Κριτική στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ από τον Ρινάλντι και την Σωτηρίου

Κριτική στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ από τον Ρινάλντι και την Σωτηρίου 

 

Επιφυλάξεις, προτάσεις αλλά και διαφωνίες για τον τρόπο με τον οποίο συζητείται το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ διατυπώνουν δύο κορυφαία στελέχη τού κόμματος και μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, ο Ρούντι Ρινάλντι και η Ελένη Σωτηρίου με κοινό τους κείμενο, το οποίο χαρακτηρίζουν ως συμβολή στην πορεία της χώρας για την έξοδο από την κρίση.

Αποτιμώντας τα όσα έχουν γίνει από τις εκλογές του 2012 μέχρι σήμερα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ αξιοποίησε το ποσοστό των προηγούμενων εκλογών προς την κατεύθυνση της συγκρότησης του κόμματος, την οργάνωση του λαϊκού κινήματος και τις πολιτικές πρωτοβουλίες, συμπεραίνουν ότι «ελάχιστα έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση».

Τα δύο στελέχη τονίζουν ότι «το πρόγραμμα δεν μπορεί να είναι συρραφή προτάσεων διαφόρων τμημάτων χωρίς εσωτερική συνοχή και στόχους, δεν μπορεί να είναι κατάλογος μέτρων σε κάθε τομέα» και προσθέτουν ότι «το σχέδιο αδυνατίζει ακόμα περισσότερο εξαιτίας και του αποσπασματικού τρόπου με τον οποίο συζητείται. Δεν μπορείς να συζητάς τα μέτρα για τη φορολογία χωρίς να τα συνδέεις με την αναγκαία αύξηση των δαπανών για την υγεία και την παιδεία ή τη χρηματοδότηση του προγράμματος παραγωγικής ανασυγκρότησης κλπ».

«Βασικό στοιχείο της πορείας ανασυγκρότησης της Ελλάδας είναι ότι η χώρα πρέπει να ξαναβρεί την αυτοεκτίμησή της, τη δημιουργική ψυχή-στυλοβάτη της παραγωγικής της υπόστασης», αναφέρουν τα μέλη της ΠΓ και προσθέτουν ότι «αν δεν τονίζεται ότι χωρίς παραγωγική ανασυγκρότηση και χωρίς πραγματική δημοκρατία δεν είναι δυνατή μια διέξοδος της χώρας, οδηγούμαστε σε κανάλια διαχειριστικών κεντροαριστερών προτάσεων». Τότε, λαός, κοινωνία, χώρα θα είναι δίχως πυξίδα και βυθισμένα στην κρίση, λένε τα δύο μέλη της ΠΓ. «Χωρίς», σημειώνεται στη δήλωση, «την ενεργό συσπείρωση λαού και κοινωνίας γύρω από αυτούς τους δύο πυλώνες, καμία πολιτική ρήξεων και αξιοπρέπειας δεν μπορούν να ευδοκιμήσουν».

Οι Ρ. Ρινάλντι και Ε. Σωτηρίου τονίζουν ότι το κεντρικό πρόβλημα της χώρας είναι πολιτικό και όχι οικονομικό και κατά συνέπεια «είναι διαφορετική η πολιτική κοστολόγηση μέτρων ενός προγράμματος που έχει ενεργό λαϊκή στήριξη, είναι άλλη αν εκφράζει μια “προοδευτική κυβέρνηση” με δυνάμεις που ερωτοτρόπησαν με το μνημονιακό κατεστημένο, είναι άλλη αν εκφράζει μια εναλλαγή στην ίδια ρότα και δεν προωθεί τομές».

Με έμμεση αλλά σαφή αναφορά στις εξαγγελίες Τσίπρα στη ΔΕΘ, τα δύο μέλη της ΠΓ τονίζουν ότι «δεδομένου του προεκλογικού αρώματος της συγκυρίας, πρέπει να δούμε τη διαφορά μεταξύ εκλογών και εκλογικίστικης αντίληψης, όπως και μεταξύ κυβέρνησης και λογικής κυβερνητισμού. Δηλαδή, το εκλογικό-κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι ούτε ένα εκλογικίστικο πρόγραμμα επικοινωνιακού χαρακτήρα απλά και μόνο για να πάρουμε τις εκλογές, ούτε μια τεχνοκρατική παράθεση των πολιτικών και διοικητικών μέτρων που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση. Στην ιστορικά κρίσιμη κατάσταση που βιώνουμε, κάτι τέτοιο θα ήταν στην πραγματικότητα ένας διόλου βοηθητικός τυχοδιωκτισμός».

Σύμφωνα με τους ίδιους «ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται ένα πρόγραμμα, και ο τόπος έχει απόλυτη ανάγκη από ένα πολιτικό κίνημα διεξόδου της χώρας. Διακυβέρνηση σε προοδευτική κατεύθυνση χωρίς ένα λαϊκό κίνημα διεξόδου, χωρίς μια μεγάλη πολιτική αλλαγή, δεν είναι ρεαλιστική».

Καταλήγοντας το κείμενό τους αναφέρει: «Στην πολιτική πάλη δεν υπάρχει γενικώς “ευτυχές τέλος” όπως στις ταινίες. Στις σύγχρονες συνθήκες ακόμα και τα ελάχιστα απαιτούν μια μεγάλη αλλαγή. Ακόμα και το απλό νοικοκύρεμα απαιτεί τεράστια πολιτική στήριξη. Η στήριξη για να έρθει, απαιτεί σαφήνεια στόχων κι όχι απλή διαχείριση εντός πλαισίου».

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το κείμενο

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ