Μήνυμα Μητσοτάκη σε Τουρκία: Όσοι φωνάζουν ότι θα έρθουν ξαφνικά νύχτα, θα προσγειωθούν απότομα στην πραγματικότητα

«Κανείς δεν μπορεί να ξαναγράψει την ιστορία, ούτε να επανασχεδιάσει τη γεωγραφία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στην κυβέρνηση της Τουρκίας για την οποία είπε ότι «δυστυχώς κινείται σε έναν παροξυσμό προκλήσεων».

«Κρατάμε κλειστές τις πόρτες μας στις απειλές, αλλά τις έχουμε πάντα ανοιχτές σε γόνιμες επαφές», είπε στη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας στο Μέγαρο Μουσικής στην Κομοτηνή.

Τόνισε πως «όσο η κυβέρνηση της Τουρκίας υψώνει τους τόνους της τόσο βυθίζεται στη διεθνή απομόνωση» και υπογράμμισε: «Δεν υπάρχει διάλογος με το παράλογο και όσοι φωνασκούν πώς τάχα θα έρθουν μία νύχτα ξαφνικά, να σκεφθούν πως κάποια νύχτα μπορεί εκείνοι να ξυπνήσουν και ξαφνικά να προσγειωθούν απότομα στη σκληρή πραγματικότητα. Από τον ακλόνητο βορειοανατολικό ιστό της σημαίας μας εκπέμπω το πρώτο μου μήνυμα: Τα εθνικά και ευρωπαϊκά μας σύνορα θα παραμείνουν θωρακισμένα. Κι από εδώ, από τα βορειοανατολικά μας σύνορα, όλοι μαζί, να στείλουμε έναν χαιρετισμό στο νοτιοδυτικό άκρο της χώρας (στη Γαύδο) εκεί που η Ελλάδα μετά από δεκαετίες καθυστερήσεων αξιοποιεί για πρώτη φορά το φυσικό ενεργειακό της πλούτο. Ισχυρή Ελλάδα σημαίνει ισχυρή Θράκη και ισχυρή Θράκη σημαίνει ισχυρή Ελλάδα. Δεν παζαρεύουμε την προστασία των συνόρων μας. Οι Εβρίτισες και οι Εβρίτες, οι Θρακιώτισες και οι Θρακιώτες να αισθάνονται ασφαλείς με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης για την οποία είπε ότι είμαστε υπερήφανοι και παρατήρησε ότι «η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης αρνείται να γίνει άβουλο πιόνι στην σκακιέρα της διχόνοιας, όπως επιδιώκουν κάποιοι εκτός συνόρων».

Επισήμανε ότι στη Θράκη υπάρχει αρμονική συνύπαρξη πολιτών διαφορετικών θρησκειών και αυτό θα πρέπει να ήταν ένα αντικείμενο μελέτης για πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η μουσουλμανική μειονότητα ζει αρμονικά στη Θράκη με τη διπλή ιδιότητα του Έλληνα και του ευρωπαίου πολίτη, σημείωσε.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός άσκησε κριτική στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Μίλησε για όσους «αντιτάχθηκαν στον αμυντικό φράχτη, ο οποίος θα επεκταθεί σε όλο το μήκος της μεθορίου του Έβρου, δεν έβλεπαν θαλάσσια σύνορα, δεν δίσταζαν να συκοφαντούν, ακόμα και με ψεύτικες κατηγορίες για δήθεν νεκρά μικρά παιδιά στον Έβρο, όταν στον Έβρο και στο Αιγαίο η Ελληνική Αστυνομία, ο Ελληνικός Στρατός, η Ελληνική Ακτοφυλακή μάχονται καθημερινά για να σώσουν ζωές» και συνέχισε:

«Αναρωτιέμαι πώς θα ήμασταν σήμερα, εάν εκείνοι χειρίζονταν μία τέτοια υβριδική κρίση (η κρίση του 2020 στον Έβρο). Αναρωτιέμαι αν επιμένουν ακόμα και σήμερα στα ανοιχτά σύνορα και αν στο πρόγραμμά τους περιλαμβάνεται ακόμα το αρχικό τους αίτημα να μην κατασκευαστεί καν ο φράχτης στον Έβρο, που τώρα επεκτείνουμε σε όλο το μήκος της μεθορίου.

Αναλογιστείτε πόσο διαφορετικά θα μπορούσαν να ήταν τα πράγματα, αν κάποιος άλλος ήταν στο τιμόνι της χώρας σε αυτές τις δύσκολες συγκυρίες». Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η κυβέρνησή του έκανε 750 προσλήψεις συνοριοφυλάκων, άλλοι 250 πρόκειται να αναλάβουν και θα προκηρυχθούν άλλες 150 θέσεις συνοριοφυλάκων.

Τόνισε ακόμα πως επέλεξε συνειδητά να ξεκινήσει τις περιοδείες του τη νέα χρονιά από την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι προσωπικός, γιατί ο πατέρας του, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ήταν αυτός που καθιέρωσε την ισονομία και την ισοπολιτεία. Ο δεύτερος είναι εθνικός, γιατί αυτή η περιοχή στέκεται πάντα στην πρώτη γραμμή για την προάσπιση της πατρίδας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ