Μητσοτάκης: Τι θα πει στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ – Το παρασκήνιο της συνάντησης με Ερντογάν

Το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά και η κλιματική κρίση αναμένεται να κυριαρχήσουν στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Μητσοτάκης: Παρουσίασε σε επενδυτές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τις μεταρρυθμίσεις 

Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του αναμένεται να εκπέμψει ισχυρό μήνυμα ότι οποιαδήποτε λύση εκτός πλαισίου του ΟΗΕ στο Κυπριακό είναι μη αποδεκτή. Συγκεκριμένα, θα επαναλάβει ότι το Κυπριακό είναι ζήτημα παράνομης εισβολής, που πρέπει να λυθεί στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Επίσης αναμένεται να τονίσει ότι, οποιαδήποτε συζήτηση περί δύο κρατών στην Κύπρο – μία προσέγγιση που υποστηρίζει η Τουρκία- είναι αντιπαραγωγική.

Μητσοτάκης στους ομογενείς: Είπα στον Ερντογάν πως οποιαδήποτε συζήτηση για λύση δύο κρατών στην Κύπρο είναι μη αποδεκτή

Για την οριοθέτηση των ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμάται ότι θα τονίσει πως η διαφορά Ελλάδας -Τουρκίας είναι σημαντική αλλά μπορεί να επιλυθεί με βάση το διεθνές δίκαιο. Ιδιαίτερη αναφορά αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός στην κλιματική κρίση με τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα, τις πλημμύρες στην Θεσσαλία και την πυρκαγιά στον Έβρο.

Σε συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Χριστοδουλίδη συμφώνησαν στον απόλυτο συντονισμό τους σχετικά με το Κυπριακό. Όπως ανέφερε το βράδυ της Τετάρτης σε συνάντηση του με ομογενείς, ο πρωθυπουργός διεμήνυσε στον Ερντογάν ότι «λύση δύο κρατών στην Κύπρο δεν είναι αποδεκτή».

Μητσοτάκης: Παραγωγική συζήτηση με τον Ερντογάν – Συμφωνήθηκε οδικός χάρτης για τα επόμενα βήματα

Κυπριακό και μεταναστευτικό τα «αγκάθια» στα ελληνοτουρκικά

Στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Νέα Υόρκη έγινε αντιληπτό ότι το Κυπριακό και το μεταναστευτικό είναι τα δύο ζητήματα που δοκιμάζουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η επιμονή του Τούρκου προέδρου στην λύση δύο κρατών στο Κυπριακό φαίνεται ότι επισκιάζει την εν εξελίξει επαναπροσέγγιση Ελλάδας – Τουρκίας. Παράλληλα η στάση της Τουρκίας προβληματίζει την Αθήνα, την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στον ΑΝΤ1 ότι καταγράφεται θετικό μομέντουμ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες στο Κυπριακό.

Παράλληλα το μεταναστευτικό φαίνεται ότι αποτελεί ένα ακόμη δύσκολο ζήτημα καθώς μεγαλώνουν οι μεταναστευτικές ροές το τελευταίο διάστημα προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, αναμένονται εξελίξεις στο ζήτημα αφού ο Πρωθυπουργός συζήτησε εκτενώς το θέμα με τον Τούρκο πρόεδρο. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το θέμα θα απασχολήσει και την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την επόμενη Τετάρτη.

Τα επόμενα βήματα στον οδικό χάρτη των ελληνοτουρκικών σχέσεων

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μπαίνουν στην κρισιμότερη φάση τους μετά το Βίλνιους και το ραντεβού των δύο ηγετών στην Νέα Υόρκη. Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι η διατήρηση του καλού κλίματος και η αποφυγή εμπρηστικών ενεργειών και προκλήσεων είναι απαραίτητη προϋπόθεση.

Ωστόσο φαίνεται ότι το επόμενο διάστημα θα ανοίξει το δύσκολο κεφάλαιο της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών και οι μήνες μέχρι τον Δεκέμβριο αναμένονται να είναι κρίσιμοι.

Το δυσκολότερο στοίχημα είναι ο πολιτικός διάλογος στις 16 Οκτωβρίου ανάμεσα στην υφυπουργό Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και τον Τούρκο ομόλογό του, Μπουράκ Ακσαπάρ αναμένεται να διερευνήσουν την προοπτική της επίλυσης του θέματος των θαλασσίων ζωνών, δηλαδή της μοναδικής διαφοράς που αναγνωρίζει η Ελλάδα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι η «βεντάλια» των ζητημάτων που αναμένεται να ανοίξει ή να μην ανοίξει η τουρκική πλευρά σε αυτή την συνάντηση αλλά και η ευελιξία που θα επιδείξει ή δεν θα επιδείξει παρέχουν μία πρώτη εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι.

Επιπλέον φαίνεται ότι τα πράγματα είναι καλύτερα στην λεγόμενη θετική ατζέντα. Υπάρχουν στα σκαριά συμφωνίες που εκτείνονται από την πολιτική προστασία, την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, τον τουρισμό, το εμπόριο και τις υποδομές. Αυτές οι συμφωνίες θα καθαρογραφούν και θα πάνε στην συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στις 7 Δεκεμβρίου στην Θεσσαλονίκη.

Μάλιστα στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού ανέφερε στον ΑΝΤ1 ότι σε αυτή την συνεδρίαση θα φανεί εάν θα υπάρξει νέα συνάντηση των δύο ηγετών μέσα στο 2024 και ποια θα είναι η προοπτική των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ