Μητσοτάκης για Τουρκία: Το “διάλογος γιοκ” το έχουμε ξανακούσει, πρέπει να συναντιόμαστε

Στη στάση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στη Μαδρίτη. 

Ερωτηθείς για το “Μητσοτάκης γιοκ” που είπε ο Τούρκος πρόεδρος πριν λίγο καιρό, είπε: “Αυτό το άκουσα στο παρελθόν, το άκουσα μετά τον Έβρο, ειπώθηκε με άλλα λόγια. Πρέπει να συναντιόμαστε, πρέπει να μιλάμε και να αντιμετωπίζουμε τις διαφορές μας πολιτισμένα, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου”.

Στη συνέχεια είπε για την αλλαγή στάσης του Τούρκου προέδρου, ότι “πολλά από όσα λέγονται έχουν αποδεκτές το εσωτερικό ακροατήριο. Θα εξακολουθώ να επιμένω ότι η πόρτα της Ελλάδας σε έναν διάλογο εντός του πλαισίου είναι ανοιχτή”.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έθεσε κατά τη διάρκεια της συνάντησης των ηγετών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ τους ισχυρισμούς του “και αυτό κάτι λέει“.

“Σε καμία από πολλές συζητήσεις που είχαμε κάτι διάρκεια της Συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ δεν ετέθη από την Τουρκία κανένα απολύτως ζήτημα που να αφορά την προβολή των δικών της επιχειρημάτων εις βάρος της Ελλάδας” ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: “Αυτό νομίζω κάτι λέει, κατά πόσο τα επιχειρήματα αυτά μπορούν να σταθούν σε ένα διεθνές περιβάλλον όπως αυτό του ΝΑΤΟ ή αν τελικά είναι μία επιχειρηματολογία η οποία σκοπεύει περισσότερο στην εσωτερική κοινή γνώμη”.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξουν επεισόδια ανάλογα του καλοκαιριού του 2020 ενώ αναφερόμενος στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τη συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν είπε ότι είναι σαφές το μήνυμα να πέσουν οι τόνοι της έντασης στο Αιγαίο.

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το “Turkaegean“, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: “Η κυβέρνηση θα αντιδράσει νομικά. Προφανώς και υπάρχουν ευθύνες, γιατί δεν υπήρξε νωρίτερα αντίδραση. Οι ευθύνες είναι υπηρεσιακές, κάποιοι εντός της διοίκησης δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους. Έχουμε δυνατότητες στο οπλοστάσιό μας να διορθώσουμε αυτό που έγινε, που αφορά την τουριστική εικόνα της χώρας. Αν και βλέποντας τα αποτελέσματα της φετινής τουριστικής περιόδου, αυτή η καμπάνια δεν έχει κανένα ιδιαίτερο αποτέλεσμα”.

Αναφερόμενος στη Σύνοδο, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι το ΝΑΤΟ ενισχύει πολύ σημαντικά την ανατολική πτέρυγα του, για να μπορέσει να προβάλει αποτρεπτική ισχύ απέναντι στις όποιες φιλοδοξίες της Ρωσίας, σε βάρος χωρών μελών της Συμμαχίας.

“Η Σύνοδος Κορυφής είναι πολύ μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας για το μέλλον του ΝΑΤΟ, καθώς διευθετήθηκε το καινούργιο Στρατηγικό Δόγμα, το οποίο επικαιροποιεί τις προτεραιότητες της Συμμαχίας, ενόψει των προκλήσεων που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε την επόμενη δεκαετία. Προφανώς και στρατηγικός αντίπαλος της Συμμαχίας, σε αυτή τη συγκυρία, είναι η Ρωσία και για αυτό και προχωρούμε ως Συμμαχία σε μία σημαντική ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προβάλουμε αποτρεπτική ισχύ απέναντι στις όποιες φιλοδοξίες της Ρωσίας απέναντι σε χώρες μέλη του ΝΑΤΟ”, είπε ο πρωθυπουργός.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ