Ερντογάν: Να διαλύσουμε την ενοχλητική ατμόσφαιρα στο Αιγαίο – Επιμένει στις προκλήσεις για το Κυπριακό

Κατά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη και την 78η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ερντογάν συνομίλησε με τους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν κατά τη διάρκεια της 10ωρης πτήσης και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το Κυπριακό, τον Βλαντίμιρ Πούτιν αλλά και στις κοινές προσπάθειες για γεωτρήσεις με το Ισραήλ

Συγκεκριμένα, απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε στην συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στη Νέα Υόρκη.

Μάλιστα, πολύ σημαντικό βήμα για την Τουρκία χαρακτήρισε ο κ. Ερντογάν το Ανώτατο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 7 Δεκεμβρίου, τονίζοντας πως «στόχος μας είναι να διαλύσουμε την ενοχλητική ατμόσφαιρα στο Αιγαίο και η προσέγγιση του Μητσοτάκη είναι προς αυτή την κατεύθυνση».

Την ίδια στιγμή δεν παρέλειψε να αναφερθεί ξανά στις προκλητικές του θέσεις για το Κυπριακό επαναλαμβάνοντας την ξεκάθαρη θέση του πως «η αναγνώριση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου ως ανεξάρτητου κράτους είναι το μόνο βήμα, το πιο αποτελεσματικό βήμα που θα συμβάλει στη λύση του Κυπριακού».

«Στόχος μας είναι να διαλύσουμε την ενοχλητική ατμόσφαιρα στο Αιγαίο»

«Ο υπουργός Εξωτερικών μας, Χακάν Φιντάν, θα συναντηθεί με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών για το θέμα αυτό. Ομοίως, ο επικεφαλής σύμβουλός μου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, πρέσβης Akif Cagatay Kilic, θα πραγματοποιήσει το έργο του με τον ομόλογό του. Στόχος μας είναι να διαλύσουμε την ενοχλητική ατμόσφαιρα στο Αιγαίο και η προσέγγιση του Μητσοτάκη είναι προς αυτή την κατεύθυνση», είπε συγκεκριμένα.

Κι έπειτα σημείωσε: «Αλλά το πιο σημαντικό βήμα για εμάς αυτή τη στιγμή θα είναι η σύνοδος κορυφής στη Θεσσαλονίκη. Η σύνοδος κορυφής της Θεσσαλονίκης θα είναι ένα σημαντικό άλμα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας. Οι υπουργοί Εξωτερικών μας θα κάνουν τις προκαταρκτικές προετοιμασίες και θα πραγματοποιήσουμε αυτή τη σύνοδο κορυφής στη Θεσσαλονίκη στις 7 Δεκεμβρίου. Με αυτή τη σύνοδο κορυφής, ελπίζουμε ότι θα δούμε αμοιβαία ότι πολλά πράγματα έχουν αλλάξει.

«Πρόσφατα, και οι δύο χώρες δοκιμάστηκαν από καταστροφές. Αυτές οι δυσμενείς καταστάσεις έφεραν τις χώρες μας πιο κοντά η μία στην άλλη όσον αφορά τη βοήθεια. Πρόσφατα, οι αυξανόμενες επαφές υψηλού επιπέδου υποστήριξαν επίσης την τρέχουσα θετική ατμόσφαιρα. Κατά την προσεχή περίοδο, ελπίζω ότι οι συμβουλευτικές μας επαφές…», ανέφερε συγκεκριμένα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μόνη λύση η αναγνώριση του ψευδοκράτους

Αναφορικά με το Κυπριακό και απαντώντας στην ερώτηση ποιος θα είναι ο οδικός χάρτης μετά και την έκκληση του για αναγνώριση των Κατεχομένων ως «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», ο Τούρκος Πρόεδρος σημείωσε ότι «η προσέγγισή μας για την Κύπρο είναι σαφής εδώ και πολύ καιρό. Είναι πλέον ξεκάθαρα κατανοητό ότι οι φόρμουλες ομοσπονδίας δεν είναι ρεαλιστικές και δεν θα λειτουργήσουν. Η απόρριψη αυτής της πραγματικότητας δεν είναι τίποτε άλλο από την επιβολή μη λύσης στο νησί».

Στη συνέχεια σημείωσε ότι «έχουμε προσπαθήσει να βρούμε μια δίκαιη και μόνιμη λύση δύο κρατών στην Κύπρο. Προσκαλέσαμε τους συνομιλητές μας να το διασφαλίσουν αυτό. Κάναμε επίσης άλλη μια πρόσκληση προς τη διεθνή κοινότητα».

Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι «η αναγνώριση της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” ως ανεξάρτητου κράτους είναι το μόνο βήμα, το πιο αποτελεσματικό βήμα που θα συμβάλει στη λύση του Κυπριακού»

Και πρόσθεσε τα εξής: «Δεν αναγνωρίζουμε καμία άλλη επιλογή. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε μέχρι τέλους τα δικαιώματα της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” στο πλαίσιο των εγγυητικών δικαιωμάτων που αναγνωρίζονται από το διεθνές δίκαιο. Αναμένουμε να συνεχιστεί η πόρτα που άνοιξε η ένταξη της “ΤΔΒΚ” στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών ως μέλος παρατηρητής. Η αναγνώριση της “ΤΔΒΚ” ως ανεξάρτητου κράτους από τη μία χώρα μετά την άλλη εξυπηρετεί την ειρήνη και την ηρεμία στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο επόμενος οδικός μας χάρτης είναι τα αποτελεσματικά βήματα που πρέπει να γίνουν για την πλήρη προστασία των δικαιωμάτων της ‘ΤΔΒΚ” και την ένταξή της στο διεθνές σύστημα».

Τι είπε για τον Βλαντίμιρ Πούτιν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ακόμη δήλωσε ότι δεν συμφωνεί με την αρνητική προσέγγιση που δείχνουν άλλοι ηγέτες προς τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, μετέδωσαν σήμερα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα, προσθέτοντας ότι η Ρωσία δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη αφoύ παρευρέθηκε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Ερντογάν επανέλαβε πως ελπίζει ότι μπορεί να βρεθεί μια λύση για την αναβίωση της Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά με τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Κοινές προσπάθειες για γεωτρήσεις με το Ισραήλ

Παράλληλα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία και το Ισραήλ σύντομα θα προχωρήσουν σε κοινές προσπάθειες για γεωτρήσεις για ενεργειακά κοιτάσματα και πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες θα λειτουργήσουν επίσης ενεργειακά δίκτυα προς την Ευρώπη μέσω Τουρκίας, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης,

Μετά τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Νέα Υόρκη, ο Ερντογάν είπε επίσης ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για αμοιβαίες επισκέψεις μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Όσον αφορά την τουρκική οικονομία, ο Ερντογάν δήλωσε κατά την επιστροφή του από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ότι το μεσοπρόθεσμο οικονομικό πρόγραμμα της Τουρκίας, που ανακοινώθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, έχει ανοίξει την όρεξη σε ξένους επενδυτές.

«Ένας κρίσιμος πυλώνας του προγράμματός μας είναι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα μας. Μόνο η προετοιμασία και η ανακοίνωση του προγράμματος έχει ήδη ανοίξει την όρεξη σε ξένους επενδυτές», τόνισε κι έπειτα συμπλήρωσε: «Αξιοποιώντας αυτή τη δυναμική, θα προχωρήσουμε γρήγορα προς τους στόχους μας».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ