Μητσοτάκης από Λέσβο: Αποδείξαμε ότι η θάλασσα έχει σύνορα και αυτά μπορούν και πρέπει να φυλάσσονται

Εξαιρετικά περήφανος «που το κολαστήριο της Μόριας -όπως έγινε γνωστό στο εξωτερικό- δεν υπάρχει πια», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Λέσβο, όπου παρέστη στην παρουσίαση της αξιοποίησης του πρώην στρατοπέδου Παραδέλλη «ΚΥΤ Μόριας» και του έργου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου αναφορικά με την στήριξη των τοπικών κοινωνιών που επλήγησαν από το μεταναστευτικό.

Τον Πρωθυπουργό συνόδευσαν ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης και ο Δήμαρχος Λέσβους Στρατής Κύτελης.

«Το κολαστήριο της Μόριας -όπως έγινε γνωστό στο εξωτερικό- δεν υπάρχει πια. Ανήκει στο παρελθόν. Και γι’ αυτό είμαι εξαιρετικά υπερήφανος, διότι τήρησα τη δέσμευση την οποία είχα δώσει στην τοπική κοινωνία, κυρίως στις τοπικές κοινότητες, ότι θα λύσω το ζήτημα αυτό και θα ξεπεράσω όλα τα εμπόδια τα οποία θα μπορούσαν να προκύψουν στον δρόμο μας», είπε ο Πρωθυπουργός.

Όπως υπογράμμισε, «εφαρμόσαμε μία αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική στο μεταναστευτικό ζήτημα. Προστατεύσαμε τα σύνορα της πατρίδας μας, και στην ξηρά και στη θάλασσα, και μειώσαμε κατά παραπάνω από 90% τις αφίξεις παράνομων μεταναστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Αποδείξαμε ότι η θάλασσα έχει σύνορα και τα σύνορα αυτά μπορούν και πρέπει να φυλάσσονται από την Ελληνική Πολιτεία».

, δήλωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, που βρέθηκε στη Λέσβο για την παρουσίαση της αξιοποίησης του πρώην στρατοπέδου Παραδέλλη «ΚΥΤ Μόριας» και του έργου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου αναφορικά με την στήριξη των τοπικών κοινωνιών που επλήγησαν από το μεταναστευτικό.

Από την πλευρά του, ο Νότης Μηταράκης υποδέχθηκε τον Πρωθυπουργό όπως είπε, «σε μια καλύτερη Λέσβο». «Δεσμευτήκαμε απέναντι στον Ελληνικό λαό να μειώσουμε ουσιαστικά τις ροές και δραστικά τις επιπτώσεις της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Και το πράξαμε με σχέδιο και αποφασιστικότητα», είπε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Παράλληλα, μίλησε για τη στήριξη στις τοπικές κοινωνίες με περισσότερα από 110 εκατ. ευρώ για έργα και δράσεις μέσα από το Ταμείο Αλληλεγγύης αλλά και από έκτακτες επιχορηγήσεις και δημοτικά τέλη. «Ενισχύσαμε πανελλαδικά 45 δήμους και τους οργανισμούς τους, με ποσά άνω των 110 εκατ. ευρώ για έργα/δράσεις. 65 εκ. μέσω του Ταμείου και 47 εκ για αποζημιώσεις & Δημοτικά Τέλη. Στο Βόρειο Αιγαίο δόθηκαν 60 εκατ. μέσα σε τρία έτη, δηλαδή συγκριτικά, το 1/5 του Περιφερειακού Επιχειρησιακού προγράμματος Βορείου Αιγαίου 2014-2020 και το 1/7 του 2021-2027», είπε ο κ. Μηταράκης.

Ο Δήμαρχος Λέσβου, Στρατής Κύτελης επεσήμανε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι η περιοχή θα μετατραπεί σε χώρο πολιτισμού και μάθησης.

Δείτε πώς ήταν η Μόρια πριν:

Δείτε πώς είναι η Μόρια σήμερα:

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ