Μηταράκης: Επτά αλλαγές στη διαχείριση του μεταναστευτικού – Έρχονται κλειστά ελεγχόμενα κέντρα

Επτά αλλαγές στη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού από την παρούσα κυβέρνηση, καθώς και τις προκλήσεις για το επόμενο 12μηνο παρουσίασε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα. Όπως είπε ο κ. Μηταράκης η κυβέρνηση αναπτύσσει την Εθνική Στρατηγική Μετανάστευσης 2020-21 με στόχο τον ουσιαστικό περιορισμό των ροών και τον δραστικό περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες, και στα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα, εφαρμόζοντας μια αυστηρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. “Σεβόμαστε το Διεθνές Δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αξίες, αλλά δεν θέλουμε η χώρα μας να αποτελεί πύλη εισόδου μεταναστών στην Ευρώπη” είπε ο κ. Μηταράκης, παρουσιάζοντας στοιχεία, που όπως σημείωσε, καταδεικνύουν τη σαφή και ουσιαστική αλλαγή πολιτικής σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τον υπουργό:

“ΠΡΩΤΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ: ΟΙ ΡΟΕΣ ΜΕΩΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ 73% ΦΕΤΟΣ

Οι αφίξεις μεταναστών στη χώρα μας το 2020 είναι 12.289, ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019 ήταν 44.734. Πιο συγκεκριμένα, στα σημεία εισόδου: Λέσβος: Μείωση 74%, Χίος: Μείωση 80%, Σάμος: Μείωση 81%, Λέρος: Μείωση 99%, Κως: Μείωση 86% ,Φυλάκιο Έβρου: Μείωση 61%

Να τονίσω ότι το 74% , τα ¾ των φετινών αφίξεων, πραγματοποιήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2020. Αν δούμε το τελευταίο εξάμηνο, δηλαδή Απρίλιος-Σεπτέμβριος 2020, η μείωση ροών είναι 91% και στα νησιά η μείωση 96% . Στα νησιά μας το τελευταίο εξάμηνο αφίχθησαν 1.164, σε αντίθεση με 29.973 το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ: ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΕΚΔΟΣΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΑΣΥΛΟΥ

Προχωρήσαμε άμεσα σε νομοθετικές αλλαγές στην διαδικασία Ασύλου με τους Ν. 4639/19 & 4686/20. Ενισχύσαμε την διοικητική πυραμίδα της Υπηρεσίας Ασύλου, ανασχεδιάσαμε και αλλάξαμε δραστικά διαδικασίες. Προχωρήσαμε άμεσα στο σχεδιασμό του ψηφιακού μετασχηματισμού όλης της διαδικασίας, ο οποίος θα ολοκληρωθεί το 2021. Στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, θα λειτουργήσει, από τον άλλο μήνα, ο νέος θεσμός του Μητρώου Βοηθών Εισηγητών, όπου δικηγόροι θα συμβάλουν στην περαιτέρω επιτάχυνση της έκδοσης αποφάσεων.

Αποτέλεσμα: Η αύξηση, φέτος, της έκδοσης αποφάσεων ασύλου κατά 82%. Φέτος εκδώσαμε 66.221 αποφάσεις, σε αντίθεση με πέρυσι που εκδόθηκαν 36.306. Κατά συνέπεια, μειώσαμε κατά 36% τις εκκρεμείς αποφάσεις Ασύλου. Σήμερα εκκρεμούν 84,212 αποφάσεις στην Υπηρεσία Ασύλου και 6,071 στην Αρχή Προσφυγών. Στόχος μας, για το 2021, είναι η εκκαθάριση όλων των εκκρεμών υποθέσεων.

ΤΡΙΤΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ:

Πλέον έχουμε ένα θετικό ισοζύγιο αναχωρήσεων και αφίξεων από τη χώρα μας. Το Σεπτέμβριο αποχώρησαν νόμιμα από την χώρα 1.529 μετανάστες, ενώ έφτασαν 792. Το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, αντίστοιχα, αναχώρησαν 3.746, ενώ έφτασαν 2.415. Και μέσα στις επόμενες ημέρες, από το Ελευθέριος Βενιζέλος, θα αναχωρήσουν οι πρώτοι 130 πρόσφυγες από τα νησιά του Αιγαίου, στο πλαίσιο της συμφωνηθείσας αλληλεγγύης με τη Γερμανία.

Από την αρχή του έτους, 7.435 άτομα έχουν αποχωρήσει από την χώρα και εκκρεμούν 3,151 συμφωνημένες μετεγκαταστάσεις σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 1.267 μετεγκαταστάσεις ασυνόδευτων και 1.884 ευάλωτων αιτούντων άσυλο και προσφύγων. Παραμένει ζητούμενο, η εφαρμογή από την Τουρκία, της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016 ως προς την αποδοχή επιστροφών. Από τον περασμένο Μάρτιο η γείτονα χώρα δεν δέχεται επιστροφές, λόγω κορονοϊού.

ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ: ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΜΚΟ

Δημιουργήσαμε ένα νέο πλαίσιο ελέγχου της λειτουργίας και της οικονομικής διαχείρισης των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων του Μεταναστευτικού. Με έξι στοχευμένες ενέργειες:

-Δημιουργήσαμε το Μητρώο Ελληνικών και Ξένων ΜΚΟ και μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου και πιστοποίησης. Μέχρι στιγμής έχουν καταθέσει τα δικαιολογητικά τους 114 ΜΚΟ, και έχουν ολοκληρώσει την αρχική εγγραφή 75.

-Ακολουθεί το Μητρώο Μελών ΜΚΟ, όπου οι ΜΚΟ που έχουν νομίμως εγγραφεί και πιστοποιηθεί στο Μητρώο ΜΚΟ υποχρεούνται να εγγράψουν στο Μητρώο Μελών ΜΚΟ, μέλη, υπαλλήλους ή συνεργάτες τους που ασκούν επ’ αμοιβή ή σε εθελοντική βάση δραστηριότητά επ’ ονόματί τους, εντός ή εκτός προσφυγικών δομών.

-Πλέον, ελέγχουμε και τα νομικά και τα φυσικά πρόσωπα των οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο Μεταναστευτικό.

-Ανακτήσαμε τη διοίκηση των δομών φιλοξενίας από διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ, με τον ορισμό νέων διοικητών σε όλες τις δομές φιλοξενίας που λειτουργούν στη χώρα μας , διοικητές , οι οποίοι υπάγονται στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

-Προχωρούμε στην ελεγχόμενη πρόσβαση στις δομές φιλοξενίας με σύγχρονα συστήματα ασφαλείας και ελέγχου εισόδου/εξόδου στις δομές. Στο πλαίσιο αυτό, η είσοδος και η έξοδος στις νέες δομές θα μπορεί να γίνεται μόνο με την κατοχή ατομικής ταυτότητας.

-Σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ασκεί πλέον οικονομικό έλεγχο στις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα στο Μεταναστευτικό.

-Σε συνεργασία με τις διωκτικές αρχές, όπως είδατε και με την πρόσφατη δικογραφία στη Λέσβο, συμμετέχουμε τον συστηματικό έλεγχο της δράσης των ΜΚΟ στη χώρα μας.

Θέλω εδώ να τονίσω ότι συνεργαζόμαστε πολύ καλά με αρκετές οργανώσεις και διεθνείς οργανισμούς που έχουν συμβάλλει καταλυτικά στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Η παράνομη δράση ωστόσο, δεν μπορεί και δε γίνεται ανεκτή. Και χάρη στις παρεμβάσεις μας, η ίδια η Κοινωνία των Πολιτών αισθάνεται, πλέον, πιο ασφαλής και πιο θωρακισμένη απέναντι σε έκνομες και υπονομευτικές για το ανθρωπιστικό της έργο συμπεριφορές.

ΠΕΜΠΤΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ: ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΠΑΡΟΧΩΝ ΣΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Περιορίσαμε στις περιπτώσεις έκδοσης τελεσίδικης διοικητικής απόφασης, την παροχή στέγης και επιδόματος στον ένα μήνα, από έξι. Σε συνδυασμό με την επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου, ουσιαστικά περιορίσαμε την παροχή προνομίων στέγης και επιδόματος σε λίγους συνολικά μήνες, από αρκετά χρόνια όπως ίσχυε επί της προηγούμενης Κυβέρνησης. Ουσιαστικά στο παρελθόν δίναμε οικονομικά κίνητρα για να έρθουν παράτυπα στην χώρα μας. Η επιδοματική πολιτική του παρελθόντος λειτουργούσε ως πόλος έλξης παράτυπων μεταναστών, καθώς και ως πηγή χρηματοδότησης για την παράνομη δράση κυκλωμάτων λαθροδιακινητών. Επίσης θυμίσω ότι το Υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία μαζί μας, ήδη κατήργησε ειδικές ευεργετικές διατάξεις για την απόδοση ιθαγένειας σε αναγνωρισμένους πρόσφυγες και πλέον υπάγονται στις γενικές διατάξεις απόδοσης ιθαγένειας.

ΕΚΤΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ: ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΜΑΣ

Τα 5 νησιά του Αιγαίου αντιμετώπισαν ακραίες ροές την πενταετία 2015-2019. Αυτές οι αυξημένες ροές, σε συνδυασμό: Πρώτον, με την πολύ αργή διαδικασία ασύλου που μας κληροδότησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Και δεύτερον με τον γεωγραφικό περιορισμό που μας επέβαλε η προηγούμενη Κυβέρνηση με την Κοινή Δήλωση του 2016, οδήγησε σε υπερπληθυσμό στις δομές των νησιών μας. Σήμερα τα νέα δεδομένα, μας επιτρέπουν πλέον να μιλάμε για διατηρήσιμη αποσυμφόρηση. Φέτος μειώθηκαν 53% οι διαμένοντες στα ΚΥΤ Νήσων και συνολικά κατά 50% στους διαμένοντες στα νησιά (Σεπτέμβριος 21.564 Ιανουάριος 42.004).

Σε σχέση με Σεπτέμβριο 2019:

  • Λέσβος: -29% ( 2020: 10.422 διαμένοντες 2019 14.765)
  • Χίος -5% ( 2020: 3.572 2019: 3.765)
  • Σάμος -22% ( 2020: 4.693 2019: 6.040)
  • Λέρος -45% ( 2020: 1.072 2019: 1.948)
  • Κως -56% ( 2020: 1.664 2019: 3.763)

Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει αντιμετωπιστεί στο μεγαλύτερο βαθμό, το πρόβλημα του υπερπληθυσμού που παρατηρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια στις δομές των νησιών.

ΕΒΔΟΜΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ: ΚΛΕΙΣΤΑ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΑ ΚΕΝΤΡΑ

Με κεντρικό μήνυμα «ποτέ πια άλλη Μόρια» προχωρούμε σε ένα φιλόδοξο αλλά συνάμα και ρεαλιστικό σχέδιο, χρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε., δημιουργίας Κλειστών, Ελεγχόμενων Δομών στα νησιά και την ενδοχώρα. Δομών με:

  • Σύγχρονα μέσα ελέγχου εισόδου / εξόδου, με έλεγχο εισερχομένων.
  • Διπλές περιφράξεις τύπου ΝΑΤΟ, με διάδρομο – δρόμο ανάμεσα, για να μπορεί να γίνεται κατάλληλος έλεγχος της περιφραξης.
  • Συστήματα ασφαλείας & πυρασφάλειας.
  • Αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, που δεν θα εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες και δεν θα επηρεάζονται από μία δυνατή βροχή.

Δομών που θα εγγυώνται την προστασία της δημόσιας υγείας και της δημόσιας ασφάλειας και των διαμενόντων και των τοπικών κοινωνιών. Αύριο θα ενημερώσω τη Βουλή για τις νέες δομές σε Σάμο, Κω και Λέρο, καθώς ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός, υπάρχει πλέον ανάδοχος, για την κατασκευή των νέων κλειστών ελεγχόμενων δομών.

Εντός του μήνα, θα προχωρήσουμε με την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την κατασκευή δομών στα υπόλοιπα σημεία εισόδου της χώρας. Ώστε το Καλοκαίρι να κλείσει η προσωρινή δομή στο Μαυροβούνι Λέσβου, που δημιουργήθηκε μέσα σε λίγες μέρες, για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις του εμπρησμού στη Μόρια. Προσωρινή δομή που άμεσα θωρακίζουμε, περαιτέρω, ενόψει του Χειμώνα.

Αντιμετωπίσαμε λοιπόν το 2020 δύο σημαντικά προβλήματα παρελθόντων ετών:

  • Τις ροές, που πλέον είναι στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών.
  • Την κατάσταση στα νησιά που πλέον έχει αντιστραφεί”.

Οι προκλήσεις

“Η επόμενη πρόκληση, για την οποία ήδη έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα, είναι η μείωση των επιπτώσεων της κρίσης στην ηπειρωτική Ελλάδα. Στόχος μας δεν είναι μόνο η αποσυμφόρηση των νησιών και αλλά και η απoσυμφόρηση στην υπόλοιπη χώρα. Και το όριο του 1%, που είχε θέσει ο Πρωθυπουργός για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο, αυτή τη στιγμή εφαρμόζεται σήμερα σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Παρότι οι διαμένοντες στην ηπειρωτική Ελλάδα αυξήθηκαν από 50.995 τον Ιανουάριο τώρα είναι 54.267. Συγκεκριμένα σε δομές φιλοξενίας της ηπειρωτικής χώρας φιλοξενούνται σήμερα 29.047 (Ιανουάριος 25.352).Στο πρόγραμμα «ΕΣΤΙΑ» (διαμερίσματα) σήμερα 21.627 (Ιανουάριος 21.458).Τέλος στο πρόγραμμα «FILOXENIA» (ξενοδοχεία) σήμερα 5.589 (Ιανουάριος 7.742).

Προχωράμε στο κλείσιμο εντός του 2020 του προγράμματος ξενοδοχείων, μέχρι στιγμής έχουν κλείσει 27 και μένουν ακόμα για κλείσιμο 40 ξενοδοχειακές δομές. Το2021, για πρώτη φορά, θα μιλάμε για μείωση δομών. Στοχεύουμε από τις 32 δομές σε όλη την υπόλοιπη χώρα να μειωθούν σε 26, καθώς προχωράμε στην έξοδο από τις δομές αυτών που πλέον δεν δικαιούνται παροχή στέγης” είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

“Αναφορικά με τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες: Πρώτον, το πρόγραμμα «HELIOS», το οποίο υλοποιούμε μαζί με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης από τον Αύγουστο του 2019, συμβάλλει στην αναζήτηση αλλά και την επιδότηση στέγης, για 12 μήνες. Βοηθά στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και άλλων χρήσιμων δεξιοτήτων μέσω μαθημάτων, βοηθά στην πιο ομαλή πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Έχουν εγγραφεί ως σήμερα 16.703 δικαιούχοι και λαμβάνουν υποστήριξη για την αυτόνομη διαβίωσή τους, 5.126 εκ των οποίων έχουν λάβει επιδότηση ενοικίου. Παράλληλα, επίσης σε συνεργασία με τον ΔΟΜ, υλοποιούμε ένα νέο, μεταβατικό πρόγραμμα στέγασης για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες, που εξέρχονται των δομών φιλοξενίας, ώστε να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα, τύπου πλατείας Βικτωρίας. Το πρόγραμμα διασφαλίζει φιλοξενία σε ξενοδοχεία για δύο μήνες.

Παράλληλα, σχεδιάζουμε, μαζί με τον ΟΑΕΔ και το Υπουργείο Εργασίας, ένα νέο πιλοτικό πρόγραμμα, με στόχο τη χαρτογράφηση δεξιοτήτων, επαγγελματική συμβουλευτική, επαγγελματική κατάρτιση και πρακτική άσκηση δικαιούχων διεθνούς προστασίας με σκοπό τη διευκόλυνση της ένταξης τους στην αγορά εργασίας. Στο πλαίσιο του προγράμματος θα προβλέπεται ειδική κατάρτιση όπως γλώσσα (επιπέδου ελληνομάθειας Α2) και ειδική κατάρτιση στον πολιτιστικό προσανατολισμό, επαγγελματικό προσανατολισμό και την επιχειρηματικότητα. Ένα πρόγραμμα, το οποίο θα εντάξουμε στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Τέλος, έχουμε επιταχύνει ουσιαστικά, σε συνεργασία με τον Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, την έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων στους δικαιούχους, που πλέον δεν χρειάζεται να περιμένουν πολλούς μήνες, αλλά λίγες εβδομάδες για τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα” κατέληξε ο κ. Μηταράκης.ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ