Μέρκελ-Ολάντ: Λύση στο Eurogroup το Σάββατο – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Τα ξημερώματα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες τις συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να μην κάνει δηλώσεις κατά την αποχώρησή του. Αντίθετα, η καγκελάριος Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, χαρακτήρισαν το Eurogroup του Σαββάτου ιδιαίτερα κρίσιμο για την επίτευξη συμφωνίας.

Μέρκελ: Η συνεδρίαση του Eurogroup το Σάββατο θα πρέπει να είναι αποφασιστική

Συμφωνήσαμε να εργασθούμε και ελπίζουμε οι υπουργοί Οικονομικών στο Eurogroup του Σαββάτου να έχουν τη δυνατότητα να καταλήξουν σε συμπεράσματα δήλωσε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Ο χρόνος πιέζει και το Σάββατο η συνεδρίαση του Eurogroup θα πρέπει να είναι αποφασιστική και να βρεθεί μια τελική λύση, ανέφερε η Μέρκελ.

Eμείς επιθυμούμε οι υπουργοί Οικονομικών μαζί με τα τεχνικά κλιμάκια να ανταποκριθούν. Υπάρχει βούληση και πρόθεση να υποστηρίξουμε την Ελλάδα για να βρεθεί λύση, είπε η Μέρκελ.

Όσον αφορά το μεταναστευτικό αποφασίσθηκε να γίνει ανακατανομή 60.000 προσφύγων που βρίσκονται στην Ιταλία και στην Ελλάδα σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Ολάντ: Ζωτικής σημασίας το Eurogroup του Σαββάτου

Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις των θεσμών με την Ελλάδα και τόνισε ότι η συνεδρίαση του Eurogroup του Σαββάτου θα είναι «ζωτικής σημασίας» διότι στενεύουν τα περιθώρια για την εξεύρεση λύσης.

Είμαστε Ένωση και δεν μπορούμε να αφήσουμε την κάθε χώρα στην τύχη της δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ για το μεγάλο πρόβλημα των προσφύγων, στην μακρά συζήτηση που διήρκεσε μετά το δείπνο των ηγετών της Ε.Ε., ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις στιγμές έντασης μεταξύ του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για το ρόλο που έχει αναλάβει ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Ακούσαμε τι προσδοκούν Μάλτα, Ιταλία, Ελλάδα για το θέμα της μετανάστευσης, ακόμα και η Ουγγαρία για την μετανάστευση που αντιμετωπίζει από τα Βαλκάνια.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Φρανσουά Ολάντ επεσήμανε ότι προτάθηκε η μέθοδος των ποσοστώσεων για τα κράτη μέλη. «Είπαμε ότι πρέπει να αναληφθούν δεσμεύσεις από κάθε χώρα, αλλά υπήρχαν και κάποιες που ήταν ουδέτερες».

Το θέμα των 40.000 + 20.000 προσφύγων είναι πολύ σοβαρό είπε ο Γάλλος πρόεδρος, δεδομένου ότι άπτεται ανθρώπινων ζωών.

Γιούνκερ: Λανθασμένος ο τρόπος δουλειάς στο ελληνικό ζήτημα

Με εμφανή τα σημάδια της κούρασης, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι η εξοντωτική μέθοδος που ακολουθείται το τελευταίο διάστημα στην ελληνική διαπραγμάτευση, δεν είναι ο πλέον κατάλληλος τρόπος δουλειάς.

Λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής, ο Γιούνκερ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της ΕΕ , Ντόναλντ Τουσκ, είπε ότι η συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών με τον Έλληνα πρωθυπουργό κράτησε αρκετές ώρες. «Είμαι εξουθενωμένος, είμαι κουρασμένος», δήλωσε ο Γιούνκερ. «Δεν μου αρέσει αυτή η μέθοδος εργασίας που δεν με αφήνει να κοιμηθώ», «δεν μπορούμε να λάβουμε τις σωστές αποφάσεις κουρασμένοι», είπε. Δεν είναι η κατάλληλη μέθοδος εργασίας, ούτε για εμάς, ούτε για εσάς (τους δημοσιογράφους), είπε ο Γιούνκερ.

Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε ότι ο πρόεδρος του Eurogroup ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ηγέτες για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα. Όπως είπε, οι ηγέτες έχουν πλήρη επίγνωση της κατάστασης και των συνεπειών της. Πρόσθεσε ότι δε χρειάζεται να διεξαχθεί Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης για το ελληνικό ζήτημα και είπε ότι οι ηγέτες καλούν να κλείσει η συμφωνία στο Eurogroup του Σαββάτου.

Τουσκ: ‘Το παιχνίδι τελείωσε’ – Η σκληρή απάντηση του Τσίπρα

«Το παιχνίδι τελείωσε» είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ στον Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής για να λάβει την σκληρή απάντηση του Πρωθυπουργού.

«Η Ελλάδα έχει 1,5 εκατομμύριο ανέργους, 3 εκατομμύρια φτωχούς και χιλιάδες οικογένειες που ζουν χωρίς εισόδημα, μόνο με τη σύνταξη των παππούδων. Αυτό δεν είναι παιχνίδι», απάντησε ο κ. Τσίπρας σύμφωνα με την ΕΡΤ και πρόσθεσε:

«Δεν θα πρέπει να υποτιμάμε μέχρι που μπορεί να φθάσει ένας λαός όταν αισθανθεί ταπεινωμένος».

Αναφορικά με τις προτάσεις των θεσμών ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «δυστυχώς αντανακλούν τις πιο ακραίες θέσεις που εκφράζονται από το ΔΝΤ». «Το κείμενο δεν διαφέρει καθόλου από το προηγούμενο πρόγραμμα», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε στους Ευρωπαίους ηγέτης «αποφασισμένος» να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, στην κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και στην ενοποίηση ταμείων.

Επίσης δεσμεύθηκε για ριζική μεταρρύθμιση τον Οκτώβριο και τόνισε στους Ευρωπαίους ότι «ο ιστορικός του μέλλοντος μετά την πρότασή μας δεν πρόκειται να κατανοήσει γιατί δεν ήρθαμε σε συμφωνία».

Η χειρονομία της Μέρκελ στον Τσίπρα – ΦΩΤΟ

Λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο ΠρωθυπουργόςΑλέξης Τσίπρας συνομίλησε με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Το κλίμα ανάμεσά τους ήταν ιδιαίτερα φιλικό, όπως προδίδουν άλλωστε και οι φωτογραφίες, με την Άνγκελα Μέρκελ να είναι συνεχώς χαμογελαστή.

Μάλιστα ο φωτογραφικός φακός “έπιασε” μια χειρονομία της καγκελαρίου προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Δείτε τις φωτογραφίες…

Αυτά είπε ο Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής – ΒΙΝΤΕΟ

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης, ήταν η απάντηση στις απαιτήσεις που περιλαμβάνονταν στο κείμενο των Θεσμών. Όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια τηςΣυνόδου Κορυφής, έκανε λόγο για μέτρα που θα καλυφθούν για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και κατατέθηκαν σε όσα σημεία υπάρχει διαφωνία ισοδύναμα.

Την ίδια στιγμή, ο Πρωθυπουργός καυτηρίασε τη στάση κάποιων από την πλευρά των Θεσμών, λέγοντας ότι με τις ακραίες τους απαιτήσεις δυναμιτίζουν το κλίμα και ζήτησε από του ομολόγους του να πρυτανεύσει η λογική, απέναντι στην ευθύνη που έχουν για την ευρωζώνη. Τέλος επισήμανε ότι δεν υπάρχουν αγεφύρωτες διαφορές στα δύο κείμενα, αρκεί  να υπάρχει πολιτική βούληση.

 

Δείτε το βιντεο από την ΕΡΤ

Βαρουφάκης: Αυτή είναι η απάντησή μου στους προπαγανδιστές

Τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης «για τον τερματισμό της κρίσης» και την παρέμβασή του κατά σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup δημοσίευσε στο blog του ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.

«Το μόνο αντίδοτο στην προπαγάνδα και τις κακόβουλες διαρροές είναι η διαφάνεια» γράφει ο κ. Βαρουφάκης και συνεχίζει:

«Μετά από την τόση παραπληροφόρηση αναφορικά με την παρουσία μου στο Eurogroup και τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, η μόνη απάντηση είναι να δημοσιεύσω όσα ανέφερα. Διαβάστε και κρίνετε μόνοι σας αν οι ελληνικές προτάσεις μπορούν να αποτελέσουν βάση για την επίτευξη συμφωνίας».

Διαβάστε εδώ αναλυτικά την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης και την τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών

Το veto Σόιμπλε στη συμφωνία

του Θανάση Τσίτσα

«Τορπίλισε» μια παρ’ολίγον συμφωνία, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών,Βόλφανγκ Σόμπλε, απορρίπτοντας και θέτοντας βέτο ώστε να μην υιοθετηθεί η πρόταση να παρέμβει ο ESΜ και να διευκολύνει την Ελλάδα για την αποπληρωμή των δόσεων του ΔΝΤ και των ομολόγων της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Real.gr, η πρόταση που έπεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, και για την οποία το ΔΝΤ δεν έφερε αντιρρήσεις, η αποπληρωμή της δόσης ύψους 1,6 δισ. η οποία λήγει στις 30 Ιουνίου να πραγματοποιηθεί με δάνειο του ESM το οποίο θα αποπληρωθεί το 2023. Επίσης προτάθηκε τα ομόλογα της ΕΚΤ, ύψους 6,8 δισ. ευρώ , που πρέπει να αποπληρωθούν στις 20 Ιουλίου να εξαγοραστούν κι αυτά – μέσα στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης- λίγες ημέρες νωρίτερα από τον ESM και η πληρωμή τους να μετατεθεί και εδώ για το 2023. Όλα τα παραπάνω, υπό την προϋπόθεση ότι θα έπρεπε πρώτα να έχουν νομοθετηθεί τα συμφωνημένα μέτρα και έχει εφαρμοστεί τουλάχιστον ένα μέρος τους (πχ ΦΠΑ).

Σύμφωνα με αξιωματούχο του ΔΝΤ που εμπλέκεται στην διαπραγματεύσεις «ο Σόιμπλε όχι μόνο τορπίλισε την πρόταση, αλλά έθεσε και ζήτημα προς την ΕΚΤ να κλείσει την στρόφιγγα της ρευστότητας μέσω του ELA , θέτοντας ζήτημα ότι δεν μπορεί να συνεχίζεται η στήριξη των ελληνικών τραπεζών.

Μετά απ’ αυτή την εξέλιξη, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις στην ενημέρωση Τύπου έστειλε επίσημο μήνυμα στην Αθήνα ότι το Ταμείο δεν πρόκειται να παρατείνει την αποπληρωμή των δόσεων ��ν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει στις 30 Ιουνίου. «Η Ελλάδα», όπως είπε, «θα μπει σε καθεστώς καθυστερημένων πληρωμών με ότι αυτό συνεπάγεται για το κύρος μιας αναπτυγμένης χώρας». Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, την ώρα που οι συνομιλίες στις Βρυξέλλες είχαν διακοπεί ξεκαθάρισε ότι για «το ΔΝΤ δεν υπάρχουν τελεσίγραφα , εργαζόμαστε», όπως είπε, «στην λογική του δούναι και λαβείν».

 

Πηγή Real.gr

Δύο ώρες μίλησαν για την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής

Το ελληνικό ζήτημα απασχόλησε για δύο ώρες τους Ευρωπαίους ηγέτες στηΣύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, παρά το γεγονός ότι το θέμα δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη.

Αυτό υπογράμμιζαν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, επισημαίνοντας ότι οι ηγέτες κατέληξαν στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης της περασμένης Δευτέρας, σύμφωνα με τα οποία, το ελληνικό ζήτημα θα πρέπει να επιλυθεί σε επίπεδο θεσμών και Eurogroup. Ως εκ τούτου, σημείωναν οι ίδιοι παράγοντες, οι ηγέτες συμφώνησαν ότι δεν χρειάζεται να πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης ούτε σήμερα, ούτε αύριο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη συζήτηση πρώτος το λόγο έλαβε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ παρουσιάζοντας την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα. Στη συνέχεια μίλησε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ενώ επί του θέματος τοποθετήθηκαν τουλάχιστον οι μισοί ηγέτες, ανέφεραν οι ίδιες διπλωματικές πηγές.

 

Ένα διαφορετικό σενάριο από συντάκτη του Guardian για ενδεχόμενη συμφωνία

Ένα λίγο διαφορετικό σενάριο ως προς τη διαδικασία επίτευξης συμφωνίαςπεριγράφει ο δημοσιογράφος του Guardian Ian Traynor. 

Όπως γράφει στο Twitter, αν υπάρξει συμφωνία το Eurogroup θα συνεδριάσει το Σάββατο, η συμφωνία θα έρθει προς έγκριση στην ελληνική βουλή την Κυριακή και τη Δευτέρα θα περάσει από το γερμανικό κοινοβούλιο. Εάν όλο αυτό κυλήσει ομαλά, τότε -όπως σημειώνει Ευρωπαίος αξιωματούχος – η πληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ μπορεί να γίνει μέσω των κερδών της κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα.

Η “έκρηξη” του Σόιμπλε – ΒΙΝΤΕΟ

Αυστηρή κριτική άσκησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο κείμενο των Θεσμών, που παρουσιάστηκε κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, καθώς το βρήκε χαλαρό, μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega.

Παράλληλα, ο κ. Σόιμπλε, επισήμανε ότι το κείμενο των Θεσμών, είναι τόσο χαλαρό που δεν μπορεί να περάσει από τα ξένα κοινοβούλια καθώς οι βουλευτές τους, επιθυμούν πιο σκληρά μέτρα για την Ελλάδα.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Mega,  ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μαζί με ακόμα επτά υπουργούς διέκοψαν το Eurogroup και ζήτησε να ενσωματωθούν οι ελληνικές προτάσεις στο κείμενο των Θεσμών.

 

Δείτε το βίντεο από το Mega

Σενάριο “βόμβα” για να κλείσει η συμφωνία και να προχωρήσει η εκταμίευση – ΒΙΝΤΕΟ

Ένα νέο σενάριο έχει πέσει στο τραπέζι, που παρουσιάζεται ως προϋπόθεση  για να κλείσει η συμφωνία και να εκταμιευθεί το πρώτο ποσό από την ελληνική δόση. 

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Star Θάνο Αθανασίου, από το περιβάλλον του Φινλανδού Πρωθυπουργού υπήρξε η ενημέρωση ότι οι 18 χώρες έχουν αποφασίσει πως τις επόμενες ώρες μια ομάδα τεχνοκρατών θα προσπαθήσει να συμβιβάσει τις δύο προτάσεις, το staff level agreement και το memo που έχει δώσει η ελληνική κυβέρνηση με τις θέσεις της, παίρνοντας κομμάτια και εντάσσοντάς τα στο staff level agreement, το οποίο θα εγκριθεί τις επόμενες 24 ώρες από ένα Euro working group.

Στη συνέχεια ζητούν να πάμε στην ελληνική βουλή, να εγκρίνουμε το staff level agreement και αν εγκριθεί -και μόνο τότε- θα συγκληθεί το Eurogroup.. Σε καμία περίπτωση όχι πριν από την έγκριση.

Σε αυτό το Eurogroup που μπορεί να είναι με τηλεδιάσκεψη το Σάββατο ή την Κυριακή η κυβέρνηση θα πρέπει να ζητήσει 3-5 μήνες παράταση του υφιστάμενου προγράμματος ώστε να εφαρμόσει τα μέτρα που θα έχει συμφωνήσει και να προχωρήσει η εκταμίευση των 1,9 δις των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα για να πληρώσει το ΔΝΤ στο τέλος του μήνα. Αμέσως μετά θα συγκληθεί το γερμανικό, το φινλανδικό και το εσθονικό κοινοβούλιο και άλλα δύο κοινοβούλια Δευτέρα και Τρίτη για να δώσουν τις εξουσιοδοτήσεις για να αρχίσει η ροή των χρημάτων.

Σύμφωνα με το STAR, η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει το σενάριο και προετοιμάζεται κατάλληλα για αυτό.  

Διαδήλωση κατά της τρόικας έξω από τη Σύνοδο Κορυφής – ΒΙΝΤΕΟ

Κι ενώ η Σύνοδος Κορυφής είναι σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, έξω από το κτίριο πραγματοποιείται διαδήλωση κατά της τρόικας.

Όπως φαίνεται στο βίντεο που ανέβασε ο δημοσιογράφος του AFP, Danny Kemp, οι διαδηλωτές κρατούν πανό με συνθήματα κατά της λιτότητας καθώς και τη σημαία της Ελλάδας.

Δείτε το βίντεο

 

Σουλτς: Ο Τσίπρας ξέρει ότι η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή – ΒΙΝΤΕΟ

«Γνωρίζω ότι ο κ. Τσίπρας ξέρει ότι η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή», ανέφερε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς και πρόσθεσε:

«Είναι ένας Πρωθυπουργός ο οποίος καλείται να συνδυάσει την πολιτική που θα ασκήσει η κυβέρνησή του σε σχέση με την προεκλογική περίοδο, με τους συμβιβασμούς που πρέπει να κάνει προς τους εταίρους.

«Σίγουρα πρόκειται για ένα βαρύ φορτίο αλλά τα προβλήματα δεν είναι τόσο σοβαρά εάν υπάρχει λύση» τόνισε ο κ. Σουλτς.

«Αντιλαμβάνομαι πλήρως τις ανησυχίες των άλλων κρατών – μελών, την απογοήτευσή τους και το ότι μπορεί να λένε «φτάνει πια». Η εμπειρία μου όμως λέει ότι χρειάζεται ψυχραιμία ακόμα και στις πιο ταραχώδεις εποχές», υπογράμμισε και συνέχισε:

«Καταλαβαίνω ότι μπορεί να υπάρχουν πολίτες, που δεν μπορούν να μπουν στις λεπτομέρειες των συζητήσεων και στις τεχνικές συζητήσεις που γίνονται, οι οποίοι αισθάνονται ότι θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι αν λάβουμε δράση πολύ γρήγορα και υπό πίεση τότε θα υπάρξουν μακροπρόθεσμα αρνητικά αποτελέσματα».

 

Δείτε τα βίντεο από την ΕΡΤ

 

Το ανακοινωθέν του Eurogroup για την Ελλάδα

“Παραμένουν οι διαφορές μεταξύ Ελλάδας και θεσμών”. Aυτό είναι το βασικό συμπέρασμα στο ανακοινωθέν του Eurogroup

“Το Eurogroup ενημερώθηκε για την πορεία των εντατικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) και των ελληνικών αρχών σχετικά με το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.

Η συμφωνία επί του σχεδίου αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης του εν εξελίξει προγράμματος στην Ελλάδα και για την αποδέσμευση του υπόλοιπου της χρηματοδότησης. Η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και το EFSF λήγει στις 30 Ιουνίου 2015″, σημειώνεται.

“Οι υπουργοί συμφώνησαν ότι τα θεσμικά όργανα θα αξιολογήσουν τις τελευταίες προτάσεις των ελληνικών αρχών, οι οποίες υποβλήθηκαν στις 25 Ιουνίου, πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Οι θεσμοί ενημέρωσαν το Eurogroup ότι οι προτάσεις αυτές εξακολουθούν να διαφέρουν σε μια σειρά από ζητήματα. Οι υπουργοί κάλεσαν τις ελληνικές αρχές να αποδεχθούν την πρόταση των θεσμών” αναφέρεται στο ανακοινωθέν που καταλήγει:

“Ο Πρόεδρος του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem θα ενημερώσει τους αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων σχετικά με την πορεία των εργασιών κατά τη συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής. 

Το Eurogroup είναι πιθανόν να συνεδριάσει εκ νέου το Σάββατο, 27 Ιουνίου”.

 

Το μήνυμα του Σαμαρά στους εταίρους – ΒΙΝΤΕΟ

Δεν θα αφήσουμε να καταστραφεί η Ελλάδα, διαμηνύει ο Πρόεδρος της Νέας ΔημοκρατίαςΑντώνης Σαμαράς, από τις Βρυξέλλες όπου είχε συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους, στο πλαίσιο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Την ίδια στιγμή, ο κ. Σαμαράς κάλεσε τους εταίρους να στηρίξουν την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη γιατί οι Έλληνες έχουν πληρώσει ένα τεράστιο τίμημα.

 

Δείτε το βίντεο απο τον Alpha

Η Ελλάδα στο “μενού” της Συνόδου Κορυφής

Το ελληνικό θέμα θα βρίσκεται απ’ ότι φαίνεται στο “μενού” του δείπνου των Ευρωπαίων ηγετών, όπως μεταδίδει το Reuters. Σύμφωνα με αξιωματούχο της Κομισιόν το θέμα στο δείπνο εργασίας που ακολουθεί τη Σύνοδο Κορυφήςυποτίθεται ότι θα ήταν η Βρετανία. “Τώρα, μπορεί να έχουμε για δείπνο τηνΕλλάδα, και για επιδόρπιο τη Βρετανία για επιδόρπιο” είπε.

 

Σουλτς: Επιμένω σε λύση μέσω συμβιβασμού – ΒΙΝΤΕΟ

Στην ανάγκη να “υπάρξει λύση προς έναν συμβιβασμό πριν από τις 30 Ιουνίου” επέμεινε ο  Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

«Οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα έχουν τραβήξει πολύ», ανέφερε και συμπλήρωσε:

«Η Ελλάδα έχει ανάγκη από βαθιές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να μπορέσει να υπάρξει ανάπτυξη μέσω της προσέλκυσης των επενδύσεων με στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

«Επιμένω στο να υπάρξει λύση προς έναν συμβιβασμό πριν από τις 30 Ιουνίου», υπογράμμισε. 

«Η Ελλάδα πρέπει να κάνει αυτό το βήμα ώστε και οι υπόλοιποι να μπορούν να εκταμιεύσουν τα χρήματα που η χώρα έχει τόσο μεγάλη ανάγκη για να μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της», συνέχισε.

 

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ

ΥΠΟΙΚ Μάλτας: Να εξετάσουμε plan b για την Ελλάδα, εάν…

Εάν δεν υπάρξει συμφωνία το Σάββατο, τότε το Eurogroup θα πρέπει να εξετάσειplan b για την Ελλάδα, φέρεται να είπε ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας,Έντουαρντ Σικλούνα, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Ο Τσίπρας “κρυφοκοιτάζει” Μέρκελ-Γιούνκερ – ΦΩΤΟ

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες και όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συνομίλησε με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ από πίσω διακρίνεται ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, να παρακολουθεί την συνομιλία τους.

 

Δείτε τη φωτογραφία

Η “οικογενειακή” φωτογραφία της Συνόδου Κορυφής

Την καθιερωμένη οικογενειακή φωτογραφία στη Σύνοδο Κορυφής έβγαλαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται δίπλα στον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι.

Τη φωτογραφία ανέβασε στο twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,Ντόναλντ Τουσκ.

 

Η Μέρκελ με τις κυρίες της Συνόδου – ΦΩΤΟ

Χαμογελαστές ποζάρουν στον φωτογραφικό φακό οι γυναίκες – ηγέτες που συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο λόγος για την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, την απερχόμενη Πρωθυπουργό της Δανίας Helle Thorning Schmidt, της Πολωνίας Ewa Kopacz και της Λιθουανίας Dalia Grybauskaite.

Μοσκοβισί: Αυτά τα ζητήματα παραμένουν ανοιχτά

Τα «αγκάθια» που παραμένουν στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους εταίρους αποκάλυψε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup υπογράμμισε ότι «το ΦΠΑ και το συνταξιοδοτικό είναι τα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά στις συνομιλίες με την Ελλάδα» και συμπλήρωσε ότι εξακολουθεί να συζητείται «πως η Ελλάδα θα φθάσει τους δημοσιονομικούς στόχους».

Μέρκελ: Πρέπει να υπάρξει συμφωνία πριν από τη Δευτέρα

«Πρέπει να υπάρξει συμφωνία πριν ανοίξουν οι αγορές τη Δευτέρα» ανέφερε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται δύο συμμετέχοντες στη συνεδρίαση.

«Η Γερμανία δεν εκβιάζεται από την Ελλάδα», φέρεται να είπε η Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Ωστόσο, όπως διευκρινίζει το Reuters, άλλοι συμμετέχοντας στη σύνοδο του ΕΛΚ δεν επιβεβαιώνουν τις παραπάνω δηλώσεις. 

 

Το ανέκδοτο του Ρέντσι σε Τσίπρα και Μέρκελ – ΦΩΤΟ

Στην Σύνοδο Κορυφής που διεξάγεται στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος είχε σύντομες συνομιλίες με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι καθώς και την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

Το κλίμα ανάμεσά τους ήταν ιδιαίτερα φιλικό, όπως “μαρτυρά” άλλωστε και η φωτογραφία…

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός συνέχισε την συνομιλία του με τον Ματέο Ρέντσι, σε πιο σοβαρό ύφος…

Η πρόβλεψη του Ρέντσι για τη Σύνοδο Κορυφής

Η Ελλάδα και οι πιστωτές της δεν θα καταλήξουν σε συμφωνία κατά τη σημερινήΣύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όμως μια συμφωνία θα βρεθεί σύντομα μετά τη σύνοδο αυτή, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

“Αν θέλετε την πρόβλεψή μου, δεν θα υπάρξει συμφωνία στη σύνοδο κορυφής”, δήλωσε ο Ρέντσι προσερχόμενος στη σύνοδο, προσθέτοντας πάντως ότι εξακολουθεί να υπάρχει χρόνος για μια λύση.

Βαρουφάκης: Επέκριναν και τις δικές μας προτάσεις και των θεσμών – ΒΙΝΤΕΟ

«Υπήρξε μεγάλη συζήτηση για τις δύο προτάσεις. Κάποιοι υπουργοί Οικονομικών επέκριναν και τις δικές μας προτάσεις αλλά και τις προτάσεις των θεσμών», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, μετά το Eurogroup, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων MNI.

«Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και σήμερα και αύριο για να βρεθεί μία λύση», υπογράμμισε ο κ. Βαρουφάκης.

Στουμπ: Δεν θα συνεδριάσει σήμερα το Eurogroup

Την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup για σήμερα ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ, με ανάρτηση που έκανε στον λογαριασμό του στο Twitter. Μάλιστα ο ίδιος έγραψε ότι θα υπάρξει συνέχεια στο Eurogroup, αλλά διευκρίνισε ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει σήμερα.

 

Ντάισελμπλουμ: Η πόρτα είναι ανοιχτή για τους Έλληνες να αποδεχθούν τις προτάσεις των πιστωτών

«Ολοκληρώθηκε για την ώρα το Eurogroup. Θα ενημερώσω τους ηγέτες της ΕΕ για την πορεία των συνομιλιών» ανέφερε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

«Η πόρτα είναι ανοιχτή για τους Έλληνες να αποδεχθούν τις προτάσεις των πιστωτών», συμπλήρωσε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Κένι: Οι ελληνικές προτάσεις πρέπει να βγάζουν νόημα

«Οι ελληνικές προτάσεις πρέπει να βγάζουν νόημα, να είναι βιώσιμες οικονομικά», δήλωσε ο Ιρλανδός Έντα Κένι προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Επιπλέον εξήγησε ότι η γνώμη του είναι πως δεν πρέπει να ληφθούν μέτρα που δεν έχουν αναπτυξιακό πρόσημο, όπως οι αυξήσεις στο ΦΠΑ και τους φόρους.

Εκτίμησε πως μια συμφωνία δε θα καταστεί δυνατή σήμερα, ωστόσο τόνισε πως οι ώρες λιγοστεύουν και πιθανότατα θα χρειαστούν νέες συζητήσεις το Σαββατοκύριακο.

Ο Πρωθυπουργός του Βελγίου: Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να βρούμε λύση

Οι τελευταίες ώρες είναι οι πιο κρίσιμες, οι πιο δύσκολες για έναν συμβιβασμόδήλωσε ο Βέλγος Πρωθυπουργός, Σαρλ Μισέλ.

Ο ίδιος ανέφερε πως θα έχουν ενημέρωση σε λίγη ώρα από τους θεσμούς για το που βρίσκεται η κατάσταση και εξέφρασε την ελπίδα να επιλυθεί το ζήτημα σήμερα. Εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό, είπε, οι διαβουλεύσεις πρέπει να συνεχιστούν τις επόμενες μέρες και κυρίως μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Πρέπει να βρεθεί μια λύση για την Ελλάδα και την ευρωζώνη τόνισε, ενώ έκανε συγκεκριμένη αναφορά στη σημασία που έχει για τις χώρες της ευρωζώνης να μπορεί η Ελλάδα να αποπληρώσει τα χρέη της απέναντί τους. «Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να βρούμε μια λύση», είπε χαρακτηριστικά.

Γιούνκερ: Θα προσπαθήσω να κρατήσω την Ευρώπη ενωμένη – ΒΙΝΤΕΟ

«Δεν μπορώ να πω ότι έχουμε φτάσει σε σημείο να πούμε ότι εδώ και τώρα έχουμε σύμφωνη γνώμη όλων» δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ από τις Βρυξέλλες. Ενώ συμπλήρωσε πως «εγώ μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο θα προσπαθήσω να κρατήσω την Ευρώπη ενώμενη». Δείτε το βίντεο της ΕΡΤ.

Ολάντ: Η συμφωνία είναι εφικτή και αναγκαία – ΒΙΝΤΕΟ

«Η συμφωνία είναι εφικτή, είναι αναγκαία», δήλωσε ο πρόεδρος της ΓαλλίαςΦρανσουά Ολάντ προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής και πρόσθεσε: «Υπάρχουν ακόμα αποκλίσεις, στις οποίες δουλεύουμε πολύ από τη Δευτέρα. Θα πρέπει να αφήσουμε αυτούς που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση, δηλαδή τους θεσμούς  και την Ελλάδα να δράσουν προκειμένου να βρούμε μια λύση.  Η Ελλάδα δεν έχει πια πολύ χρόνο.

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ

Σουλτς: Ο Τσίπρας θα πρέπει να αποδεχθεί τις προτάσεις – ΒΙΝΤΕΟ

«Οι προτάσεις πρέπει να οδηγήσουν σε συμβιβασμούς. Εγώ λέω στην Ελλάδα, ότι τείνουμε χείρα βοηθείας, και ότι πρέπει να την πάρουν. Λέω στους φορείς ότι πρέπει να βοηθήσουν, γιατί η κατάσταση στην Ελλάδα είναι τραγική», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

«Ο κ. Γιούνκερ έχει κάνει εξαιρετική δουλειά. Κάνει συνεχώς νέες προτάσεις και είπε ότι κοιτάμε την κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα και προτείνουμε πράγματα που θα βοηθήσουν τον κόσμο. Για αυτό ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να αποδεχθεί τις προτάσεις. Αν υπάρχει ένας συμβιβασμός θα βοηθηθούν όλοι. Η χώρα χρειάζεται ανάπτυξη και θέσεις εργασίας».  

 

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ

Ολόκληρο το έγγραφο με την πρόταση των δανειστών για την Ελλάδα

Διέρρευσε από τους Financial Times το έγγραφο των 9 σελίδων με την πρότασητων δανειστών για την Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων η πρόταση προβλέπει για τον ΦΠΑ:

– 23% για εστίαση και ξενοδοχεία

– 13% για τρόφιμα, ενέργεια και νερό

– 6% για φάρμακα, βιβλία και θέατρα

Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη πρότασή τους περιελάμβαναν στον συντελεστή 13% μόνο τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα (φρέσκα).

Αναφέρεται ωστόσο ότι το καθεστώς θα επανεξεταστεί στο τέλος του 2016, αν η Ελλάδα αποδείξει ότι έχει έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ.

Επίσης προτείνεται η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των αγροτών και η αύξηση στο 100% της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις. Στην πρόταση των δανειστών περιλαμβάνεται επίσης η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ για τους αγρότες και η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ για το 2015 και 2016 με την ίδια απόδοση εσόδων ( 2,65 δις ευρώ) ακόμη και αν μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Προβλέπεται ακόμη η αναθεώρηση της φορολογίας εισοδήματος το Σεπτέμβριο του 2015, με σκοπό την απλοποίηση του συστήματος tax credit και την εφαρμογή νέας φορολογικής κλίμακας που θα ενσωματώνει την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης.

Ακόμη προτείνεται η αύξηση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων από το 26% στο 28% και η αύξηση από το 10% στο 13% του συντελεστή του φόρου πολυτελείας ο οποίος θα επιβληθεί και στα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής άνω των 10 μέτρων.

Δείτε εδώ όλο το έγγραφο 

Τσίπρας: Είμαι πεπεισμένος ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε έναν συμβιβασμό – ΒΙΝΤΕΟ

“Οι διαπραγματεύσεις είναι πάντα γεμάτες διαφωνίες και στη συνέχεια συμβιβασμούς”, ανέφερε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στηΣύνοδο Κορυφής.

“Μετά από τις προτάσεις που κατατέθηκαν είμαι πεπεισμένος ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε έναν συμβιβασμό προκειμένου και η Ελλάδα και η Ευρωζώνη να ξεπεράσουν την κρίση”, σημείωσε ο Πρωθυπουργός. 

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ

Μέρκελ: Σε ορισμένα σημεία μάλλον υπαναχωρούμε παρά προοδεύουμε – ΒΙΝΤΕΟ

«Δεν έχουμε επιτελέσει ακόμα την επαρκή πρόοδο», ανέφερε η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ προσερχόμενη στη συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «σε ορισμένα σημεία μάλλον υπαναχωρούμε παρά προοδεύουμε».

«Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να δουλεύει με τους θεσμούς και οι υπουργοί οικονομικών θα πρέπει να αποφασίσουν» υπογράμμισε.

«Η Σύνοδος Κορυφής δεν θα αναμειχθεί εν  προκειμένω. Είναι θέμα πρώτα των υπουργών Οικονομικών και μετά των θεσμών να φθάσουν σε ένα συμπέρασμα», κατέληξε η Άνγκελα Μέρκελ.

“Θέλω να υπάρξει λύση” δήλωσε ο Φάιμαν – ΒΙΝΤΕΟ

“Θέλω να ελπίζω ότι θα υπάρξει μια λύση. Θέλω να υπάρξει λύση γιατί είδα μόνος μου ότι πραγματικά η κατάσταση για τους ηλικιωμένους, για τα παιδιά, για τον πληθυσμό στην Ελλάδα έχει αρχίσει να φτάνει στο απροχώρητο” δήλωσε ο Βέρνερ Φάιμαν προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

“Πολλά από τα μετρά αυτά τώρα πρέπει να περάσουν από τα κοινοβούλια τα οποία θα πρέπει να τα εγκρίνουν για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους Έλληνες” πρόσθεσε ο καγκελάριος της Αυστρίας.

 

Δείτε το βίντεο

Ραχόϊ: Η έλλειψη συμφωνίας πλήττει περισσότερο την Ελλάδα

Η Ελλάδα πρέπει να στηρίξει τις δεσμεύσεις της και η Ισπανία θα δείξει ευελιξία, υποστήριξε ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.

«Η έλλειψη συμφωνίας πλήττει περισσότερο την Ελλάδα» σημείωσε επίσης, ο Ισπανός Πρωθυπουργός, σύμφωνα με το Reuters.

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Μέσα στην αίθουσα του Eurogroup – BINTEO

Με την Κριστίν Λαγκάρντ, τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον Λουίς Ντε Γκίντος και τον Μισέλ Σαπέν, μίλησε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, πριν από το Eurogroup.

Δείτε τα πλάνα από την αίθουσα όπου συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, πριν αρχίσει η συνεδρίαση και κλείσουν οι κάμερες.

ΥΠΟΙΚ Μάλτας: Εξαντλείται η υπομονή μας…

Υπάρχουν διαφωνίες, αλλά ειλικρινά δεν ξέρω ποιες είναι, δήλωσε ενοχλημένος ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας Έντουαρντ Σικλούνα, προσερχόμενος στοEurogroup.

Σημείωσε επίσης η ελληνική πλευρά κατέθεσε μία νέα πρόταση μισή ώρα πριν το σημερινό ραντεβού στο Eurogroup. 

“Έχουμε ξεμείνει από τα σχόλια. Είμαστε, επίσης, εξαντλείται η υπομονή μας” είπε.

Τουσκ: Θα έχουμε αίσιο τέλος, σε αντίθεση με τις τραγωδίες του Σοφοκλή

«Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

«Μπορεί να χρειαστούν ακόμη πολλές ώρες, αλλά έχω ένα προαίσθημα ότι, σε αντίθεση με τις τραγωδίες του Σοφοκλή, αυτή η ιστορία θα έχει αίσιο τέλος», πρόσθεσε. 

Οι αφίξεις στη Σύνοδο Κορυφής 

 

«Η ελληνική πλευρά παρέμεινε σταθερή στις προτάσεις της οι οποίες και είχαν αναγνωριστεί ως βάση συζήτησης πριν από λίγες ημέρες», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους εκπροσώπους των θεσμών.

 Οι ίδιες πηγές πρόσθεσαν: «Οι προτάσεις εξειδικεύθηκαν και κατατέθηκαν στους θεσμούς και θα κατατεθούν και στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αποτελούν δε μια άκρως ρεαλιστική προσέγγιση για άμεση συμφωνία στο πνεύμα της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. H ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει υπευθυνότητα και βούληση για λύση. Τώρα είναι ώρα που κρίνεται η υπευθυνότητα και η βούληση του καθενός». 

Οι διαβουλεύσεις της Ελληνικής ομάδας πριν από το Eurogroup – ΦΩΤΟ

Σε συνεχή επικοινωνία μέχρι και την τελευταία στιγμή ήταν ο Αλέξης Τσίπρας με τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, ο Πρωθυπουργός λίγα λεπτά πριν από την έναρξη του κρίσιμου Eurogroup, είχε συνομιλίες τόσο με τον υπουργό Οικονομικών όσο και με τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη.

Το τετ α τετ Βαρουφάκη- Ντάισελμπλουμ – ΦΩΤΟ

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, λίγο πριν ξεκινήσει η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, συνομίλησε με τον Ολλανδό ομόλογό του, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, το κλίμα που επικρατούσε μεταξύ τους ήταν ευχάριστο. 

Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ: Μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα νερά…

“Eιλικρινά δεν ξέρω ποιες είναι οι πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία σήμερα” δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Πίτερ Κάζιμιρ προσερχόμενος στοEurogroup.

“Μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα νερά”, είπε, προσθέτοντας: “Επιτρέψτε μου να μην είμαι αισιόδοξος πλέον, αν και εύχομαι να αποδειχθεί ότι κάνω λάθος”. 

Η έκφραση του Βαρουφάκη και το βλέμμα του Μοσκοβισί – ΦΩΤΟ

Σύντομη συνομιλία με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί είχε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης λίγο πριν ξεκινήσει το κρίσιμοEurogroup για την Ελλάδα.

Γκίντος: Η κατάσταση αρχίζει να γίνεται περίπλοκη

“Ο Ιούνιος τελειώνει. Η κατάσταση αρχίζει να γίνεται περίπλοκη,παρότι είμαι πάντα αισιόδοξος, δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουί Ντε Γκίντος, προσερχόμενος στο Eurogroup.

“Αυτό που ξέρω είναι ότι υπάρχη ακόμα αποκλίσεις. Η πρόταση των θεσμών απορρίφθηκε από την ελληνική κυβέρνηση. Είμαι πρόθυμος να συνεχίσω τις διαπραγματεύσεις γιατί ο χρόνος εξαντλείται. 

“Σίγουρα θα με δείτε εδώ γύρω αύριο το πρωί ξανά. Είμαστε πρόθυμοι να συναντηθούμε όσες φορές χρειαστεί” πρόσθεσε o Nτε Γκίντος.

Η θερμή χειραψία Βαρουφάκη- Λαγκάρντ – ΦΩΤΟ

Μετά το χθεσινό διάλογο που είχε ο Γιάνης Βαρουφάκης με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σήμερα οι δυο τους είχαν έναν ένθερμο χαιρετισμό.

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών αντάλλαξε μία χειραψία με την Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ και οι δύο ήταν χαμογελαστοί.

epa04818003 International Monetary Fund (IMF) managing director Christine Lagarde and Greek Finance Minister Yanis Varoufakis (R) at the start of a special Eurogroup Finance ministers meeting on Greek crisis at EU council headquarters in Brussels, Belgium, 25 June 2015.

epa04818001 International Monetary Fund (IMF) managing director Christine Lagarde and Greek Finance Minister Yanis Varoufakis (R) at the start of a special Eurogroup Finance ministers meeting on Greek crisis at EU council headquarters in Brussels, Belgium, 25 June 2015.

 

Ντάισελμπλουμ και Λαγκάρντ φωτογραφίζονται χαμογελα��τοί πριν το Γιούρογκρουπ – ΦΩΤΟ

Ευχάριστο φαίνεται πως ήταν το κλίμα πριν ξεκινήσει η κρίσιμη συνεδρίαση τουEurogroup. Ενδεικτικό είναι το πηγαδάκι Λαγκάρντ –  Ντάισελμπλουμ – Σαπέν –Νούναν – Πάντοαν.

Όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες κάθισαν πάνω σε ένα ξύλινο πάγκο και πόζαραν στον φωτογραφικό φακό χαμογελαστοί. 

Το πλάνο με τις θέσεις των Υπουργών στο τραπέζι του Eurogroup – ΦΩΤΟ

Ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Άλεξ Στουμπ αποκάλυψε μέσα από το λογαριασμό του στο twitter με ποια σειρά κάθονται οι υπουργοί Οικονομικών στο τραπέζι του κρίσιμου Eurogroup.

Όπως μάλιστα ανέφερε, η σειρά των θέσεων είναι διαφορετική από άλλες φορές.

Δείτε το tweet του Alexander Stubb

Αυτό είναι το πλάνο με τις θέσεις των υπουργών Οικονομικών στο Eurogroup. 

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης κάθεται ανάμεσα στον Ισπανό Λουίς Ντε Γκίντος και τον Ιρλανδό, Μάικλ Νούναν.

 

Αυτά προβλέπει η νέα πρόταση των θεσμών για τη φορολογία

Αλλαγές στην προηγούμενη πρόταση τους για τον ΦΠΑ περιλαμβάνει η νέαπρόταση που κατέθεσαν σήμερα οι θεσμοί.

Στη νέα πρόταση οι δανειστές περιλαμβάνουν και τα βασικά τρόφιμα (γάλα, ψωμί, λάδι κ.ά.) στον συντελεστή 13%, μαζί με την ενέργεια και το νερό. Στην προηγούμενη πρότασή τους περιελάμβαναν στον συντελεστή 13% μόνο τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα (φρέσκα).

Ωστόσο μεταφέρουν στον υψηλότερο συντελεστή 23% και τα ξενοδοχεία εκτός από τα εστιατόρια και τα κέτερινγκ.

Στον συντελεστή 6%, με βάση την πρόταση αυτή, παραμένουν φάρμακα, βιβλία και θέατρα.

Προτείνεται επίσης η κατάργηση του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται η δυνατότητα αναθεώρησης των συντελεστών του ΦΠΑ και των κατηγοριών προϊόντων που εντάσσονται σε αυτούς τους συντελεστές στο τέλος του 2016, εφόσον υπάρξουν τα περιθώρια από την αύξηση των εσόδων από τη σύλληψη της φοροδιαφυγής.

Επίσης προτείνεται η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των αγροτών και η αύξηση στο 100% της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις. Στην πρόταση των δανειστών περιλαμβάνεται επίσης η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ για τους αγρότες και η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ για το 2015 και 2016 με την ίδια απόδοση εσόδων ( 2,65 δις ευρώ) ακόμη και αν μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Προβλέπεται ακόμη η αναθεώρηση της φορολογίας εισοδήματος το Σεπτέμβριο του 2015, με σκοπό την απλοποίηση του συστήματος tax credit και την εφαρμογή νέας φορολογικής κλίμακας που θα ενσωματώνει την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης.

Ακόμη προτείνεται η αύξηση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων από το 26% στο 28% και η αύξηση από το 10% στο 13% του συντελεστή του φόρου πολυτελείας ο οποίος θα επιβληθεί και στα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής άνω των 10 μέτρων.

Σόιμπλε: Ακόμη πιο μακριά Ελλάδα – πιστωτές

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σήμερα ότι οι θέσεις της Ελλάδας και των πιστωτών της βρίσκονται “ακόμη πιο μακριά” από πριν, αντί να προσεγγίζουν.

“Οι Έλληνες έχουν μάλλον κάνει ένα βήμα πίσω” στις τελευταίες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Αθήνα και τους τρεις θεσμούς. “Υπάρχει μάλλον περαιτέρω απομάκρυνση παρά προσέγγιση”, είπε ο Σόιμπλε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Μοσκοβισί: Ισχυρό το κείμενο των θεσμών… μπορεί να υπάρξει λύση

«Μπορεί να επιτευχθεί λύση για την Ελλάδα», είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Το σχέδιο των θεσμών είναι ισχυρό, οικονομικά και κοινωνικά», είπε, «η λύση εφικτή».

Ντάισελμπλουμ: Δεν υπήρξε αρκετή πρόοδος – ΒΙΝΤΕΟ

«Δεν υπήρξε αρκετή πρόοδος» είπε ο επικεφαλής του EurogroupΓερούν Ντάισελμπλουμ, και συμπλήρωσε πως «δεν θα συζητηθούν έκτακτα σενάρια».

«Θα ακούσουμε από την ελληνική πλευρά μέσα στο Eurogroup ποιες είναι οι ιδέες τους, εάν συμφωνούν ή δεν συμφωνούν, και σε τι συμφωνούν ή δεν συμφωνούν σε αυτό το κείμενο που τους παρουσιάσαμε και θα συμφωνήσουμε από εκεί και πέρα» είπε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε ότι με δύο κείμενα θα συνεδριάσει σε λίγο το Eurogroup.

Δείτε το βίντεο:

Σόιμπλε: Πρέπει να δούμε αν οι Έλληνες έχουν καταλάβει τι διακυβεύεται – ΒΙΝΤΕΟ

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε κάνει πολλές προόδους», είπε χαρακτηριστικά πριν από την είσοδό του στο Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας,Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Θα πρέπει να δούμε αν οι έλληνες έχουν καταλάβει τι διακυβεύεται», σχολίασε και συνέχισε: 

«Η πρόταση θα είναι μία επί της οποίας θα βγάλουμε ένα συμπέρασμα. Δεν μπορώ να πω ότι οι διαφορές είναι τόσο μεγάλες».

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ:

Δύο κείμενα στο Eurogroup

Δύο κείμενα θα τεθούν προς συζήτηση στην συνεδρίαση του Eurogroup, ένα της ελληνικής πλευράς και ένα των θεσμών, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο κείμενο της κυβέρνησης μια από τις αλλαγές είναι η εξαίρεση των νησιών για τον ΦΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλο το παρασκήνιο της συνάντησης Τσίπρα με τους θεσμούς

Το θρίλερ της διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες συνεχίζεται με αμείωτη ένταση καθώς, όπως μετέδωσε πριν από λίγο ο ανταποκριτής της Realnews στις Βρυξέλλες Θάνος Αθανασίου, «παρότι, τουλάχιστον στο κομμάτι των μέτρων μάλλον τα έχουν βρει,  υπάρχει ένα κείμενο το οποίο αυτή την ώρα έχει διαρρεύσει στους Financial Times -και προβλέπει παράταση, ακόμα και του ΕΚΑΣ έως το 2019, και όχι πρόωρη κατάργησή του όπως στα προηγούμενα κείμενα- μέχρι αυτή την ώρα παραμένει τελείως ανοιχτό το ζήτημα του χρέους και το ζήτημα της χρηματοδότησης».

Ακούστε το ηχητικό:

Δύο κείμενα στο Eurogroup

Δύο κείμενα θα τεθούν προς συζήτηση στην συνεδρίαση του Eurogroup, ένα της ελληνικής πλευράς και ένα των θεσμών, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο κείμενο της κυβέρνησης μια από τις αλλαγές είναι η εξαίρεση των νησιών για τον ΦΠΑ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μοσκοβισί: Έχουμε ένα αξιόπιστο και σταθερό κείμενο – ΒΙΝΤΕΟ

«Ήρθα να παρουσιάσω με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Μάριο Ντράγκι το σχέδιο των θεσμών. Επιθυμούμε να μας οδηγήσει σε συμφωνία», σχολίασε ο Επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν, Πιέρ Μοσκοβισί, κατά την είσοδό του στο eurogroup.

«Ήρθα να παρουσιάσω με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Μάριο Νράγκι το σχέδιο των θεσμών. Επιθυμούμε να μας οδηγήσει σε συμφωνία. Δουλεύουμε 24 ώρες. Πλέον έχουμε ένα έγγραφο που επιτρέπει να αποτιμήσουμε την κατάσταση. Νομίζω ότι υπάρχει κάτι αξιόπιστο και σταθερό. Συνεχίζει η εργασία για μια καλή συμφωνία. Η Κομισιόν, έχει πάντα τον ίδιο στόχο. Να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα που θα την κάνουν δυνατή. Γνωριζόμαστε πια πολύ καλά με την ελληνική κυβέρνηση. Κατανοούμε τις ανάγκες και τα προβλήματα. Χρειάζεται και πολιτική βούληση. Το έχουμε υπόψη μας. Οι επόμενες ώρες θα είναι πολύ σημαντικές», τόνισε μεταξύ άλλων.

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ:

Σόιμπλε: Πρέπει να δούμε αν οι Έλληνες έχουν καταλάβει τι διακυβεύεται

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε κάνει πολλές προόδους», είπε χαρακτηριστικά πριν από την είσοδό του στο Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας,Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Θα πρέπει να δούμε αν οι έλληνες έχουν καταλάβει τι διακυβεύεται», σχολίασε και συνέχισε: 

«Η πρόταση θα είναι μία επί της οποίας θα βγάλουμε ένα συμπέρασμα. Δεν μπορώ να πω ότι οι διαφορές είναι τόσο μεγάλες».

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ:

 

Ντάισελμπλουμ: Δεν υπήρξε αρκετή πρόοδος 

«Δεν υπήρξε αρκετή πρόοδος» είπε ο επικεφαλής του EurogroupΓερούν Ντάισελμπλουμ, και συμπλήρωσε πως «δεν θα συζητηθούν έκτακτα σενάρια».

«Θα ακούσουμε από την ελληνική πλευρά μέσα στο Eurogroup ποιες είναι οι ιδέες τους, εάν συμφωνούν ή δεν συμφωνούν, και σε τι συμφωνούν ή δεν συμφωνούν σε αυτό το κείμενο που τους παρουσιάσαμε και θα συμφωνήσουμε από εκεί και πέρα» είπε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε ότι με δύο κείμενα θα συνεδριάσει σε λίγο το Eurogroup.

Δείτε το βίντεο:

 

Τζόγος με τα έγγραφα στο “ανατολίτικο παζάρι” του Eurogroup

Διφορούμενες είναι πληροφορίες πριν το Eurogroup στις 2:30, καθώς οι διαρροές δίνουν και παίρνουν από ποικίλες διαδρομές.

Ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΕ λένε ότι οι θεσμοί φέρονται να συμφώνησαν ομόφωνα από κοινού σε κάποιο κείμενο για την Ελλάδα με προσαρμοσμένες προτάσεις, αναφέρει πηγή στο Bloomberg. Οι θεσμοί λένε έχουν στείλει στο Eurogroup τα έγγραφα.

Άλλες πληροφορίες που συγκλίνουν μετις μεγαλύτερες πιθανότητες κάνουν λόγο για δύο χωριστές προτάσεις, μία ελληνική και μία των θεσμών. 

 

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ:

 

Η αισιόδοξη χειρονομία του Τσίπρα

Με τον αντίχειρά του υψωμένο ψηλά, δείχνοντας πως όλα είναι καλά, αποχώρησε οΑλέξης Τσίπρας από την Κομισιόν, όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του BBC στις Βρυξέλλες, Κρις Μόρις.

Όπως αναφέρει ο ίδιος στο Twitter, ανεβάζοντας μία φωτογραφία με το αυτοκίνητο που αποχωρεί ο Αλέξης Τσίπρας, ο Έλληνας Πρωθυπουργός έκανε την χαρακτηριστική κίνηση «thumbs up».

Δείτε τη φωτογραφία του Κρις Μόρις.

 

«Μάλλον έχουμε λευκό καπνό»

“Μάλλον έχουμε λευκό καπνό. Έχουν φύγει σχεδόν όλοι από το κτίριο τηςΚομισιόν, όλοι οι θεσμικοί και παραμένει μόνο ο πρωθυπουργός με το επιτελείο του. Όπως μαθαίνουμε, έχει ετοιμαστεί συμφωνία που θα πάει στο Eurogroup“, μετέδωσε πριν από λίγο ο ανταποκριτής του Real Fm 97,8, στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου.

Το Eurogroup είναι προγραμματισμένο για τις 14:30 ώρα Ελλάδος.

Ακούστε το ηχητικό:

Με χαμόγελο αποχώρησε η Λαγκάρντ 

Χαμογελαστή αποχώρησε, πριν από λίγο, από το κτίριο που διεξαγόταν οι συζητήσεις των Θεσμών με την ελληνική αντιπροσωπεία, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Πηγή φωτο Twitter: @straneuropa, @Maria_Tejero

Αποχώρησε ο Ντράγκι – Καθυστερεί το Eurogorup

Σύμφωνα με έλληνες ανταποκριτές που βρίσκονται στις Βρυξέλλες, ο Μάριο Ντράγκι αποχώρησε πριν από λίγο χωρίς να κάνει δηλώσεις. Παράλληλα, η έναρξη του κρίσιμου eurogroup μετατίθεται για τις 14:30 ώρα Ελλάδος.

Ετοιμάζουν σχέδιο

“Πέρασε η προθεσμία των 11 αλλά ακόμα προσπαθούν με μερικές τελευταίες πινελιές να συντάξουν ρεαλιστικό σχέδιο που θα αποτελέσει τη βάση των συζητήσεων στο eurogroup”, έγραψε χαρακτηριστικά ο Peter Spiegel στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter. 

Αν ο Τσίπρας δεν συμφωνήσει μέχρι τις 12:00 το σχέδιο των δανειστών δίνει περιθώριο μέχρι την έναρξη του Eurogroup. Το «take it or leave it» πλησιάζει, έγραψε χαρακτηριστικά στο twitter o αρθρογράφος των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ. 

.

Αυτό που επισημαίνουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης είναι ότι αν μέχρι την έναρξη του eurogroup η Ελληνική πλευρά δεν προσκομίσει ρεαλιστική πρόταση, τότε οι δανειστές, θα καταθέσουν στο eurogroup τη δική τους πρόταση, με την υποσημείωση “take it or leave it”.

Live: Οι αφίξεις στο eurogroup

 

Σέλινγκ: Mε εκπλήσσει η άνεση της κυβέρνησης που “παίζει” το μέλλον της χώρας – ΒΙΝΤΕΟ

O Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γιόρκ Σέλινγκ δήλωσε εισερχόμενος στο Eurogroup: “Είμαι πάντα αισιόδοξος αλλά με εκπλήσσει η άνεση με την οποία η ελληνική κυβέρνηση παίζει το μέλλον της χώρας της”.

 

Δείτε το βίντεο από την ΕΡT:

Η εξαμερης

Λίγο μετά τις 10, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εισήλθε στην έδρα της Επιτροπής μαζί με την ελληνική διαπραγματευτική αποστολή.

Μετά τη διακοπή των διαβουλεύσεων αργά χθες το βράδυ, τα τεχνικά κλιμάκια από τις 7 το πρωί συνέχισαν τις εργασίες, οι οποίες σύμφωνα με κοινοτική πηγή ήταν “εποικοδομητικές”. 

Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη στην έδρα της Επιτροπής στις Βρυξέλλες νέα εξαμερής συνάντηση, μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, των επικεφαλής των τριών θεσμών, του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Στις δύο το μεσημέρι, είναι προγραμματισμένη η νέα συνεδρίαση του Eurogroup.

Ο Τσίπρας φτάνει στην Κομισιόν

Ο Αλέξης Τσίπρας  φτάνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το νέο γύρο σκληρών διαπραγματεύσεων με τις ηγεσίες της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Μετά από λίγες ώρες ύπνου ξεκινά το μπρα ντε φερ.

ΦΩΤΟ: Simon Marks@MarksSimon

Η “μάχη” των διεθνών ΜΜΕ στις Βρυξέλλες

Δημοσιογράφοι και τηλεοπτικά συνεργεία από όλο τον κόσμο έχουν «περικυκλώσει» το κτίριο που θα συνεδριάσει το Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Δείτε τη φωτογραφία που ανέβασε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter η Ιρλανδέζα ευρωβουλευτής Nessa Childers μέλος της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: TWITTER:@NChildersMEP

Διαβάστε επίσης:

Bild: Ο Σόιμπλε είναι ο… “Euro – Man”

Το δείπνo του Θεοδωράκη με Ευρωπαίους ηγέτες – ΒΙΝΤΕΟ- ΦΩΤΟ

Sueddeutsche: Ο Τσίπρας έχει χτυπήσει το σωστό νεύρο

Η “μάχη” των διεθνών ΜΜΕ στις Βρυξέλλες – ΦΩΤΟ

Κίντλερ: “Η αύξηση του ΦΠΑ επιδρά υφεσιακά”

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ