Μάντζος στον Realfm 97,8: Οι ευρωομάδες δεν είναι ξενοδοχεία για να βρεις δωμάτιο ή να στεγαστείς προσωρινά

Στον ραδιοφωνικό σταθμό Realfm 97,8 και τους δημοσιογράφους Νίκο Χατζηνικολάου και Αντώνη Δελλατόλα μίλησε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.

Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για ένταξη του κόμματος στην ευρωομάδα των Σοσιαλδημοκρατών, ο Δημήτρης Μάντζος υπογράμμισε πως «οι ευρωομάδες συναπαρτίζονται από κόμματα με ίδιες αρχές και αξίες που ενώνονται γύρω από έναν κοινό σκοπό. Δεν είναι ξενοδοχεία για να βρεις δωμάτιο ή να στεγαστείς προσωρινά» και εκτίμησε πως «η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει να λύσει πολύ πιο σοβαρά ζητήματα για τη φιλοσοφία, το πολιτικό του πρόταγμα και την ιδεολογική του ταυτότητα», εξηγώντας:

«Διαβάσαμε π.χ. με έκπληξη ότι ο κ. Κασσελάκης θα μπορούσε τώρα να είναι υπουργός του κ. Μητσοτάκη, τον οποίο ως πρωθυπουργό οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές και δημοκράτες τον έχουν κατηγορήσει σκληρά και δικαιολογημένα για τα ζητήματα του κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Θα μπορούσε ο κ. Κασσελάκης να είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τελικά, έτσι όπως αποδεικνύεται.

Οι πολίτες πρέπει να δουν καθαρές θέσεις, ώστε να κρίνουν και να συγκρίνουν: λέμε όλοι τα ίδια για την κοινωνική δικαιοσύνη, την οικονομία της καθημερινότητας, τα εθνικά θέματα, τη φορολογική δικαιοσύνη; Γιατί θυμόμαστε και τις δηλώσεις του κ. Κασσελάκη στον ΣΕΒ πριν κάποιους μήνες, τις οποίες δεν θα τις έλεγε κανείς σοσιαλδημοκρατικές».

Ο Δημήτρης Μάντζος στάθηκε, στη συνέχεια, στον στόχο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής «να αναπτύξει τα πλειοψηφικά κοινωνικά ρεύματα που θα μπορέσουν να οδηγήσουν στη μεγάλη ανατροπή, όχι με ορίζοντα τις ευρωεκλογές, αλλά κυρίως τις εθνικές εκλογές».

Ερωτηθείς για το εάν το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής θα πορευτεί μόνο του σε αυτόν τον στόχο, σημείωσε πως «κανείς δεν είναι μόνος σε αυτήν τη ζωή. Αλλά για να είναι κανείς μαζί πρέπει αυτό το “μαζί” να το εννοεί και να το νοηματοδοτεί. Γι’ αυτό επιμένουμε στην ανάγκη κόμματα, κοινοβουλευτικές ομάδες, κινήσεις πολιτών, που τοποθετούνται στον προοδευτικό χώρο, να εκθέσουν με ευκρινή τρόπο στους πολίτες τι πιστεύουν για τα μεγάλα ζητήματα. Είναι τα προβλήματα και οι προκλήσεις της κοινωνίας εκείνα που θα καθορίσουν τις όποιες συνέργειες. Το μαζί για την αλλαγή το ορίζει η κοινωνία».

«Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ένας κλειστός πολιτικός χώρος. Το ΠΑΣΟΚ ιδρύθηκε το 1974 ως ένα ανοικτό πολιτικό κίνημα, κίνημα πολιτών και κίνημα αλλαγής. Και αυτό παραμένει στη φιλοσοφία του. Δεν είναι ούτε ένα κόμμα-ιδιοκτησία, ούτε ένα κόμμα περιχαρακωμένο. Είναι ένα κίνημα το οποίο από την ιστορική του παρακαταθήκη έχει την υποχρέωση αλλά και τη φιλοδοξία να συνομιλεί με όλη την κοινωνία, με τους προοδευτικούς πολίτες.

Αν μαζί με εμάς θέλουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους πολίτες και κινήσεις που τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν στο ΠΑΣΟΚ, τότε, ναι, θα πορευτούμε μαζί για την αλλαγή και την ανατροπή των άδικων πολιτικών του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ. Αυτό το πετύχαμε για παράδειγμα στον Δήμο της Αθήνας, με το μοντέλο της ανανέωσης, του σχεδίου, της επιστημονικής γνώσης, της ιδεολογικής ταυτότητας, που ένωσε περισσότερους ανθρώπους και ευρύτερα από το ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι ένα μοντέλο που μας δείχνει το δρόμο για τις πιο απρόβλεπτες ανατροπές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Σχετικά με το αν το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θα συζητούσε με τον ΣΥΡΙΖΑ το ενδεχόμενο κοινής πορείας στις Ευρωεκλογές, ο Δημήτρης Μάντζος επανέλαβε τη σαφή θέση του Νίκου Ανδρουλάκη πως «όλες οι συνέργειες και οι πολιτικές συμπράξεις πρέπει να συμβαίνουν στην κοινωνία, ώστε να είναι η κοινωνία εκείνη που θα δείξει τον δρόμο στα κόμματα. Δεν μπορούν οι αρχηγοί των κομμάτων να βρεθούν σε έναν χώρο και να μοιράσουν τα ιμάτια της προοδευτικής παράταξης ή της κεντροαριστεράς. Δεν μπορεί να γίνει με γάμους κορυφής, με φλερτ ή με συναντήσεις σε κλειστά δωμάτια της εξουσίας. Η συνέργεια, για να είναι αποτελεσματική, να εμπνεύσει τους πολίτες και να πετύχει πραγματική αλλαγή και όχι απλή εναλλαγή στην εξουσία, θα πρέπει να έρθει από τα κάτω, να είναι πραγματική, να την επιθυμεί η κοινωνία και να την αξιώνουν οι προοδευτικοί πολίτες».

Όσον αφορά, τέλος, στην έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού το τελευταίο διάστημα, ο Δημήτρης Μάντζος εκτίμησε πως «το βασικό δίδαγμα από την περιπέτεια της πανδημίας ήταν η ανάγκη για διαφάνεια στην ενημέρωση των πολιτών, ούτως ώστε να πολεμήσουμε τα fake news και τη συνωμοσιολογία. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, ωστόσο υπάρχουν λύσεις προστασίας και πρόληψης. Μπορούμε να δούμε τι έχουν κάνει άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να εισηγηθεί η αρμόδια επιτροπή και το αρμόδιο υπουργείο να πάρει κάθε αναγκαίο μέτρο, πάντοτε βάσει των επιστημονικών δεδομένων».

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ