα να ξεχνάμε ότι ορισμένες από τις αρμοδιότητες της δημοτικής αστυνομίας θα παραμείνουν στους δήμους και θα ασκούνται από ένα ποσοστό 10% των δημοτικών αστυνομικών που θα παραμείνει, καθώς επίσης από μετακινήσεις άλλων υπαλλήλων προερχόμενων από υπηρεσίες με πλεονάζον προσωπικό. Οι περισσότεροι από τους δημοτικούς αστυνομικούς θα ενταχθούν στην ειδική υπηρεσία της ΕΛΑΣ που συγκροτείται για την ασφάλεια και την τάξη στις γειτονιές των πόλεων. Κάποιοι άλλοι θα καλύψουν ανάγκες σε κενές θέσεις σωφρονιστικών υπαλλήλων. Η αξιολόγηση θα γίνει με αντικειμενικά κριτήρια που θα αφορούν στη μόρφωση και θα ακολουθηθούν διαδικασίες ΑΣΕΠ. Παράλληλα έχουν υιοθετηθεί συγκεκριμένα κοινωνικά κριτήρια για όσους ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες. Ακόμη έχουν προβλεφθεί και κριτήρια με βάση τα προσόντα. Αυτά προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο και αυτά θα γίνουν.

Μέχρι τον Σεπτέμβριο όμως πρέπει να μπουν και άλλοι υπάλληλοι στην κινητικότητα – διαθεσιμότητα . Ποιες θα είναι οι επόμενες δεξαμενές;

Απ: Άλλα οριζόντια μέτρα στους ΟΤΑ δεν θα υπάρξουν με την προϋπόθεση ότι θα προχωρήσει το πρόγραμμα αξιολόγησης των δήμων. Αξιολόγηση δομών και ανθρώπινου δυναμικού. Όταν ολοκληρωθεί θα διαπιστωθεί ποιες υπηρεσίες είναι υπερστελεχωμένες και ποιες υποστελεχωμένες. Και έτσι – μέσω της κινητικότητας – θα καταστεί δυνατή η ορθολογική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, η κάλυψη κενών και η προσφορά καλύτερων υπηρεσιών στον πολίτη.

Πυκνώνουν οι φωνές, ακόμα και από το εξωτερικό, που λένε οτι το ελληνικό πρόγραμμα δεν ¨ βγαίνει ¨. Τι λέτε;

Απ: Πρώτον, σε ό,τι αφορά το χρέος σχεδόν όλοι πλέον αναγνωρίζουν ότι πρέπει να υπάρξει επανεξέταση και περαιτέρω ελάφρυνση. Για να συμβεί όμως αυτό απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουμε πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα. Αποφάσεις για το θέμα αυτό θα ληφθούν την προσεχή άνοιξη. Σε ό,τι αφορά το χρηματοδοτικό κενό της περιόδου 2014- 2015, μπορεί να υπάρξει είτε πρόσθετη στήριξη των εταίρων μας, είτε έξοδος στις αγορές είτε συνδυασμός των παραπάνω. Σ’ ό,τι αφορά το ενδεχόμενο νέων μέτρων η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Νέες περικοπές μισθών και συντάξεων, νέους φόρους, νέα οριζόντια μέτρα δεν αντέχει ούτε η πραγματική οικονομία, ούτε η κοινωνία, ούτε η κυβέρνηση. Δεν πρόκειται συνεπώς να υπάρξουν.

Εσείς έχετε τοποθετηθεί έντονα και με σαφή τρόπο σχετικά με την ιδεολογία της Νέας Δημοκρατίας. Τώρα συγκυβερνάει με το ΠΑΣΟΚ. Η βάση του κόμματος τι λέει;

Απ: Ο τόπος είναι ανάγκη να κυβερνηθεί. Είναι υπέρτατη εθνική επιταγή, αλλά και έμμεση υπαγόρευση του ίδιου του λαού που δεν έδωσε αυτοδυναμία σε κανένα κόμμα. Προσθέτω μόνο μια φράση: Στους δύσκολους καιρούς που περνά η Πατρίδα μας, σε καιρούς που η χώρα δεν μπορεί να χάνει ούτε μια ώρα, ο πιο μεγάλος κίνδυνος θα ήταν η ακυβερνησία. Μπροστά σ’ αυτό τον κίνδυνο οι ευθύνες όλων είναι τεράστιες. Εμείς προτάσσουμε τον αγώνα για να σωθεί η Πατρίδα μας, να βγει από την κρίση, να βγει από τα μνημόνια, να σταθεί στα πόδια της και να τραβήξει μπροστά.

Ο Πρωθυπουργός επαναλαμβάνει συνεχώς ότι θα εξαντλήσει την τετραετία. Εσείς βλέπετε πρόωρες εκλογές;

Απ: Τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχουν πει, πολλές φορές έως τώρα, ότι αυτή είναι η συμφωνία και αυτή η κοινή βούληση. Να ολοκληρωθεί η προσπάθεια εξόδου από την κρίση, να σταθεί στα πόδια της η Ελλάδα και να αρχίσει να ανεβαίνει. Μαζί θα ανεβαίνουν και οι πολιτικές δυνάμεις που σήκωσαν το βάρος, για τη διάσωση της χώρας και την αναγέννηση της ελπίδας. Συνεπώς το καλύτερο τόσο για τη χώρα, όσο και για τα κόμματα που συγκροτούν την κυβέρνηση είναι η εξάντληση της τετραετίας.

Οι Δήμαρχοι κάνουν λόγο για συνεχόμενες περικοπές, απώλεια προσωπικού και απειλούν ακόμα και με παραιτήσεις. Τι λέτε;

Απ: Αυτό θα ήταν μια ακραία απόφαση. Θέλω να επαναλάβω ότι οριζόντια μέτρα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν σχεδιάζονται. Εκείνο που απομένει – όπως και για την Κεντρική Διοίκηση – είναι η αξιολόγηση δομών, υπηρεσιών και ανθρώπινου δυναμικού, ώστε να υπάρξει εξορθολογισμός και νοικοκύρεμα τόσο των δήμων όσο και του δημόσιου τομέα.

Έχει ανοίξει μία συζήτηση για τη μετάθεση των αυτοδιοικητικών εκλογών. Τελικά, πότε θα πραγματοποιηθούν;

ΑΠ: Οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ