Μετωπική κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ

Μετωπική κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

 

Για «υποκίνηση των μαθητών σε καταλήψεις» καταγγέλλει το Μέγαρο Μαξίμου τον ΣΥΡΙΖΑ, «η κυβέρνηση ανησυχεί γιατί μέσα από τις κινητοποιήσεις που προκαλούν οι πολιτικές της κρίνεται η βιωσιμότητά της» απαντά η Κουμουνδούρου.

Το κοινωνικό μέτωπο που δημιουργείται με ταχείς ρυθμούς οδηγεί –όπως έγραψε χθες το Real.gr- σε μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης και αξιωματικής πρωτίστως αντιπολίτευσης και αναμένεται να σφραγίσει τις εξελίξεις στην πολιτική σκηνή το επόμενο τουλάχιστον διάστημα.

Η κυβέρνηση, παρά τους χαμηλούς τόνους που επέλεξε να κρατά στην αρχή, ανησυχεί σφόδρα για το ενδεχόμενο καταλήψεων στα σχολεία και τα πανεπιστήμια από μαθητές και φοιτητές. Στην προσπάθεια αποδυνάμωσης κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ως υποκινητή, εκμεταλλευόμενη την προτροπή του Αλέξη Τσίπρα προς τους μαθητές χθες στο Λύκειο της Νέας Ιωνίας. Για προτροπή των μαθητών σε καταλήψεις αναμένεται να αναμένεται να κατηγορηθούν και οι καθηγητές. Τυχόν καταλήψεις, άλλωστε, θα περιορίσουν τις πιθανότητες να εισέλθουν στα σχολεία οι εκπαιδευτικοί που θέλουν να διδάξουν, «ακυρώνοντας» σε μεγάλο βαθμό την επιδίωξη της κυβέρνησης για σπάσιμο της απεργίας επειδή δεν θα αντέχουν να χάνουν το ημερομίσθιο, ενώ αυξάνουν τις πιθανότητες για επεισόδια στις γειτονιές και τις πόλεις.

Επικοινωνιακά, μάλιστα, η κυβέρνηση-που δεν θα διστάσει να παρέμβει με διαφορετικό (και δυναμικό) τρόπο αν δει ότι το κοινωνικό μέτωπο τείνει να λάβει διαστάσεις-θα αξιοποιήσει και τις Λαϊκές Επιτροπές (ή Επιτροπές Ανατροπής) που επιδιώκει να συγκροτήσει στις γειτονιές η Κουμουνδούρου. Επιτροπές που δυσκολεύονται να στηθούν, αλλά δεν αποκλείεται τυχόν «κοινωνικοί αυτοματισμοί» να επιταχύνουν τη συγκρότησή τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη σειρά του, χαρακτηρίζει το μέτωπο των εκπαιδευτικών ως «μητέρα όλων των μαχών» και συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις ώστε να επεκταθεί στους περισσότερους κλάδους, σε μια-πολιτική ουσιαστικά-απεργία διαρκείας. Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με τις πληροφορίες, φέρεται αποφασισμένος να κρατήσει ιδιαίτερα σκληρή γραμμή στο θέμα των απεργιών.

Το μεσημέρι σήμερα ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και ΟΙΕΛΕ παραχωρούν συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο συγκρότησης δράσης πανεκπαιδευτικού μετώπου. Η ΟΛΜΕ, ως γνωστόν προχωρά σε επαναλαμβανόμενες πενθήμερες απεργίες από τις 16 Σεπτεμβρίου, ενώ συμπόρευση με τους καθηγητές μέσης εκπαίδευσης αποφάσισε και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας. Στο πλευρό της ΟΛΜΕ και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί (ΟΙΕΛΕ) με 48ωρη απεργία στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου και νέες συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων και του ΔΣ από 17 έως 19 Σεπτεμβρίου. Πενθήμερη απεργία από 16 μέχρι 20 Σεπτεμβρίου αποφάσισε και η Ομοσπονδία Διοικητικού προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου προκηρύσσει 48ωρη απεργία η ΑΔΕΔΥ, ενώ στο απεργιακό μέτωπο έχουν ήδη εισέλθει οι εργαζόμενοι στις αμυντικές βιομηχανίες, τα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΟΑΕΔ (επαναλαμβανόμενες πενθήμερες από 16 Σεπτεμβρίου), η ΠΟΕΔΗΝ, οι μηχανικού του δημοσίου κοκ.

 

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ