Μητρόπουλος: Πλεόνασμα με ρήτρα εργασιακής ειλωτείας

Μητρόπουλος: Πλεόνασμα με ρήτρα εργασιακής ειλωτείας

«Ολοταχώς για τον Homo Mnimonious, μισθός-“χαρτζιλίκι” για όλους» τονίζει σε δήλωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος, αναφερόμενος στις «αληθινές προθέσεις της κυβέρνησης».

Η δήλωση του κ. Μητρόπουλου:

«Οι μάσκες έπεσαν. Οι αληθινές προθέσεις της κυβέρνησης και της Τριαρχίας των δανειστών φανερώθηκαν.

Το σημερινό πρωτοσέλιδο της «Εφημερίδας των συντακτών» είναι άκρως αποκαλυπτικό. Το 17% του αιματοβαμμένου «πρωτογενούς πλεονάσματος» θα διανεμηθεί με όρους γενικευμένης κοινωνικής καταστροφής, με ρήτρα ολοκληρωτικής κατεδάφισης των τελευταίων αρχών του εργασιακού πολιτισμού.

Σήμερα μάθαμε ότι το νέο Μνημόνιο θα περιλαμβάνει:

· κατώτατο μισθό για όλους, ίδιο κατά την έναρξη και την έξοδο από τον εργασιακό βίο,

· κατάργηση όλων των επιδομάτων,

· ομαδικές απολύσεις χωρίς όριο,

· ακύρωση της συνδικαλιστικής δράσης,

· θέσπιση αμυντικού-επιθετικού απεργιακού δικαιώματος για τους εργοδότες («lock out»),

· εγγυημένη μόνο την κατώτατη σύνταξη από 1-1-2015 κ.ά.

Έτσι με το νέο Μνημόνιο της ολοκληρωτικής καταστροφής και τα προσαρτώμενα κείμενά του δημιουργείται ένας νέος τύπος εργαζομένου: ο μνημονιάνθρωπος (Homo Mnimonious), που θα έχει τα παρακάτω τρία ειδοποιά χαρακτηριστικά:

1ον) Ο Homo Mnimonious θα είναι πάμφθηνος.

Ο νέος κατώτατος μισθός, η μαζική στροφή σε ατομικές συμβάσεις με γενικευμένη «ευελιξία» («flexicurity») είναι το ιδανικό οικονομικό-κοινωνικό-νομικό πρότυπο για τους νέους εργαζόμενους. Η αμοιβή-«χαρτζιλίκι» που θα παίρνουν, θα επαρκεί για τη μετακίνηση μόνο σε άλλο τόπο και εργοδότη για αναζήτηση «ευέλικτης εργασίας».

2ον) Ο Homo Mnimonious θα είναι ευέλικτος.

Το σύστημα της σταθερής και ασφαλισμένης απασχόλησης με ορατή την έξοδο στη σύνταξη καταργείται. Ο οικογενειακός βίος καθίσταται αδύνατος. Ο συλλογικός βίος καταστρέφεται. Οι πολίτες (όσοι ευτυχήσουν να εργαστούν), ακόμη και στα πλαίσια της ανεργιογόνας και μισθοκτόνας ανάπτυξης, θα απασχολούνται με ποικιλώνυμες μορφές ευέλικτης ή άτυπης εργασίας. Ήδη οι μισές από τις νέες θέσεις είναι ευέλικτες. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», για το οποίο περηφανεύεται η μνημονιακή συγκυβέρνηση!

3ον) Ο Homo Mnimonious θα είναι ανασφαλής.

Το βομβαρδισμένο κοινωνικό τοπίο, οι ευέλικτοι και φθηνοί εργαζόμενοι θα περιφέρονται πλάνητες… Θα είναι εργαζόμενοι-«χταπόδια», ανασφαλείς, μόνοι, απορφανισμένοι από τη συνδικαλιστική προστασία (area without union). Η μόνιμη ανασφάλεια για τη διατήρηση της κακοπληρωμένης θέσης θα δημιουργεί άγχος, σύγχυση, απόγνωση. Η κοινωνική συνοχή θα διαρραγεί παντελώς.

Αυτή η αγορά εργασίας του νέου Μνημονίου είναι για δούλους, για είλωτες… Δεν είναι για ελεύθερους ανθρώπους του ιστορικού και περήφανου ελληνικού λαού. Η κοινωνία των φτωχών και προσοντούχων νέων εργαζομένων δεν οδηγεί πουθενά.

Το Μνημόνιο πρέπει να καταγγελθεί για να αρχίσει η νέα πορεία ανόρθωσης της χώρας.

Οι προσεχείς εκλογές είναι η μοναδική ευκαιρία του ελληνικού λαού να βάλει τέλος στην καθολική καταστροφή του.

Ο Μάιος της ανατροπής και της ελπίδας πλησιάζει».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ