Μητσοτάκης στο Newsmax: Δεν πρόκειται να συμβεί καθαρή έξοδος από τα μνημόνια τον Αύγουστο – Τι είπε για το ασφαλιστικό

O Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, μίλησε στο Newsmax για μία σειρά θεμάτων όπως το σχέδιό του για μεταρρυθμίσεις, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς και τις σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ σε αυτή τη συνέντευξη είπε ότι «υπάρχει μεγάλη απογοήτευση για τον Τσίπρα, που εμφανίστηκε ως ένας αντισυστημικός, λαϊκιστής υποψήφιος και τελικά έπραξε τα ακριβώς αντίθετα από όσα υποσχέθηκε».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόσθεσε πως «εάν συγκρίνεις την Ελλάδα με την υπόλοιπη Ευρώπη και κυρίως τη Νότια Ευρώπη – στην οποία η κεντροδεξιά χάνει έδαφος -πηγαίνουμε πολύ καλά».

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει, είπε ότι αφορούν τη δημόσια διοίκηση, την εκπαίδευση, τις ιδιωτικοποιήσεις και τη Δικαιοσύνη.

«Οι συντάξεις είναι επίσης ένα κρίσιμο ζήτημα. Έχουμε ήδη δεσμευθεί να αναθεωρήσουμε την αρχιτεκτονική του ασφαλιστικού συστήματος, και σε αυτή τη μεταρρύθμιση ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Επιδίωξή μου είναι οι εργαζόμενοι να είναι και ιδιοκτήτες των ασφαλιστικών τους εισφορών και με απλά λόγια όλοι να είναι ελεύθεροι να διαχειριστούν τις εισφορές τους με τον τρόπο που θεωρούν προσφορότερο. Εξυπακούεται βέβαια, ότι το κράτος θα εποπτεύει αυτόν τον μηχανισμό και θα διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία του», επισήμανε.

Για την οικονομία, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε πως καθαρή έξοδος από τα μνημόνια δεν πρόκειται να συμβεί τον Αύγουστο, «καθώς οι Ευρωπαίοι πιστωτές μας θα ζητήσουν ενισχυμένη εποπτεία, για να βεβαιωθούν ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στον σωστό δρόμο μετά το πέρας του προγράμματος».

Η μόνη φόρμουλα που θα κρατήσει την Ελλάδα στο σωστό δρόμο, τόνισε, είναι μια «φιλο-μεταρρυθμιστική, ικανή, κεντροδεξιά κυβέρνηση, που μπορεί να εφαρμόσει τις πολιτικές που θα κάνουν πάλι την Ελλάδα ελκυστικό προορισμό για ξένες επενδύσεις, για το εγχώριο κεφάλαιο και για τη δημιουργία θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως θεωρεί την Ελλάδα τον πιο αξιόπιστο, μακροπρόθεσμο σύμμαχο που μπορούν να έχουν οι Η.Π.Α. στην ευρύτερη περιοχή.

«Η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος για τις Η.Π.Α. σε μια πολύ ασταθή περιοχή του κόσμου” υπογράμμισε – και για την Τουρκία σημείωσε: «Καθώς η Τουρκία γίνεται απρόβλεπτη, είναι φυσικό να ενισχύεται ο διεθνής ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή. Η Τουρκία είναι ασφαλώς μια πολύ σημαντική δύναμη. Αλλά εσχάτως, επιδίδεται σε μια αναθεωρητική προσέγγιση της εξωτερικής της πολιτικής, που είναι πολύ ανησυχητική. Οποιαδήποτε συζήτηση για τη Συνθήκη της Λωζάνης αναπαράγεται στην Ελλάδα με μεγάλη ανησυχία, γιατί υποδηλώνει ότι η Τουρκία θα μπορούσε να έχει εδαφικές βλέψεις πέραν των σημερινών συνόρων της. Αυτό δεν είναι αποδεκτό”.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα της ΝΔ, το Newsmax σχολίασε: «Στην Ελλάδα δεν προβλέπεται αλλαγή κυβέρνησης προς το παρόν καθώς οι εκλογές δεν είναι ορατές αυτόν τον χρόνο. Είναι όμως σαφές ότι οι συντηρητικοί σε όλο τον κόσμο θα ακούσουν περισσότερα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη – και ενδεχομένως θα αντιγράψουν και μερικές από τις στρατηγικές του».

Σημειώνεται ότι η Newsmax Media, Inc. είναι ένας από τους πιο σημαντικότερους ομίλους μέσων μαζικής ενημέρωσης στις Η.Π.Α., με πάνω από 12 εκατομμύρια αναγνώστες κάθε μήνα. Θεωρείται ρυθμιστικός παράγοντας στη συντηρητική πολιτική σκηνή, και έχει τιμηθεί με διάφορα βραβεία, ενώ έχει φιλοξενήσει συνεντεύξεις από σημαντικούς πολιτικούς όπως ο πρώην υποψήφιος Μιτ Ρόμνεϊ και ο νυν Πρόεδρος των Η.Π.Α., Ντόναλντ Τραμπ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ