Μητσοτάκης: Το νέο σύστημα θα είναι αντικειμενικό

Μητσοτάκης: Το νέο σύστημα θα είναι αντικειμενικό

 

«Το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων θα είναι αντικειμενικό, αξιοκρατικό και θα συνδέει για πρώτη φορά τα προσόντα του υποψηφίου με τις απαιτήσεις της θέσης» τονίζει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Καταλήξαμε σε αυτό το σύστημα μετά από μία μακρά διαδικασία διαβούλευσης, ενσωματώνοντας βέλτιστες πρακτικές από το εξωτερικό με σκοπό να επιλέξουμε τους ηγέτες της Δημόσιας Διοίκησης με έναν τρόπο διαφορετικό απ΄ό,τι στο παρελθόν. Μακριά από οποιαδήποτε κομματική χειραγώγηση και μέσα από ένα πλαίσιο που θα επιτρέπει να ξεφύγουμε από πρακτικές του παρελθόντος» σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης και προσθέτει: «Το σύστημα επιλογής προϊσταμένων και ειδικά των γενικών διευθυντών δεν είναι ανοικτό σε υποψηφίους από τον ιδιωτικό τομέα. Είναι ανοικτό μόνο σε δημοσίους υπαλλήλους».

Σχετικά με την κατάργηση των μορίων, ο υπουργός διευκρινίζει: «Καταργούμε τα μόρια με την παραδοσιακή λογική της μοριοδότησης και του αθροίσματος των μορίων, που τελικά είχε σημαντική συμμετοχή στη διαμόρφωση της τελικής κρίσης στην επιλογή του υποψηφίου. Τα μόρια παραμένουν ως το πρώτο στάδιο της βασικής επιλογής, αν δηλαδή ο υποψήφιος πληροί ή όχι τις προϋποθέσεις, όπως αυτές έχουν προσδιοριστεί από το αρμόδιο συμβούλιο. Τα μόρια ήταν ένα χρήσιμο σύστημα σε μια περίοδο που έπρεπε να περάσουμε από ένα σύστημα παντελώς αδιαφανές σε ένα άλλο σύστημα, το οποίο τουλάχιστον θα ήταν αντικειμενικό. Δεν θεωρώ, όμως, ότι εξασφαλίζουν την απαιτούμενη αξιοκρατία, έτσι ώστε να επιλέγεται πάντα ο καλύτερος για την κατάλληλη θέση. Αποφεύγουμε όμως -και κατά την άποψή μου αυτό συνιστά και μια σημαντική καινοτομία του νομοσχεδίου- τη “μοριολαγνεία”, η οποία πολλές φορές οδηγούσε στο γεγονός ότι οι υποψήφιοι, που επιλέγονταν, ήταν πάρα πολύ καλοί στο να συλλέγουν μόρια και όχι κατ΄ανάγκη οι πιο κατάλληλοι για τη θέση».

Κληθείς να σχολιάσει τις απόψεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ για κατάργηση της διαθεσιμότητας, ο κ. Μητσοτάκης τονίζει: «Η διαθεσιμότητα, όπως τη ξέρουμε, τελειώνει στο τέλος του 2014, όπως τελειώνουν και οι ποσοτικοί στόχοι των απολύσεων. Αυτό το έχουμε ξεκαθαρίσει με απόλυτη σαφήνεια και αποτελεί και συμφωνία, την οποία μπόρεσα εγώ προσωπικά να διαπραγματευτώ με την τρόικα. Η διαθεσιμότητα ήδη έχει ολοκληρωθεί, 25.000 υπάλληλοι πέρασαν μέσα από αυτή τη διαδικασία, αρκετοί έχουν επανατοποθετηθεί, κάποιοι βρίσκονται σε φάση διεκδίκησης μιας θέσης στο Δημόσιο και κάποιοι από αυτούς, που είναι σε διαθεσιμότητα, θα απομακρυνθούν. Αυτό, όμως, το κεφάλαιο κλείνει το 2014, δεν έχουμε ποσοτικούς στόχους απολύσεων για το 2015. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί μας επιτρέπει να εστιαστούμε σε ουσιαστικές και ποιοτικές μεταρρυθμίσεις».

Αναφορικά με το καθεστώς των μετακινήσεων στο Δημόσιο, ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει: «Καταρχάς, δεν βάζουμε ακόμη τέλος στο υφιστάμενο καθεστώς. Με εγκύκλιό μου ζήτησα από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες να μας ενημερώσουν για όλες τις ειδικές διατάξεις, οι οποίες διέπουν σήμερα το καθεστώς των μετατάξεων και των αποσπάσεων στη Δημόσια Διοίκηση. Το υφιστάμενο καθεστώς είναι αδιαφανές. Στηρίζεται συχνά σε μια προσωπική συναλλαγή, με την καλή έννοια, του υπαλλήλου με τον φορέα προέλευσης και τον φορέα υποδοχής.

Φιλοδοξούμε σε έναν χρόνο από τώρα, μέσα στο 2015, να έχουμε δημιουργήσει μια πραγματική αγορά εργασίας για το Δημόσιο, όπου οι κενές θέσεις να προκηρύσσονται με απόλυτη διαφάνεια, με ενιαία διαδικασία, χωρίς πολλές και χαριστικές διατάξεις και οι δημόσιοι υπάλληλοι που ενδιαφέρονται να τις διεκδικήσουν να μπορούν να τις διεκδικούν επί ίσοις όροις με όλους τους άλλους. Αυτό συμβαίνει σε έναν βαθμό με το υφιστάμενο σύστημα. Σκοπός μας είναι να χαρτογραφήσουμε όλο το εύρος των ειδικών διατάξεων. Κατά την εκτίμησή μου θα καταργήσουμε πάρα πολλές από αυτές για να πάμε επιτέλους σε μια ενιαία αγορά εργασίας για τις μετακινήσεις στο Δημόσιο, αποσυνδεδεμένη αυτή η διαδικασία από το φόβο των απολύσεων».

Σχετικά με δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση εξετάζει την αλλαγή -και μάλιστα ως το τέλος του έτους- του ενιαίου μισθολογίου, ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει: «Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για αλλαγές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και είναι πολύ νωρίς γιατί έχουμε αναλάβει με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να κάνουμε μια λεπτομερή άσκηση με διάφορα εναλλακτικά σενάρια για το πώς ενδεχομένως το μισθολόγιο μπορεί να συνδεθεί π.χ. με το καινούριο σύστημα αξιολόγησης, το οποίο ετοιμάζουμε και θα ισχύσει από το 2015 και αν υπάρχει κάποια δυνατότητα σύνδεσης πρόσθετων μισθολογικών παροχών με την απόδοση των υπαλλήλων. Όλα αυτά τα σενάρια είναι υπό εξέταση όπως υπό εξέταση είναι και σενάρια διόρθωσης στρεβλώσεων που και σήμερα ακόμη υπάρχουν στο ενιαίο μισθολόγιο και οι οποίες διορθώσεις θα πρέπει ν αποτελούν το σημείο αφετηρίας για να πάμε στο επόμενο στάδιο».

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ