Μητσοτάκης: Πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των πολυεθνικών στα βασικά προϊόντα

Αναφερόμενος στο θέμα της ακρίβειας κατά την διάρκεια της συνέντευξής του στην ΕΡΤ ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι θα μπει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους στα βασικά προϊόντα.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Η ακρίβεια είναι το πρώτο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα το ελληνικό νοικοκυριό και γνωρίζω πολύ καλά πόσο δύσκολα τα βγάζουν πέρα, ειδικά τα νοικοκυριά εκείνα τα οποία έχουν τα χαμηλότερα εισοδήματα. Είναι απόλυτη κυβερνητική προτεραιότητα η αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Τον Δεκέμβριο εκταμιεύσαμε πάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ για να ενισχύσουμε τα πιο αδύναμα νοικοκυριά.

Για κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων κάνουμε πιο δραστικές παρεμβάσεις που έχουν σκοπό να μειώσουν τελικά τις τιμές στο ράφι. Είναι αδικαιολόγητο για πολυεθνικές να πωλούν ακριβότερα στην Ελλάδα από ότι σε άλλες αγορές.

Στο βρεφικό γάλα προχωρήσαμε ένα βήμα παραπέρα, καθορίσαμε συγκεκριμένα περιθώρια κέρδους, πλαφόν στο κέρδος. Η διατιμήσεις οδηγούν πολύ συχνά σε ελλείψεις στο ράφι και πρέπει να βρούμε μία λύση η οποία αφενός να εξηγεί στις εταιρείες αυτές ότι δεν θα κερδοσκοπούν σε βάρος του Έλληνα καταναλωτή και ειδικά των νέων οικογενειών που χρειάζονται το βρεφικό γάλα. Από την άλλη όμως δεν πρέπει να υπάρχουν και ελλείψεις στην αγορά. Πρέπει λοιπόν να βρούμε αυτή την ισορροπία και νομίζω ότι την έχουμε βρει. Κάποιες εταιρείες θα δυσαρεστηθούν από τις αποφάσεις μας.

Με τον ίδιο τρόπο κινηθήκαμε και στην ενέργεια, φορολογήσαμε τα διυλιστήρια και τα επιστρέψαμε στην κοινωνία μέσα από ενισχύσεις. Πιστεύω στην αγορά αλλά γνωρίζω ότι το υπερκέρδος είναι στο μυαλό κάποιων. Εκεί πρέπει να παρέμβουμε.

Εξετάζουμε όλο το πλαίσιο των τιμών προϊόντων και υπηρεσιών αναφορικά με τις τηλεπικοινωνίες, σε συνδυασμό πάντα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Όλες οι πρωτοβουλίες μας στοχεύουν στην διαφάνεια».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ