Κουτσούμπας: Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάρει τη θέση του παλιού ΠΑΣΟΚ

Κουτσούμπας: Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάρει τη θέση του παλιού ΠΑΣΟΚ

 

Η Ελλάδα με τον λαό στην εξουσία, μπορεί να αναπτύξει συμμαχίες με σειρά χωρών σε αμοιβαία επωφελή βάση, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, απαντώντας σε ερώτηση αν η Ελλάδα θα μπορούσε να ζήσει εκτός ΕΕ, και κάλεσε τον λαό να σκεφθεί μια εναλλακτική πρόταση που θα μας βγάλει από την κρίση και τον μονόδρομο που μας έφερε ως εδώ.

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του Alpha, ο κ. Κουτσούμπας αναφερόμενος στη συμμετοχή τού ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, με δοθείσα την αντίθεσή του στην ΕΕ, επισήμανε ότι οι ευρωβουλευτές του κόμματος δίνουν σοβαρές μάχες στην Ευρωβουλή για να καθυστερήσουν ή να εμποδίσουν αντιλαϊκά μέτρα, και κυρίως δίνουν μάχες για να αποκαλύψουν στον λαό τι σχεδιάζεται, καθώς αυτά που έρχονται στην ελληνική Βουλή, είναι υλοποίηση κατευθύνσεων, μέτρων και οδηγιών που έχουν συζητηθεί στην ΕΕ, μήνες πριν.

Σχολιάζοντας το πρωτογενές πλεόνασμα και την έξοδο στις αγορές, τόνισε ότι το ΚΚΕ δεν συμμερίζεται τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης, ούτε και καταστροφολογεί, καθώς εκτιμά ότι όταν η καπιταλιστική κρίση «φθάσει στον πάτο» της, ακολουθείται από μια φάση ανάκαμψης, υπογράμμισε, όμως, ότι η σταθεροποίηση της οικονομίας θα είναι προς όφελος του κεφαλαίου και της ανάπτυξης των μονοπωλιακών ομίλων και των κερδών τους.

«Δεν θα υπάρξει σταθεροποίηση, με την έννοια ότι δεν θα παρθούν άλλα αντιλαϊκά μέτρα» είπε και τόνισε ότι το ΚΚΕ μιλάει για ανάκαμψη της οικονομίας «σε άλλη κατεύθυνση», προσθέτοντας ότι η αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων της χώρας μπορεί να γίνει με λαϊκή εξουσία.

Σε ερώτηση αν θεωρεί τις μικρές επιχειρήσεις που ιδρύουν νέοι άνθρωποι «κεφάλαιο», είπε ότι το ΚΚΕ στην πρότασή του για τη Λαϊκή Συμμαχία συμπεριλαμβάνει τους αυτοαπασχολούμενους, και τόνισε ότι απέναντι σε αυτούς, όπως και απέναντι στην εργατική τάξη, τους φτωχούς αγρότες και τα λαϊκά στρώματα είναι τα μονοπώλια, σημειώνοντας ότι αν το προϊόν αυτών των μικρών επιχειρήσεων, συνήθως πατέντες, ενδιαφέρει από την άποψη της αύξησης κερδών κάποιο μονοπωλιακό όμιλο, ή αυτός τις εξαγοράζει, ή διαφορετικά θα κλείσουν.

Σε ότι αφορά τη δημοσιογραφική παρατήρηση ότι «το ΠΑΜΕ εμποδίζει εργαζόμενους να δουλέψουν», είπε ότι το ΠΑΜΕ είναι μετωπική οργάνωση στην οποία συμμετέχουν σωματεία, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες, δεν είναι παράταξη του ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι «όταν τα συνδικάτα αποφασίζουν αγώνες και απεργίες πρέπει να τις περιφρουρήσουν, αποφασίζουν για να διεκδικήσουν, άρα διεκδικούν για το καλό των εργαζομένων».

«Δεν διεκδικεί για τον εαυτό του ο συνδικαλιστής, δεν βάζει κάτι στην τσέπη του, αντίθετα διώκεται, έχει μηνύσεις, χάνουν τη δουλειά τους πολλοί» είπε ο κ. Κουτσούμπας προσθέτοντας ότι «οι εργαζόμενοι, κατά τη γνώμη μας, απευθύνονται στο ΠΑΜΕ γιατί ξέρουν ότι θα τους βοηθήσει, θα πιέσει τον εργοδότη, θα πιέσει την κυβέρνηση, πάνε στο ΠΑΜΕ γιατί η ΓΣΕΕ τα έχει ξεπουλήσει όλα, δεν οργανώνει στοιχειωδώς ούτε έναν αγώνα».

Ερωτηθείς «γιατί τόση επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, αντί στην κυβερνητική πολιτική», ο κ. Κουτσούμπας είπε κατ’ αρχήν ότι κυβερνητική πολιτική είναι η κρατική πολιτική.

Την ίδια στιγμή, ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κρίνεται ως αξιωματική αντιπολίτευση και πρόσθεσε ότι θέλει να πάρει την θέση του παλιού ΠΑΣΟΚ και αυτό το κάνει τόσο με μεταγραφές στελεχών όσο και με την πολιτική του. Έκανε λόγο για μετατόπιση, παλινωδίες και καιροσκοπισμό του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Δεν μπορείς να λες “ή ΣΥΡΙΖΑ ή Μέρκελ”, υπονοώντας τον Σαμαρά και την ελληνική κυβέρνηση, και να περιγράφεις τη Μέρκελ ως ένα τέρας στην ηγεσία της Γερμανίας και της Ευρώπης, που ευθύνεται για όλα τα κακά της μοίρας, υπονοώντας ότι αν αλλάξει η Μέρκελ και έλθει για παράδειγμα ο Σόιμπλε ή ο Σουλτς θα λυθούν τα προβλήματα. Αυτό είναι ψέμα, είναι λάθος».

«Και να βγαίνει ο κ. Τσίπρας όταν πιέζεται για την Ευρωζώνη και την ΕΕ, να λέει ότι η Μέρκελ είναι ρεαλιστής πολιτικός που δεν θα βάλει σε κίνδυνο την ΕΕ και την ευρωζώνη. Άρα θα καθίσει να συζητήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ, αν γίνει κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή που την παρουσιάζει ως τέρας, θα πάει να συζητήσει μαζί της και θα τα βρει αφού είναι ρεαλίστρια πολιτικός, δηλαδή επειδή θα βγει κυβέρνηση ο Τσίπρας στην Ελλάδα θα γίνει γατούλα η Μέρκελ από τέρας», πρόσθεσε ο κ. Κουτσούμπας.

Σε ερώτηση που έγινε στον κ. Κουτσούμπα, για το αν θεωρεί ότι θα γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε «δεν ξέρω αυτό είναι στο χέρι του ελληνικού λαού, εμείς αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να τοποθετούμαστε με βάση τις θέσεις τους, τις προτάσεις τους και τη μεγάλη ιστορική πείρα που έχουμε».

Χαρακτήρισε «ανέκδοτο» το ενδεχόμενο οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ θα ψηφίσουν τον κ. Τσίπρα για πρόεδρο της Κομισιόν, προσθέτοντας ότι το ΚΚΕ δεν θα στηρίξει καμιά υποψηφιότητα, «δεν συμμετέχουμε σε αυτές τις διαδικασίες», και επισήμανε πως ο πρόεδρος του πιο αντιδραστικού μηχανισμού της ΕΕ, καθορίζεται από άλλους συσχετισμούς και παραμέτρους.

Ερωτηθείς για τη στάση του ΚΚΕ απέναντι στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για ένα ευρύτερο κόμμα της αριστεράς, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ είπε «θα μας έπαιρναν με τις πέτρες οι ίδιοι οι εργαζόμενοι αν απαντούσαμε θετικά σε αυτό» και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να βρεθούμε κάτω από κοινή στέγη, χώρια που το έχουμε δοκιμάσει μαζί τους στο παρελθόν, έχουμε βγάλει συμπεράσματα. Ήταν η πιο αρνητική εμπειρία που μπορούσε να ζήσει ποτέ ένα πολιτικό κόμμα, άλλες δυνάμεις τις ζουν και τώρα μέσα εκεί, δηλαδή οι συνιστώσες. Οι συνιστώντες, άλλα λέει ο ένας, άλλα λέει ο άλλος και δεν ξέρω τι θα λεν όταν βγουν κυβέρνηση. Προφανώς κάποιοι θα φύγουν, αυτό προβλέπουμε τουλάχιστον, για να δημιουργήσουν άλλα αναχώματα, μπορεί να μην φύγουν τώρα προεκλογικά, αλλά εάν συμβεί κάτι τέτοιο μετά τις βουλευτικές εκλογές, είτε ως κυβέρνηση, είτε ως αξιωματική αντιπολίτευση, μάλλον θα έχουμε ανακατατάξεις και σε αυτόν τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό είναι δικό τους θέμα».

Τέλος, ο κ. Κουτσούμπας, επισήμανε ότι το ΚΚΕ προτείνει ενότητα του λαού και συμμαχία, πετώντας στην άκρη τους ξεπερασμένους διαχωρισμούς, και τόνισε ότι η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα δεν μπορεί να διαχωρίζεται με όρους «αριστερός», «δεξιός», «κεντρώος» ή «μνημονιακός»-«αντιμνημονιακός», έχουν κοινά συμφέροντα όλοι αυτοί.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ