Μετά την τριμερή, η Αίγυπτος έστειλε MIG-29 στην Σούδα για ασκήσεις

Η αμυντική συνεργασία Ελλάδας – Αιγύπτου γίνεται ολοένα και πιο δυνατή. Ξαφνικά, ο ουρανός της Μεσογείου, νότια της Κρήτης γέμισε από μαχητικά και ιπτάμενα ραντάρ.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Τα ραντάρ γειτονικών και συμμαχικών χωρών άρχισαν να πλημμυρίζουν από Ελληνικά και Αιγυπτιακά αεροσκάφη, που πραγματοποιούσαν συνεκπαίδευση.

Πρόκειται για την Επιχειρησιακή Εκπαίδευση με την ονομασία «GRC EGY EX07», η οποία έγινε νοτιοδυτικά της Κρήτης, στέλνοντας σαφές μήνυμα για το ποιες είναι οι χώρες που διασφαλίζουν την σταθερότητα στην Μεσόγειο.

MIG-29 MIG-29

4 MIG-29, 2 F-16 και 1 αεροσκάφος E-2C από την Αίγυπτο

Η Ελλάδα συμμετείχε με 8 αεροσκάφη F-16 και ένα 1 αεροσκάφος Αερομεταφερόμενου Συστήματος Εγκαίρου Προειδοποίησης και Ελέγχου, ενώ η Αίγυπτος με 4 MIG-29, 2 F-16 και 1 αεροσκάφος E-2C.

Η δραστηριότητα είχε ως σκοπό την παροχή υψηλής ποιότητας αεροπορικής εκπαίδευσης στα συμμετέχοντα πληρώματα, σε περιβάλλον υψηλής απειλής, με την ενσωμάτωση και επιχειρησιακή αξιοποίηση αεροσκαφών 4ης γενιάς, καθώς και την εξοικείωση και τον συντονισμός τους στην εναέρια μάχη.

MIG-29 MIG-29 MIG-29

Η «GRC EGY EX07» διεξήχθη σε δύο φάσεις, μεταξύ των οποίων τα αεροσκάφη και των δύο Χωρών προσγειώθηκαν για επανεξυπηρέτηση στην 115 Πτέρυγα Μάχης, στην Αεροπορική Βάση Σούδας. Καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησης,  το E-2C της Αιγύπτου επιχειρούσε εντός του FIR Καΐρου.

Η εν λόγω συνεκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων συμφώνως του γενικότερου σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ, και συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε διμερές πλαίσιο.

MIG-29 MIG-29

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ