Κύπρος και οργανωτικά στο επίκεντρο της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

Κύπρος και οργανωτικά στο επίκεντρο της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

 

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

 

Οι τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο θα βρεθούν επί τάπητος στην συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, στις πέντε το απόγευμα. Εκεί, αναμένεται μεταξύ άλλων να καθοριστεί και η ημερομηνία διεξαγωγής της επόμενης συνεδρίασης της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος. 

Στον απόηχο των δηλώσεων Τσίπρα χθες, λίγο μετά τη συνεδρίαση του προεδρείου του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), οπότε και εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον κυπριακό λαό, στηρίζοντας παράλληλα το αίτημα του ΑΚΕΛ για διεξαγωγή δημοψηφίσματος στο νησί, τα μέλη του οργάνου θα συζητήσουν τα «συμπεράσματα» που προκύπτουν από τη νέα κυπριακή κρίση. 

Δεν είναι λίγοι άλλωστε όσοι εκτιμούν ότι πλέον είναι αδήριτη η ανάγκη εκπόνησης εναλλακτικών σχεδίων, αντιλαμβανόμενοι ότι οι τελευταίες αποφάσεις του Eurogroup δεν θα περιοριστούν στην «μοναδική περίπτωση» της Κύπρου. Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε έχουν πληθύνει το τελευταίο διάστημα και οι «ευρωσκεπτικιστικές» απόψεις, με την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα να συζητείται έντονα ως ενδεχόμενο μεταξύ της μειοψηφίας, πράγμα που δεν αποκλείεται να προκαλέσει… συγκρούσεις κατά τη συνεδρίαση του οργάνου. 

Την ίδια ώρα, στο τραπέζι θα πέσει και η επιχείρηση δημιουργίας πλέον της περίφημης «συμμαχίας του Νότου» απέναντι στις πολιτικές λιτότητας που επιβάλει ο ευρωπαϊκός Βορράς, ως ένα πρώτο βήμα με στόχο την αλλαγή των συσχετισμών και την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών στην Ευρώπη. Από κοντά και η στρατηγική του κόμματος απέναντι στην κυβέρνηση, που λίγο πριν από την έλευση της τρόικας στην Αθήνα, εκτιμάται πως πρέπει να… στριμωχτεί, και να εξαναγκαστεί σε δεσμεύσεις σχετικά με το τι προτίθεται να κάνει αν απαιτηθεί κούρεμα καταθέσεων και στην Ελλάδα, αν η τρόικα επιμείνει σε απολύσεις στο Δημόσιο και μονιμοποίηση του «χαρατσιού» για τα ακίνητα.

Στα οργανωτικά του κόμματος, πέρα από την ημερομηνία της επόμενης συνεδρίασης της ΚΠΕ, που πληροφορίες αναφέρουν ότι προσδιορίζεται στις αρχές Απριλίου, στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Γραμματείας θα βρεθούν και οι τοποθετήσεις των διαφόρων τάσεων επί των προσυνεδριακών κειμένων του κόμματος. 

Όσο για τον χρόνο διεξαγωγής του Συνεδρίου, εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, με την Αριστερή Πλατφόρμα να επιμένει στην… καθυστέρησή του, ώστε να υπάρξει ο κατάλληλος χρόνος για πολιτική συζήτηση και να αποφευχθούν «fast track» διαδικασίες. Αντίθετα, η «προεδρική» πλευρά εμμένει στην άποψή της για διεξαγωγή του Συνεδρίου πριν από τις διακοπές του καλοκαιριού, εκτιμώντας ότι ο χρόνος είναι αρκετός.

 

Πηγή: real.gr 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ