Μητσοτάκης – Ερντογάν: Η αποτίμηση και τα συμπεράσματα της συνάντησης – Τι είπαν στον Realfm 97,8 Καλεντερίδης – Υφαντής

Αποτίμηση της συνάντησης που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκαναν μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου ο γεωπολιτικός αναλυτής και συγγραφέας, Σάββας Καλεντερίδης και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Υφαντής.

Μητσοτάκης: Παραγωγική συζήτηση με τον Ερντογάν – Συμφωνήθηκε οδικός χάρτης για τα επόμενα βήματα

Ο Σάββας Καλεντερίδης είπε ότι «δεν περίμενα κάτι περισσότερο από τη συνάντηση γιατί το εγχείρημα είναι τεράστιο. Δηλ. το να οδηγηθούμε στην Χάγη είναι ένα ζήτημα περίπου απραγματοποίητο. Αυτή η διαδικασία χρειάζεται χρόνο και στάδια που θα δοκιμαστούν και οι δύο πλευρές ως προς τις προθέσεις τους για να φτάσουμε κάποια στιγμή στην Χάγη. Όταν δεν μπορούμε με την Αλβανία να υπογράψουμε συνυποσχετικό θα μπορέσουμε να το κάνουμε με την Τουρκία; Και αν η Τουρκία είναι ισχυρή όπως ισχυρίζονται κάποιοι, γιατί να υπογράψει συνυποσχετικό με την Ελλάδα; Υπάρχουν πολλά ερωτήματα σε αυτή την ιστορία».

Ο ίδιος τόνισε ότι «υπάρχει ένα επίδικο. Συνήθως αυτός που έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, αυτός κερδίζει. Όποτε του «καπνίσει» του Ερντογάν μας βρίζει, μας απειλεί με πυραύλους και προχωρά σε παραβιάσεις. Και η Ελλάδα στην ουσία ακολουθεί αυτές τις ενέργειες. Τώρα του «κάπνισε» να σταματήσει τις παραβιάσεις και να ανοίξει μια άλλη σελίδα και η Ελλάδα ακολουθεί. Η Ελλάδα θα έπρεπε να αφαιρέσει την πρωτοβουλία των κινήσεων από τα χέρια του Ερντογάν. Για παράδειγμα στο θέμα του τουρκολιβυκού μνημονίου λέγαμε η Ελλάδα να οριοθετήσει με την Κύπρο ώστε να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων στην Αν. Μεσόγειο. Δεν το κάναμε εμείς. Υπέγραψαν το τουρκολιβυκό μνημόνιο και τρέχουμε εμείς πίσω από τις εξελίξεις» και συνέχισε λέγοντας:

Μητσοτάκης στο CNN: «Μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε με την Τουρκία όσον αφορά τα εδαφικά θέματα»

«Αν επεκτείναμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια η πρωτοβουλία θα ήταν στα ελληνικά χέρια. Οι κακές γλώσσες λένε ότι αυτό που λένε Τούρκοι είναι ότι θέτουν ως προϋπόθεση για να υπογράψουν συνυποσχετικό, να υπάρχει η παραίτηση της Ελλάδας από την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια και η υποχώρηση από τα 10 μίλια του εναέριου χώρου στα 6 μίλια. Και μετά θα συζητήσει η Τουρκία τα άλλα ζητήματα για να υπογράψει το συνυποσχετικό».

Ο Σάββας Καλεντερίδης υποστήριξε ότι «η Ελλάδα δεν έχει εδαφικές διαφορές με την Τουρκία. Όποιος μιλά για κάτι τέτοιο, στην ουσία αυτό λέγεται πολιτική αναβάθμιση των διεκδικήσεων της Τουρκίας».

Μητσοτάκης στους ομογενείς: Είπα στον Ερντογάν πως οποιαδήποτε συζήτηση για λύση δύο κρατών στην Κύπρο είναι μη αποδεκτή

Ακούστε το ηχητικό:

Υφαντής: Συνάντηση με συμβολική σημασία – Δεν είχε μια ουσιαστική ατζέντα

«Δεν είναι μια συνάντηση στην οποία χωρά μεγάλη και βαθιά ανάλυση και αξιολόγηση. Αν δεν υπήρχε η σύμπτωση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τόσο κοντά στη συνάντηση του Βίλνιους μπορεί να μην θεωρούνταν και απαραίτητη» τόνισε ο Κώστας Υφαντής και πρόσθεσε:

«Έχει συμβολική σημασία καθώς επιβεβαιώνει το ήρεμο κλίμα. Επιβεβαιώνει στο υψηλότερο επίπεδο ότι έχει ήδη ξεκινήσει μια συζήτηση αλλά μέχρι εκεί. Η συνάντηση αυτή δεν είχε μια ουσιαστική ατζέντα».

Ο κ. Υφαντής υποστήριξε ότι δεν ανησυχεί για τυχόν υποχωρήσεις. «Αυτό που έχουμε αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι τα 6 ναυτικά μίλια και τίποτα άλλο. Έχουμε το δικαίωμα επέκτασης το οποίο δυστυχώς δεν το ασκήσαμε όταν η συγκυρία ήταν πιο ευνοϊκή παλαιότερες δεκαετίες. Δεν νομίζω ότι θα το χάσουμε αυτό το δικαίωμα. Αν είχε ασκηθεί το δικαίωμα των 12 μιλίων θα «έλυνε» το πρόβλημα και δεν θα άφηνε καθόλου χώρο στο Αιγαίο. Αυτό που χρειάζεται είναι μια συστηματική δουλειά».

Ο κ. Υφαντής συμπλήρωσε ότι θα συνεχιστεί το ήρεμο κλίμα ωστόσο σημείωσε ότι «το πρώτο μεγάλο τεστ θα είναι η έναρξη του πολιτικού διαλόγου και αν όχι η πρώτη συνάντηση στις 16 Οκτωβρίου, που θα είναι συνάντηση γνωριμίας,  η δεύτερη όποτε προγραμματιστεί και γίνει για να δούμε με τι θέσεις θα έρθει η Τουρκία».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό υποστήριξε πως «όποια πρόοδο και να κάνουμε με την Τουρκία στα διμερή θέματα η πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών αποκλείεται να επέλθει όσο η πληγή του Κυπριακού αιμορραγεί».

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ