Μέση Ανατολή: Τετ-α-τετ Μητσοτάκη – Νετανιάχου στο Ισραήλ – Τι συζήτησαν

Στο Ισραήλ βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπου έγινε δεκτός από τον Πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχου. Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη διευρυμένη σύσκεψη.

Στο Ισραήλ ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Το ταξίδι του πρωθυπουργού, το οποίο είχε αναβληθεί προ ημερών για λόγους ασφαλείας, δεν ήταν γνωστό ότι θα πραγματοποιηθεί σήμερα. Τον συνοδεύει ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ο οποίος για τις ανάγκες της επίσκεψης στο Ισραήλ δεν μετέβη στο Λουξεμβούργο για το προγραμματισμένο για σήμερα Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε, σύμφωνα με όσα είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα πάντα με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και υπογράμμισε την ανάγκη προστασίας των αμάχων, την απελευθέρωση των ομήρων και την αποφυγή μιας ανθρωπιστικής κρίσης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και δυτικοί ηγέτες καλούν το Ισραήλ να προστατεύει τους άμαχους στη Λωρίδα της Γάζας

Στο Τελ Αβίβ μεταβαίνει σήμερα και ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε και αύριο ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, σε μια προσπάθεια να σταματήσει η αιματοχυσία.

Μαχητικά του Ισραήλ πλήττουν περιοχές όπου βρίσκονται τρία νοσοκομεία στη Γάζα

Όλες οι πλευρές προσπαθούν να αποτρέψουν τη χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα και να μην χειροτερέψει η ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται έτσι να επαναλάβει την ανάγκη για αποκλιμάκωση και τους κινδύνους για την περιφερειακή σταθερότητα μιας περαιτέρω κλιμάκωσης και διάχυσης της κρίσης σε ολόκληρη την περιοχή, κάτι που είναι επιτακτική ανάγκη να αποφευχθεί, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Ολόκληρος ο διάλογος Μητσοτάκη – Νετανιάχου

Μπενιαμίν Νετανιάχου: Κύριε πρωθυπουργέ, καλέ μου φίλε Κυριάκο, χαίρομαι πολύ που σε βλέπω εδώ. Πάντα λέω ότι το καλύτερο πράγμα εκτός από το να στέκεσαι στο πλευρό του Ισραήλ, είναι να βρίσκεσαι στο Ισραήλ. Στο Ισραήλ, όπως κάνεις εσύ. Εκτιμώ την αλληλεγγύη σας, της κυβέρνησής σας και του ελληνικού λαού, αυτή τη σκοτεινή ώρα. Είναι μια μάχη του πολιτισμού ενάντια στη βαρβαρότητα. Είμαστε στη μεριά του πολιτισμού και πρέπει να ενωθούμε όλοι μαζί απέναντι στη Χαμάς, που είναι το Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ πολύ, κ. πρωθυπουργέ, αγαπητέ Bibi. Έρχομαι εδώ όχι μόνο ως σύμμαχος, αλλά ως αληθινός φίλος. Αυτό που συνέβη ήταν πραγματικά φρικτό. Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή υπερασπίστηκε και υποστήριξε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Κάναμε μια πολύ σαφή διάκριση μεταξύ της Χαμάς και του παλαιστινιακού λαού. Θα συνεχίσουμε να σας στηρίζουμε και να ελπίζουμε πως ό,τι και αν συμβεί πρέπει να συμβεί χωρίς μεγάλο ανθρωπιστικό κόστος. Μπορείτε να υπολογίζετε στην υποστήριξή μας, τη βοήθειά μας.

Μπενιαμίν Νετανιάχου: Σε ευχαριστώ, φίλε μου. Σε ευχαριστώ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ