Μαρινάκης: Ο Κασσελάκης θέλει να επαναφέρει από το παράθυρο όλους τους εφιάλτες που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια

Επίθεση στον Στέφανο Κασσελάκη εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, καταλογίζοντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι έγραψε ένα άρθρο «γεμάτο ψέματα, συκοφαντίες» αλλά και «θεωρίες συνομωσίας.

«Είναι οξύμωρο το ότι λιγότερο από ένα χρόνο από την τελευταία λαϊκή ετυμηγορία, σε διπλές μάλιστα κάλπες βουλευτικών εκλογών όπου αποφάσισαν να δώσουν εκ νέου την στήριξη στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την ΝΔ με μεγαλύτερο ποσοστό, έρχεται ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ζητάει εκλογές, δικαίωμά του, την ίδια στιγμή που θέτει ως στόχο να ξαναφτάσει το ποσοστό του 17% που είχε πάρει το κόμμα του πριν από περίπου ένα χρόνο. Δηλαδή ο κ. Κασσελάκης ζητάει πρόωρες εκλογές, τρία χρόνια πριν την ώρα τους, για να λύσει τα εσωκομματικά του; Για να πιάσει το ποσοστό που είχε το κόμμα του πριν από περίπου ένα χρόνο. Δηλαδή ενδεχομένως για λόγους συσπείρωσης. Δικαίωμά του είναι αλλά αξιολογείται» τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωποςκατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Σήμερα το άρθρο του κ. Κασσελάκη στην Καθημερινή ήταν γεμάτο ψέματα, συκοφαντίες, αλλά μέσα από το άρθρο έβγαινε και μια αλήθεια» είπε ο Παύλος Μαρινάκης και πρόσθεσε ότι κάθε παράγραφος είχε είτε ένα ψέμα, είτε και ψέμα και συκοφαντία και πολλές θεωρίες συνομωσίας. «Αν δεν δει κανείς πού δημοσιεύεται και από ποιόν είναι γραμμένο μπορεί να νομίσει ότι είναι σε μια από τις εφημερίδες που διακινούν θεωρίες συνομωσίας ή από έναν πρόεδρο ενός κόμματος που πολιτεύεται με θεωρίες συνωμοσίας και fake news. Ίσως πλέον να είναι ένας τέτοιος πρόεδρος ο κ. Κασσελάκης».

Αναφέρθηκε στα ψέματα που, όπως είπε, υπάρχουν στο άρθρο και συμπλήρωσε: «Βγαίνει όμως από το άρθρο και μια αλήθεια ότι αυτές οι εκλογές δεν έχουν χώρο για χαλαρή ψήφο. Ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης θέλει να επαναφέρει από το παράθυρο όλους τους εφιάλτες που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Τους εφιάλτες των λεφτόδεντρων που οδήγησαν στη συρρίκνωση των εισοδημάτων των πολιτών, στην αύξηση των κόκκινων δανείων, την παρολίγον χρεοκοπία της χώρας, τους εφιάλτες των λαϊκιστών, τους εφιάλτες του διχασμού και βέβαια όλων των ψεμάτων που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια».

Σχετικά με τις επικείμενες ευρωεκλογές, ο Παύλος Μαρινάκης τόνισε πως «η ψήφος μας στις 9 Ιουνίου είναι μια ψήφος όπου θα επικυρωθεί εκ νέου η σταθερότητα της χώρας. Οι πολίτες αποφάσισαν στις εκλογές, έδωσαν ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση της ΝΔ. Κρινόμαστε καθημερινά για την υλοποίηση του προγράμματός μας, αλλά σίγουρα οι εκλογές της 9ης Ιουνίου είναι μια σημαντική εθνική κάλπη που θα κρίνει την εκπροσώπηση της χώρας στην Ευρώπη και θα αποτυπώσει και πάλι την επιβεβαίωση της σταθερότητας και τη συνέχιση της προόδου και της ευημερίας στη χώρα».

Αναφερόμενος στην έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Είναι απολύτως λογικό αυτό που είπε και εκ της θεσμικής του ιδιότητας, αναγνώρισε τα βήματα της ελληνικής οικονομίας και προφανώς επισήμανε ότι δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού». «Καταλαβαίνει κανείς και για οικονομικούς λόγους πόσο σημαντικό είναι να μην γυρίσουμε πίσω, να μην κάνουμε κανένα πισωγύρισμα και με την ψήφο μας στις ευρωεκλογές. Να μην δώσουμε κανένα χώρο στους λαϊκιστές και σε αυτούς που τάζουν στους πάντες τα πάντα και στην πράξη έκαναν το αντίθετο και έρχονται τώρα με ένα άλλο περιτύλιγμα να πουν ακριβώς τα ίδια στους Έλληνες. Καταλαβαίνει κανείς πόσο κρίσιμες είναι αυτές οι εκλογές».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε συγκεκριμένα δεδομένα που δείχνουν την καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας. «Ενώ άλλες χώρες φλερτάρουν με την ύφεση, στην Ελλάδα ο ρυθμός ανάπτυξης είναι πενταπλάσιος του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Τα κόκκινα δάνεια μειώνονται χρόνο με το χρόνο, έχουμε τη μεγαλύτερη εισροή κεφαλαίων από όλες τις χώρες της Ευρώπης… Έχουμε αύξηση των καταθέσεων και πάνω από 400.000 Έλληνες βρήκαν δουλειά στη χώρα» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η κυβέρνηση δεν είναι ικανοποιημένη από τους χρόνους απονομής της δικαιοσύνης και γι’ αυτό είναι βασική προτεραιότητα το ζήτημα αυτό. Χαρακτήρισε εμβληματική μεταρρύθμιση τον νέο χάρτη των δικαστηρίων που, όπως είπε, ενώνει τα ειρηνοδικεία με τα πρωτοδικεία και με βάση τις μελέτες θα μειωθούν οι χρόνοι μέχρι 30%.

Σχετικά με τις δημοσκοπήσεις και τα ποσοστά που συγκεντρώνει η ΝΔ, ο Παύλος Μαρινάκης σημείωσε ότι είναι νωπές οι μνήμες και της απόλυτης καταστροφής και της επανάκαμψης. «Εκπροσωπώ μία κυβέρνηση και ανήκω σε ένα κόμμα που δεν αντιμετωπίζουμε τις δημοσκοπήσεις κατά το δοκούν» είπε και πρόσθεσε: «Σεβόμαστε κάθε έρευνα και είναι σημαντικό ότι μετά από 5 χρόνια αποτυπώνεται και πάλι η πολιτική υπεροχή έναντι των πολιτικών μας αντιπάλων».

«Εργαζόμαστε για το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις ότι η ΝΔ όσο πηγαίνουμε προς τις εκλογές συσπειρώνεται» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και επανέλαβε ότι οι κάλπες αυτές είναι ένα σταυροδρόμι για την σταθερότητα της χώρας και την συνέχεια της ευημερίας και της ανάπτυξης. «Πιστεύουμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με την υποψηφιότητα του Θοδωρή Ζαγοράκη με το ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι «αυτοδικαίως με βάση το καταστατικό της ΝΔ έπαψε να είναι μέλος της ΚΟ της ΝΔ διότι έθεσε υποψηφιότητα με άλλο κόμμα και έπαψε να είναι μέλος της ΝΔ». «Δεν θέλω να προβώ σε άλλο σχολιασμό. Είναι επιλογή του αλλά δεν θυμάμαι άλλο εν ενεργεία ευρωβουλευτή κόμματος χωρίς να στείλει έστω μια επιστολή για να πει ότι θα κατέβει με άλλο κόμμα. Δεν έγινε αυτό, διαπιστώθηκε από την ανακοίνωση του ότι θα είναι υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ» είπε ο Παύλος Μαρινάκης.

Η εισαγωγική τοποθέτηση Μαρινάκη: «Από τα πιο ανησυχητικά ζητήματα η παραβατικότητα των ανηλίκων»

Νωρίτερα, στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Παύλος Μαρινάκης τόνισε πως «παρουσιάστηκε πριν από λίγο παρουσία του πρωθυπουργού η εκστρατεία του υπουργείου Παιδείας κατά του σχολικού εκφοβισμού».

Σύμφωνα με τα αρχεία της ΕΛ.ΑΣ, επεσήμανε, ο αριθμός των ανηλίκων ηλικίας 13-17 ετών οι οποίοι έχουν διαπράξει αδικήματα του Ποινικού Κώδικα κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση. «Η παραβατικότητα των ανηλίκων είναι ένα από τα πιο ανησυχητικά ζητήματα, το οποίο ξεκινώντας από το σχολείο πρέπει να αντιμετωπιστεί ολιστικά», είπε και πρόσθεσε: «Η συγκεκριμένη εκστρατεία κοιτάζει το πρόβλημα κατάματα και στοχεύει στην ουσιαστική αλλαγή κουλτούρας».

Ο Παύλος Μαρινάκης αναφέρθηκε στη δημιουργία της πλατφόρμας stopbullying.gov.gr, η λειτουργία της οποία ξεκινά από σήμερα και περιλαμβάνει ενημερωτικό και επιμορφωτικό υλικό για τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, σύστημα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών και μελών ομάδων δράσης, σύστημα αποτύπωσης περιστατικών ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού με επώνυμες αναφορές, σύστημα ενημέρωσης γονέων για την εξέλιξη διαχείρισης του αναφερόμενου περιστατικού, σύστημα διενέργειας ανώνυμων διαδικτυακών ερευνών προς τους μαθητές και σύστημα διαλειτουργικότητας με την κεντρική υπηρεσία πιστοποίησης χρηστών του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου.

Πρόσθεσε πως έχει ήδη συσταθεί Επιτροπή για την εθνική στρατηγική πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας και παραβατικότητας ανηλίκων, ενώ διαμορφώνεται και κοινό πρωτόκολλο με το υπουργείο Δικαιοσύνης και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την αντιμετώπιση ακραίας παραβατικότητας εντός των σχολικών μονάδων. «Έπειτα από την καταγραφή επιλαμβάνονται τα σχολεία», επεσήμανε και εξήγησε όλη την διαδικασία.

«Αξίζει να σημειώσουμε πως έχει διπλασιαστεί ο αριθμός ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία», τόνισε αναφερόμενος στη δουλειά που γίνεται για τη συγκέντρωση στοιχείων προκειμένου να αποτυπωθεί η κατάσταση και μέχρι τον Σεπτέμβρη, στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί η επιμόρφωση 684 συμβούλων εκπαίδευσης. «Παράλληλα έχουν ήδη συσταθεί τετραμελείς ομάδες δράσης στις 116 διευθύνσεις εκπαίδευσης με συμμετοχή συμβούλων εκπαίδευσης, ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών ενώ σε κάθε σχολείο ο διευθυντής και ένας εκπαιδευτικός έχουν επιλεγεί για την υποδοχή των αναφορών», πρόσθεσε.

Επιπλέον, μίλησε και για ειδικά προγράμματα αλλά και τον νέο κανονισμό λειτουργίας των σχολείων που τίθεται σε εφαρμογή από το Σεπτέμβριο. Στάθηκε επίσης στην ξεχωριστή πρόβλεψη «και για τη χρήση κινητού. Αν μαθητής/τρια, έχει κινητό και μαγνητοφωνεί ή φωτογραφίζει ή βιντεοσκοπεί εκπαιδευτικούς ή συμμαθητές/τριες του/της, ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού επιλαμβάνεται ο διευθυντής ή μετά από κρίση του τελευταίου ο Σύλλογος Διδασκόντων για ποινή αποβολής ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού».

«Η ανοχή, η αποσιώπηση ή η ατιμωρησία τέτοιων περιστατικών σχολικού εκφοβισμού τραυματίζει ακόμα περισσότερο τα θύματα των επιθέσεων αυτών και δεν δίνει την δυνατότητα στους δράστες να καταλάβουν την βαρύτητα των πράξεών τους», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ένα δεύτερο θέμα, στο οποίο αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ήταν το νομοσχέδιο για την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας και την χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων, με το οποίο όπως είπε «γίνεται μια σημαντική μεταρρύθμιση, μια τομή για την ταχύτερη λειτουργία της δικαιοσύνης. Υπολογίζεται από τους τεχνικούς συμβούλους ότι χάρη στο νέο δικαστικό χάρτη και μόνο από αυτή την παρέμβαση θα μειωθεί ο συνολικός χρόνος εκδίκασης σε όλους τους βαθμούς κατά 30%, δηλαδή κατά 450 ημέρες. Έτσι ο Νέος Δικαστικός Χάρτης της χώρας, ενοποιεί, συγκεντρώνει και αυξάνει ποσοτικά και ποιοτικά την πρωτοβάθμια δομή των δικαστών για να γίνει ταχύτερη και αποτελεσματικότερη η λειτουργία των ποινικών και πολιτικών δικαστηρίων πρώτου βαθμού».

Στη συνέχεια, μίλησε για την δυνατότητα που έχουν από σήμερα, 9 Απριλίου, οι φίλαθλοι να ταυτοποιούν το εισιτήριό τους, καθώς και το εισιτήριο διαρκείας τους, μέσω της εφαρμογής Gov.gr Wallet, ώστε να εισέρχονται ψηφιακά στο γήπεδο στους αγώνες της Super League 1, καθώς και του Κυπέλλου Ελλάδος. «Αναβαθμίζεται, έτσι, το επίπεδο ασφαλείας στα γήπεδα. Ταυτόχρονα, απελευθερώνεται ένας σημαντικός αριθμός αστυνομικών δυνάμεων από το έργο της φύλαξης κατά τη διάρκεια των αγώνων. Με απλό και φιλικό τρόπο οι πολίτες προβαίνουν στην ταυτοποίηση του εισιτηρίου τους μέσω της εφαρμογής Gov.gr Wallet που έχουν στο κινητό τους τηλέφωνο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εγγραφή τους στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας, πριν κατεβάσουν την εφαρμογή Gov.gr Wallet», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, έχει ήδη ξεκινήσει η λειτουργία των καμερών, ενώ μέχρι τη λήξη της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου, δηλαδή στις 12 Μαΐου 2024, θα ισχύει υβριδικό σύστημα εισόδου στα γήπεδα, τόσο με το ψηφιακό εισιτήριο, όσο και με το συμβατικό εισιτήριο, ώστε οι φίλαθλοι και οι Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρίες να έχουν τον απαραίτητο χρόνο προσαρμογής στη νέα διαδικασία και να προετοιμαστούν καταλλήλως.

«Τα μηνύματα μετά το άνοιγμα των γηπέδων με φιλάθλους είναι ενθαρρυντικά. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν μας κάνει να εφησυχάζουμε. Συνεχίζουμε να υλοποιούμε κάθε δέσμευση που είχαμε αναλάβει ως κυβέρνηση απέναντι στους φιλάθλους στο ακέραιο», πρόσθεσε.

Ακολούθως, μίλησε για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στους τομείς: της διαχείρισης υδάτων, της διαχείρισης και προστασίας των δασών, της αστικής ανθεκτικότητας, της καταπολέμησης της αυθαίρετης δόμησης και της ενεργειακής ασφάλειας. Αναλυτικά αναφέρθηκε στις βασικές μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνει.

«Το προηγούμενο τριήμερο οι πολύ ισχυροί άνεμοι, η ξηρασία του εδάφους και σε συνδυασμό με την αμέλεια ορισμένων συμπολιτών μας είχαν ως αποτέλεσμα την εκδήλωση πολύ μεγάλου αριθμού πυρκαγιών», είπε στη συνέχεια ο κ. Μαρινάκης. «Από το Σάββατο έως τη Δευτέρα ξέσπασαν πάνω από 230 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, με τη συντριπτική πλειονότητα να τίθεται άμεσα υπό έλεγχο από τις πυροσβεστικές μας δυνάμεις. Παρόλα αυτά είδαμε ότι η πυρκαγιά στην Ιεράπετρα απείλησε οικισμούς- για αυτό εστάλησαν και τα μηνύματα του 112- και οι πυροσβέστες μας έδωσαν μάχη να την περιορίσουν, ενώ ταυτόχρονα αντιμετώπιζαν άλλες 18 πυρκαγιές μόνο στο νησί της Κρήτης. Το ίδιο τριήμερο είχαμε 19 συλλήψεις για εμπρησμό από αμέλεια. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι οι πυρκαγιές από αμέλεια είναι το ίδιο απειλητικές και καταστροφικές με αυτές από πρόθεση και για αυτό το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει αυστηροποιήσει τις ποινές και τα διοικητικά πρόστιμα. Οι αγρότες και συμπολίτες μας που ασχολούνται με τη γη τους και κάνουν εργασίες καύσης πρέπει να δείξουν υπευθυνότητα», τόνισε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε ακόμη για τη μείωση των παράνομων αφίξεων από την Τουρκία ενώ όπως είπε «παράλληλα, συνεχίστηκε και τον Μάρτιο η αποσυμφόρηση του εθνικού συστήματος ταυτοποίησης, καταγραφής και φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών-αιτούντων άσυλο. Ο συνολικός αριθμός διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών, στις 33 δομές του εθνικού συστήματος σε όλη τη χώρα, μειώθηκε στις 23.245 τον Μάρτιο από 27.554 τον Φεβρουάριο, ήτοι κατά 15,6%. Σε σχέση με τον Ιανουάριο, όταν οι διαμένοντες ανέρχονταν σε 31.367, η μείωση φθάνει το 25,9%».

Και τόνισε: «Η μείωση των ροών αλλά και η αποσυμφόρηση του συστήματος υποδοχής μας δίνει την δυνατότητα, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και την προστασία των συνόρων μας να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά ενδεχόμενες μελλοντικές πιέσεις».

Ολοκληρώνοντας την εισαγωγική τοποθέτησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία αυξάνονται κατά 50% οι αμοιβές των ιατρών του ΚΕΠΑ καθώς και των γραμματέων. «Είναι η πρώτη φορά που δίνεται αύξηση στις αμοιβές των ιατρών, από τότε που συστάθηκαν τα ΚΕΠΑ, το 2011», είπε και έδωσε παραδείγματα. «Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της συνολικής προσπάθειας της κυβέρνησης για την αναβάθμιση των υπηρεσιών των ΚΕΠΑ και την επιτάχυνση της διαδικασίας αξιολόγησης της αναπηρίας. Στην κατεύθυνση αυτή, υπεγράφη πρόσφατα ΚΥΑ με την οποία θα προκηρυχθούν νέες θέσεις ιατρών, υπερδιπλασιάζοντας τον συνολικό αριθμό τους, αλλά και προσθέτοντας νέες ειδικότητες.

Σκοπός μας είναι να βελτιώνουμε συνεχώς την καθημερινότητα των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας, να τους διασφαλίζουμε την ίση συμμετοχή στην κοινωνία, στην αγορά εργασίας και, φυσικά, ποιότητα ζωής τόσο στους ίδιους, όσο και στις οικογένειές τους. Και βέβαια να συμβάλλουμε και στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά και να ανταμείβουμε ακόμα καλύτερα τους γιατρούς για το έργο τους».

Πριν δεχθεί ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους ανέφερε ότι την Πέμπτη ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στο Βίλνιους της Λιθουανίας, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Πρωτοβουλίας Τριών Θαλασσών.

Αναλυτικά, κατά την εισαγωγική τοποθέτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ανέφερε:

«Παρουσιάστηκε πριν λίγη ώρα παρουσία του Πρωθυπουργού η εκστρατεία του Υπουργείου Παιδείας κατά του σχολικού εκφοβισμού.

Σύμφωνα με τα επίσημα αρχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, ο αριθμός των ανηλίκων, ηλικίας από 13 έως 17 ετών, οι οποίοι έχουν διαπράξει αδικήματα του ποινικού κώδικα κατά τα τελευταία 4 χρόνια παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση.

Η παραβατικότητα των ανηλίκων είναι ένα από τα πιο ανησυχητικά ζητήματα, το οποίο, ξεκινώντας από το σχολείο, πρέπει να αντιμετωπιστεί ολιστικά. Η συγκεκριμένη εκστρατεία κοιτάζει το πρόβλημα κατάματα και στοχεύει στην ουσιαστική αλλαγή κουλτούρας.

Δημιουργήθηκε, λοιπόν, η πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr η οποία ξεκινά να λειτουργεί από σήμερα και περιλαμβάνει ενημερωτικό και επιμορφωτικό υλικό για τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, σύστημα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών και μελών ομάδων δράσης, σύστημα αποτύπωσης περιστατικών ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού με επώνυμες αναφορές, σύστημα ενημέρωσης γονέων για την εξέλιξη διαχείρισης του αναφερόμενου περιστατικού, σύστημα διενέργειας ανώνυμων διαδικτυακών ερευνών προς τους μαθητές και σύστημα διαλειτουργικότητας με την κεντρική υπηρεσία πιστοποίησης χρηστών του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου.

Ήδη, έχει συσταθεί επιτροπή για την Εθνική Στρατηγική Πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας και παραβατικότητας ανηλίκων, ενώ σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διαμορφώνεται ένα κοινό πρωτόκολλο αντιμετώπισης ακραίας παραβατικότητας εντός των σχολικών μονάδων.

Έπειτα από την καταγραφή επιλαμβάνονται τα σχολεία. Έχουν δημιουργηθεί ειδικά πρωτόκολλα πρόληψης και χειρισμού περιστατικών που εκπονούνται από την Ειδική επταμελή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.

Παράλληλα, ομάδα ‘Αμεσης Υποστήριξης των ομάδων δράσης των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, των αποδεκτών αναφορών σε σοβαρά περιστατικά ενδοσχολικής βίας συμβουλευτικά, θα καθοδηγεί τις αρμόδιες υπηρεσίες στην διαχείριση ενός περιστατικού ιδιαίτερης βαρύτητας και κοινωνικής – παιδαγωγικής έντασης.

Αξίζει να σημειώσουμε πως έχει διπλασιαστεί ο αριθμός Ψυχολόγων και Κοινωνικών Λειτουργών στα σχολεία.

Μέχρι το τέλος του 2024 θα έχει ολοκληρωθεί η εκπόνηση της έρευνας για την αποτύπωση της κατάστασης, η ανάπτυξη του ενημερωτικού υλικού και η επιμόρφωση εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών και στελεχών εκπαίδευσης.

Στόχος είναι μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχει ολοκληρωθεί η επιμόρφωση 684 Συμβούλων Εκπαίδευσης. Παράλληλα έχουν ήδη συσταθεί τετραμελείς ομάδες δράσης στις 116 Διευθύνσεις Εκπαίδευσης με συμμετοχή Συμβούλων Εκπαίδευσης, Ψυχολόγων και Κοινωνικών Λειτουργών, ενώ σε κάθε σχολείο ο Διευθυντής κι ένας Εκπαιδευτικός έχουν επιλεγεί για την υποδοχή των αναφορών. Από τον Σεπτέμβριο στόχος είναι η επιμόρφωση όλων αυτών των Υπεύθυνων Αποδεκτών των επώνυμων Αναφορών.

Επιπλέον, εισάγονται προγράμματα δράσεων Ενεργού Πολίτη, αλλά και εκπαίδευση των μαθητών σε δεξιότητες ζωής, από το νηπιαγωγείο μέχρι την Α’ Λυκείου.

Από τον Σεπτέμβριο επίσης, τίθεται σε λειτουργία Νέος Σχολικός Κανονισμός Λειτουργίας των Σχολείων όπου διατυπώνονται σαφείς κανόνες συμπεριφοράς και συνεπειών για κάθε παράπτωμα.

Ο κανονισμός κοινοποιείται στην αρχή του έτους σε εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές κλπ. Οι γονείς πρέπει να υπογράψουν και να αποδεχθούν τον Κανονισμό. O Σχολικός Κανονισμός εφαρμόζεται εντός του σχολείου, κατά τη διάρκεια των ωρών λειτουργίας του, καθώς και σε όλες τις δράσεις τις οποίες διοργανώνει το σχολείο.

Σε περιπτώσεις σοβαρών παραβιάσεων εφαρμόζεται ο νόμος για τα ποινικά παραπτώματα, ενώ, αυστηροποιούνται τα παιδαγωγικά και πειθαρχικά μέτρα στα σχολεία (πχ επίπληξη, αποβολή, αποκλεισμός από δράσεις που διοργανώνει το σχολείο, αλλαγή τμήματος κλπ).

Ακόμη, προβλέπεται πως οι γονείς ή κηδεμόνες των παιδιών τα οποία προκαλούν φθορές στο σχολείο είναι υποχρεωμένοι να αποκαταστήσουν τις ζημιές.

Ξεχωριστή πρόβλεψη υπάρχει και για την χρήση κινητού. Αν μαθητής/τρια, έχει κινητό και μαγνητοφωνεί ή φωτογραφίζει ή βιντεοσκοπεί εκπαιδευτικούς ή συμμαθητές/τριες του/της, ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού επιλαμβάνεται ο Διευθυντής ή μετά από κρίση του τελευταίου ο Σύλλογος Διδασκόντων για ποινή αποβολής ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού.

Αν αφορά σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα τρίτων προσώπων, τότε ο Σύλλογος Διδασκόντων υποχρεούται να εφαρμόσει το παιδαγωγικό μέτρο της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος για τον/την υπαίτιο/α.

Η ανοχή, η αποσιώπηση ή η ατιμωρησία τέτοιων περιστατικών σχολικού εκφοβισμού τραυματίζει ακόμα περισσότερο τα θύματα των επιθέσεων αυτών και δεν δίνει την δυνατότητα στους δράστες να καταλάβουν την βαρύτητα των πράξεών τους.

Αυτή την ώρα πραγματοποιείται συνέντευξη Τύπου από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το σχέδιο νόμου για τον Δικαστικό Χάρτη της Χώρας, το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Ήδη, έχουν νομοθετηθεί από την Κυβέρνηση μια σειρά από πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης, όπως είναι η διεύρυνση της ύλης για δικηγόρους και συμβολαιογράφους προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι δικαστές από απλές υποθέσεις και ο περιορισμός των αναβολών.

Με το νομοσχέδιο για την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας και την χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων, γίνεται μια σημαντική μεταρρύθμιση, μια τομή για την ταχύτερη λειτουργία της δικαιοσύνης.

Υπολογίζεται από τους τεχνικούς συμβούλους ότι χάρη στο νέο δικαστικό χάρτη και μόνο από αυτή την παρέμβαση θα μειωθεί ο συνολικός χρόνος εκδίκασης σε όλους τους βαθμούς κατά 30%, δηλαδή κατά 450 ημέρες.

Έτσι ο Νέος Δικαστικός Χάρτης της χώρας, ενοποιεί, συγκεντρώνει και αυξάνει ποσοτικά και ποιοτικά την πρωτοβάθμια δομή των δικαστών για να γίνει ταχύτερη και αποτελεσματικότερη η λειτουργία των ποινικών και πολιτικών δικαστηρίων πρώτου βαθμού.

Μέχρι σήμερα η πρωτοβάθμια δικαιοσύνη, ήταν διχοτομημένη σε δύο τύπους δικαστών-, Ειρηνοδίκες και Πρωτοδίκες. Η διχοτόμηση αυτή, αποτελεί γέννημα του 19ου αιώνα, παλιών εποχών, αναγκών και δυνατοτήτων.

Σήμερα, ενοποιούμε τους πρωτοβάθμιους δικαστές, με αναβάθμιση των ειρηνοδικών σε πρωτοδίκες. Ο ενιαίος πρώτος βαθμός στην ελληνική δικαιοσύνη, με την αξιοποίηση του διαθέσιμου πλέον ανθρώπινου δικαστικού δυναμικού, εκτιμούμε ότι θα οδηγήσει σε σημαντικά οφέλη. Από την ενοποίηση, λοιπόν, παύουν να υπάρχουν τα Ειρηνοδικεία. Αυτό οδηγεί συνολικά σε μια ορθολογική μείωση του αριθμού των πρωτοβάθμιων δικαστικών σχηματισμών από 217 σε 111.

Η συνδυασμένη απόδοση όλων πλέον των πρωτοβάθμιων δικαστών εκτιμάται ότι μετά την ενοποίηση μπορεί ν’ αυξηθεί μέχρι και 17%. Επίσης το ποσοστό εκκαθάρισης υποθέσεων των νέων πρωτοδικείων αναμένεται ν’ αυξηθεί μέχρι και 24% μετά την ενοποίηση.

Την δυνατότητα να ταυτοποιούν το εισιτήριό τους, καθώς και το εισιτήριο διαρκείας τους, μέσω της εφαρμογής Gov.gr Wallet έχουν από σήμερα, 9 Απριλίου, οι φίλαθλοι, ώστε να εισέρχονται ψηφιακά στο γήπεδο στους αγώνες της Super League 1, καθώς και του Κυπέλλου Ελλάδος.

Αναβαθμίζεται, έτσι, το επίπεδο ασφαλείας στα γήπεδα. Ταυτόχρονα, απελευθερώνεται ένας σημαντικός αριθμός αστυνομικών δυνάμεων από το έργο της φύλαξης κατά τη διάρκεια των αγώνων.

Με απλό και φιλικό τρόπο οι πολίτες προβαίνουν στην ταυτοποίηση του εισιτηρίου τους μέσω της εφαρμογής Gov.gr Wallet που έχουν στο κινητό τους τηλέφωνο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εγγραφή τους στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας, πριν κατεβάσουν την εφαρμογή Gov.gr Wallet.

Η λειτουργία των καμερών έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ μέχρι τη λήξη της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου, δηλαδή στις 12 Μαΐου 2024, θα ισχύει υβριδικό σύστημα εισόδου στα γήπεδα, τόσο με το ψηφιακό εισιτήριο, όσο και με το συμβατικό εισιτήριο, ώστε οι φίλαθλοι και οι Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρίες να έχουν τον απαραίτητο χρόνο προσαρμογής στη νέα διαδικασία και να προετοιμαστούν καταλλήλως.

Τα μηνύματα μετά το άνοιγμα των γηπέδων με φιλάθλους είναι ενθαρρυντικά. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν μας κάνει να εφησυχάζουμε. Συνεχίζουμε να υλοποιούμε κάθε δέσμευση που είχαμε αναλάβει ως Κυβέρνηση απέναντι στους φιλάθλους στο ακέραιο.

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στους τομείς: της διαχείρισης υδάτων, της διαχείρισης και προστασίας των δασών, της αστικής ανθεκτικότητας, της καταπολέμησης της αυθαίρετης δόμησης και της ενεργειακής ασφάλειας.

Βασικές μεταρρυθμίσεις είναι μεταξύ άλλων οι εξής:

1. Μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων για τα νερά της Θεσσαλίας που ανήκαν σε πολλαπλούς φορείς στον «Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας Ανώνυμη Εταιρεία»,

2. Η δυνατότητα μεταβίβασης της ευθύνης για τα όμβρια ύδατα που σήμερα βρίσκεται υπό τη διαχείριση επί μέρους δήμων, στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ στις αντίστοιχες περιοχές ευθύνης της καθεμίας, ώστε να λειτουργούν ενιαία και με δυνατότητα σχεδιασμού ενεργητικής διαχείρισης των πλημμυρικών φαινομένων

3. Η μεγάλη μεταρρύθμιση στη διαχείριση των δασών. Στόχος είναι να ξεκινήσει η ενεργητική διαχείριση των ελληνικών δασών και προπαντός εκείνων των δασικών οικοσυστημάτων στη νότια Ελλάδα, που είναι πιο ευάλωτα στην κλιματική κρίση, ώστε να αρχίσουν να απομακρύνονται οι ποσότητες εύφλεκτης υπερβάλλουσας βιομάζας.

4. Η άμεση μαζική κινητοποίηση δασεργατών και μηχανημάτων, με τη δημιουργία συστήματος ενεργοποίησης των Δασικών Συνεταιρισμών Εργασίας σε περίπτωση μεγάλων δασικών πυρκαγιών (megafires), για τη δημιουργία μεγάλων αντιπυρικών ζωνών

5. Η ριζική μεταρρύθμιση του συστήματος παρακολούθησης του δομημένου περιβάλλοντος, του εντοπισμού και της κατεδάφισης των αυθαίρετων κατασκευών.

Μετην μεταρρύθμιση αυτή, γίνεται για πρώτη φορά προτεραιοποίηση των κατεδαφίσεων και προτάσσονται όλα τα νέα αυθαίρετα κτίσματα, καθώς και σημαντικός αριθμός παλαιότερων αυθαίρετων που επιλέγονται με πολεοδομικά, χωροταξικά και περιβαλλοντικά κριτήρια.

6. Θεσπίζεται το Πρόγραμμα «Απόλλων» για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των ευάλωτων νοικοκυριών, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων και των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης ανά την Επικράτεια.

7. Θεσπίζονται μέτρα για την αύξηση του διαθέσιμου ηλεκτρικού χώρου, με στόχο την αύξηση της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τη μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος.

8. Καθιερώνονται αυστηρά μέτρα κατά των ρευματοκλοπών και των στρατηγικών κακοπληρωτών λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, με στόχο τη μείωση των επιβαρύνσεων που υφίσταται ο μέσος καταναλωτής από τα φαινόμενα αυτά.

Το προηγούμενο τριήμερο οι πολύ ισχυροί άνεμοι, η ξηρασία του εδάφους και σε συνδυασμό με την αμέλεια ορισμένων συμπολιτών μας είχαν ως αποτέλεσμα την εκδήλωση πολύ μεγάλου αριθμού πυρκαγιών.

Από το Σάββατο έως τη Δευτέρα ξέσπασαν πάνω από 230 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, με τη συντριπτική πλειονότητα να τίθεται άμεσα υπό έλεγχο από τις πυροσβεστικές μας δυνάμεις. Παρόλα αυτά είδαμε ότι η πυρκαγιά στην Ιεράπετρα απείλησε οικισμούς- για αυτό εστάλησαν και τα μηνύματα του 112- και οι πυροσβέστες μας έδωσαν μάχη να την περιορίσουν, ενώ ταυτόχρονα αντιμετώπιζαν άλλες 18 πυρκαγιές μόνο στο νησί της Κρήτης.

Το ίδιο τριήμερο είχαμε 19 συλλήψεις για εμπρησμό από αμέλεια. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι οι πυρκαγιές από αμέλεια είναι το ίδιο απειλητικές και καταστροφικές με αυτές από πρόθεση και για αυτό το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει αυστηροποιήσει τις ποινές και τα διοικητικά πρόστιμα. Οι αγρότες και συμπολίτες μας που ασχολούνται με τη γη τους και κάνουν εργασίες καύσης πρέπει να δείξουν υπευθυνότητα.

Συνεχίζεται η μείωση των παράνομων αφίξεων από την Τουρκία. Πιο συγκεκριμένα, τον μήνα Μάρτιο, ο συνολικός αριθμός των παρανόμως αφιχθέντων ανήλθε σε 2.231 έναντι 3.828 τον Φεβρουάριο, μειωμένος, δηλαδή, κατά 41,7%. Η μείωση από τον Σεπτέμβριο του 2023 φθάνει το 80,5%.

Παράλληλα, συνεχίστηκε και τον Μάρτιο η αποσυμφόρηση του εθνικού συστήματος ταυτοποίησης, καταγραφής και φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών-αιτούντων άσυλο. Ο συνολικός αριθμός διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών, στις 33 δομές του εθνικού συστήματος σε όλη τη χώρα, μειώθηκε στις 23.245 τον Μάρτιο από 27.554 τον Φεβρουάριο, ήτοι κατά 15,6%. Σε σχέση με τον Ιανουάριο, όταν οι διαμένοντες ανέρχονταν σε 31.367, η μείωση φθάνει το 25,9%.

Ειδικότερα, οι διαμένοντες στις δομές των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, τον Μάρτιο, μειώθηκαν ακόμα περισσότερο, κατά 40,9%, σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2024. Πιο συγκεκριμένα, ενώ τον Ιανουάριο οι διαμένοντες στα νησιά ήταν 15.767, τον Μάρτιο αριθμούσαν 9.321. Η μείωση συνεχίζεται με επιταχυνόμενο ρυθμό και τον Απρίλιο.

Σημειώνεται ότι το σύνολο σχεδόν όσων λαμβάνουν άσυλο, αιτούνται στη συνέχεια και αποκτούν ταξιδιωτικά έγγραφα για να ταξιδέψουν στην Ευρώπη, ενώ όσων οι αιτήσεις ασύλου απορρίπτονται εντάσσονται στη διαδικασία επιστροφής προς τη χώρα προέλευσής τους.

Η μείωση των ροών αλλά και η αποσυμφόρηση του συστήματος υποδοχής μας δίνει την δυνατότητα, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και την προστασία των συνόρων μας να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά ενδεχόμενες μελλοντικές πιέσεις.

Είναι γεγονός πως η μεταναστευτική πίεση σε γειτονικές χώρες είναι αυξημένη γι’ αυτό και δεν εφησυχάζουμε. Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει ως μία από τις αποστολές του την αποτελεσματική διαχείριση των ροών από τρίτες χώρες αιτούντων άσυλο, με ασφάλεια για τους ίδιους και την ελληνική κοινωνία, αξιοποιώντας την ευρωπαϊκή χρηματοδοτική αρωγή.

Υπεγράφη Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία αυξάνονται κατά 50% οι αμοιβές των ιατρών του ΚΕΠΑ καθώς και των γραμματέων.

Είναι η πρώτη φορά που δίνεται αύξηση στις αμοιβές των ιατρών, από τότε που συστάθηκαν τα ΚΕΠΑ, το 2011.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της επιτροπής, για αξιολόγηση εντός ΚΕΠΑ θα αμειβόταν με 10 ευρώ, ενώ τώρα με 15 και για μια αξιολόγηση κατ’ οίκον με 30 ενώ τώρα θα αμείβεται με 45.

Αντίστοιχα ένα μέλος της επιτροπής θα αμειβόταν για μια αξιολόγηση εντός ΚΕΠΑ με 7 ευρώ, ενώ τώρα με 10,5 και για μια αξιολόγηση κατ’ οίκον με 21 ευρώ, ενώ τώρα με 31,5.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της συνολικής προσπάθειας της Κυβέρνησης για την αναβάθμιση των υπηρεσιών των ΚΕΠΑ και την επιτάχυνση της διαδικασίας αξιολόγησης της αναπηρίας. Στην κατεύθυνση αυτή, υπεγράφη πρόσφατα ΚΥΑ με την οποία θα προκηρυχθούν νέες θέσεις ιατρών, υπερδιπλασιάζοντας τον συνολικό αριθμό τους, αλλά και προσθέτοντας νέες ειδικότητες.

Σκοπός μας είναι να βελτιώνουμε συνεχώς την καθημερινότητα των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας, να τους διασφαλίζουμε την ίση συμμετοχή στην κοινωνία, στην αγορά εργασίας και, φυσικά, ποιότητα ζωής τόσο στους ίδιους, όσο και στις οικογένειές τους. Και βέβαία να συμβάλλουμε και στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά και να ανταμείβουμε ακόμα καλύτερα τους γιατρούς για το έργο τους.

Την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει στο Βίλνιους της Λιθουανίας, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Πρωτοβουλίας Τριών Θαλασσών».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ