Μητσοτάκης: Η πρώτη μου προτεραιότητα είναι η μείωση της φορολογίας – ΒΙΝΤΕΟ

“Λέμε εδώ και ενάμιση χρόνο για τέταρτο μνημόνιο, από τη στιγμή που ψηφίστηκαν τα μέτρα περικοπών των συντάξεων και μείωσης του αφορολόγητου, τα οποία τι χαρακτηριστικό έχουν, πηγαίνουν πέρα από τη διάρκεια ζωής του τρίτου μνημονίου. Εμείς ξεκάθαρα μιλήσαμε για τέταρτο μνημόνιο. Τότε, πολλοί δεν καταλάβαιναν τι εννοούσαμε, σήμερα που βλέπουν οι συνταξιούχοι αυτό που έρχεται, αντιλαμβάνονται οι χαμηλόμισθοι τι σημαίνει να μειωθεί το αφορολόγητο, δικαιωνόμαστε απόλυτα όταν μιλάμε για τέταρτο μνημόνιο” δήλωσε ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον ΣΚΑΪ.

“Γράφει συμπληρωματικό μνημόνιο, ένα μνημόνιο που έχει σκληρές δεσμεύσεις τουλάχιστον μέχρι το 2022 και ένα μνημόνιο που έχει μέτρα χωρίς χρηματοδότηση” τόνισε.

“Τα συμπληρωματικά μέτρα ύψους 5,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, οι πρόσθετες περικοπές που έρχονται από 1-1-2019 και η μείωση του αφορολογήτου δεν συμπεριλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο. Είναι πρόσθετα μέτρα. Από τη στιγμή που μπορεί να υπάρξει δημοσιονομική υπέρβαση, κάθε κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το πλεόνασμα με τον τρόπο κρίνει ότι είναι ο πιό σωστός. Το ερώτημα είναι γιατί η κυβέρνηση πέτυχε μεγαλύτερα πλεονάσματα από αυτά που της ζητούσαν. Γιατί υπερφορολόγησε τη μεσαία τάξη και τα χαμηλότερα εισοδήματα για να παράγει ένα μεγάλο πλεόνασμα. Η απάντηση είναι ότι εμείς φανταζόμαστε ένα άλλο μείγμα αντιμέτρων. Εγώ θα επιστρέψω χρήματα σε αυτούς από τους οποίους τα πήρε ο κ. Τσίπρας. Η πρώτη μου προτεραιότητα είναι η μείωση της φορολογίας. Έχω δεσμευθεί και πιστεύω ότι μπορούμε να το πετύχουμε αλλάζοντας το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής για συγκεκριμένες μειώσεις όπως μείωση του φόρου για τις επιχειρήσεις στο 25% και μετά στο 20% εντός της διετίας, η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός μίας διετίας, μείωση του φόρου στα μερίσματα. Αυτά είναι μέτρα που μπορούμε να εφαρμόσουμε αμέσως. Αν έχουμε οποιαδήποτε υπεραπόδοση, που πιστεύω θα έχει η δική μας πολιτική που θα είναι φιλική στις επενδύσεις με έμφαση στην ανάπτυξη, προφανώς θα συζητήσουμε και για μειώσεις εισφορών, για αναπροσαρμογή της φορολογικής κλίμακας με εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή μέχρι τα 10.000 ευρώ στο 9% και όχι στο 20% που είναι σήμερα και σε δεύτερο χρόνο μια αναπροσαρμογή της κλίμακας του ΦΠΑ” ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ερωτηθείς για ενδεχόμενη επαναδιαπραγμάτευσης των ήδη ψηφισμένων μέτρων, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απάντησε ότι “Τα μέτρα είναι ήδη ψηφισμένα και είναι μέτρα, τα οποία δύσκολα αλλάζουν αυτή τη στιγμή. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να μειώσουμε το βάρος ως προς το διαθέσιμο εισόδημα, μειώνοντας φορολογία, τον ΕΝΦΙΑ και τον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή. Μια οικογένεια ένας συνταξιούχος που θα χτυπηθεί και θα πονέσει από τις μειώσεις που έρχονται, δεν κρατάει τα χρήματα μόνο για τον εαυτό του, σε μεγάλο βαθμό χρήαμτα μπορεί να πηγαίνουν σε ένα άνεργο παιδί, σε ένα άνεργο εγγόνι. Δική μου προτεραιότητα είναι να δημιουργήσω θέσεις απασχόλησης. Να μειώσω την ανεργία, από εκεί θα έρθει η πραγματική ανακούφιση”.

“Δεν πρόκειται να δεσμευθώ δημόσια για τίποτα που δεν είμαι σίγουρος ότι μπορώ να το κάνω την επόμενη ημέρα. Θέλω να κερδίσω μεταρρυθμιστική αξιοπιστία ως επόμενος Πρωθυπουργός, ώστε σε δεύτερο χρόνο, έξι μήνες, ένα χρόνο μετά, να συζητήσω με τους εταίρους και να τους πω ότι αυτά τα πλεονάσματα δε χρειάζονται ως ενέχυρο για τη σοβαρότητα της κυβέρνησης” τόνισε.

“Αυτά τα οποία λέω δίνουν την ελπίδα της αλήθειας και όχι του ψέματος. Ποιόν θα πιστέψετε, αυτόν που τα συμφώνησε, τα ψήφισε και τα εφάρμοσε ή αυτόν που έρχεται χωρίς να τάζει λαγούς με πετραχήλια, να λέει ότι με αξιοπιστία θα πετύχω το καλύτερο δυνατό. Οι πολίτες θα κρίνουν τελικά. Τον κ. Τσίπρα τον έχω ικανό για τα πάντα. Τον έχω ικανό να πάει στη ΔΕΘ, να φορέσει γραβάτα, να πει ότι βγήκαμε από τα μνημόνια και να πει ότι δε θα κόψει συντάξεις, που ο ίδιος έχει ψηφίσει. Τον έχω ικανό, ένας άνθρωπος που έταξε τα πάντα όταν ήξερε ότι θα γίνει κυβέρνηση, δεν θα τάξει τα πάντα τώρα που ξέρει ότι θα χάσει; Θα το κάνει! Τι περιμένετε από εμένα να μπω σε αυτή τη λογική λαϊκισμού; Δεν θα το κάνω!” σημείωσε.

“Ο κ. Τσίπρας δεν μπόρεσε να περάσει ούτε μία δημιουργική ιδέα για την Ελλάδα της επόμενης ημέρας. Δεν έχει να πει τίποτα για το μέλλον. Εμείς θα δώσουμε μία ρεαλιστική ελπίδα μίας χώρας, η οποία δε θα σέρνεται” είπε ο Πρόεδρος της ΝΔ.

Δείτε το βίντεο:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ