Κουτσούμπας: Πάρτε πίσω το νομοσχέδιο-έκτρωμα τώρα

«Πάρτε πίσω τώρα και χωρίς πολλά-πολλά, το νομοσχέδιο-έκτρωμα που φέρατε για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη», δήλωσε στη Βουλή, ο Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για την δευτεροβάθμια περίθαλψη και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ απλώνει το χέρι σε όλους όσοι δεν συμβιβάζονται και θέλουν να ζήσουν μια καλύτερη ζωή

Ο κ. Κουτσούμπας επισήμανε ότι το νομοσχέδιο «έχει ήδη απορριφθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού και από σύσσωμο τον ιατρικό και υγειονομικό κόσμο» και εγκάλεσε την κυβέρνηση για «πρεμούρα» προκειμένου «να ξεπληρώσει τα γραμμάτια στα «κοράκια», στους μεγάλους κλινικάρχες και τα μεγάλα μονοπώλια της ιδιωτικής υγείας». «Τέτοια είναι, αφού μαζί συντάξατε, συναποφασίσατε και συνδιαμορφώσατε αυτό το νομοσχέδιο» πρόσθεσε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

Είπε ακόμα ότι προκειμένου η κυβέρνηση να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των μεγάλων αλυσίδων της ιδιωτικής υγείας δεν διστάζει να προσφύγει στη συκοφαντία και την καταστολή και κατήγγειλε τόσο την κλήτευση σε δίκη της προέδρου της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, Αφροδίτης Ρέτζιου, «καθότι πρωτοστατούσε σε κινητοποίηση με σύνθημα “τώρα να δυναμώσει ο αγώνας για την υπεράσπιση της υγείας του λαού”», όσο και «την περικύκλωση από δυνάμεις των ΜΑΤ μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα των 50 νοσοκομειακών γιατρών που προχώρησαν πριν δύο μέρες σε συμβολική κατάληψη στο Υπουργείο Υγείας».

Κουτσούμπας: Καλεί τον εργατικό-λαϊκό κόσμο να απορρίψει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την υγεία

«Αν είχε συμβεί κανένα τροχαίο, το υποστελεχωμένο ΕΚΑΒ θα έφτανε πιο αργά. Αν χρειαστεί χειρουργείο κάποιο παιδί στο “Παίδων” θα χρειαστεί να περιμένει έως και 3 χρόνια. Αν επιχειρήσει κάποιος απ’ αυτούς που κατάφεραν να γραφτούν στον “προσωπικό γιατρό” να κλείσει ραντεβού θα περιμένει μετά το Φλεβάρη-Μάρτη και βλέπουμε», είπε ο κ. Κουτσούμπας. Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «αντιδραστική συνέχεια και ταυτόχρονα αντιδραστική τομή για τη δημόσια περίθαλψη» και σημείωσε ότι τα προβλήματα των δημοσίων νοσοκομείων τα έχουν δημιουργήσει, με όποιο μείγμα κι αν εφάρμοσαν στην πολιτική τους, όλες οι κυβερνήσεις.

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι το νομοσχέδιο συνιστά «αντιδραστική τομή» για τους εξής λόγους:
α)Γιατί σε συνθήκες που οι λίστες των τακτικών ιατρείων και χειρουργείων, των επεμβατικών και απεικονιστικών εξετάσεων στις δημόσιες δομές και τα νοσοκομεία, σήμερα ξεπερνούν κάθε όριο, η διέξοδος του ραντεβού με το γιατρό στο ιδιωτικό ιατρείο ή στο ιδιωτικό κέντρο, θα γίνει αναγκαστικός μονόδρομος για χιλιάδες που θα βρεθούν στην ανάγκη.
β)Γιατί αφαιρείται ένα ακόμα εμπόδιο για να γίνουν εύκολη πελατεία στον ιδιωτικό τομέα, να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, ώστε να κερδοσκοπούν τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια.
γ) Γιατί, αν περάσει αυτό το έκτρωμα, καταδικάζονται οι ασθενείς, σε χαμηλότερου επιπέδου υπηρεσίες υγείας και σε επικίνδυνες συνθήκες περίθαλψης».
Αναφερόμενος, λεπτομερώς στις συνέπειες, για τα δημόσια νοσοκομεία, τους νοσοκομειακούς γιατρούς και τους ασθενείς, του ‘Αρθρου 10 του νομοσχεδίου είπε ότι «ανατρέπει μία βασική αρχή συγκρότησης του ΕΣΥ, αυτή της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών».

Κουτσούμπας: Απαράδεκτο και επαίσχυντο το νομοσχέδιο για την υγεία

«Σκοπός του νομοσχεδίου της κυβέρνησης είναι να αποκλείσει οποιαδήποτε μελλοντική στήριξη των κλινικών και των χειρουργείων με μόνιμο προσωπικό για να λειτουργούν με σύγχρονες συνθήκες», σημείωσε. Χαρακτήρισε «διπλά επικίνδυνο» το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι με αυτό το νέο νομοσχέδιο «θα βελτιωθεί το εισόδημα των γιατρών», αναφέροντας ότι «η διαμόρφωση αυτού του μισθολογίου, συνιστά καθαρό εκβιασμό προς τους γιατρούς που, λίγο ή πολύ τους λέει, “σου έδωσα τη δυνατότητα να βελτιώσεις τη θέση σου αρπάζοντας τα από τους ασθενείς…, αν δε τα πήρες δε φταίμε εμείς”».

Κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι με την εισαγωγή 10 άρθρων που αφορούν το μισθολογικό των γιατρών, «επιχειρεί να αξιοποιήσει το συγκεκριμένο μισθολόγιο, κυρίως για να αντιμετωπιστούν τα νομικά εμπόδια, προκειμένου να μην εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ΣτΕ που έκρινε ως αντισυνταγματικές τις περικοπές των μισθών των γιατρών». «Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το κράτος σας παραδέχεται πως δε θα ενισχύσει το εισόδημα των γιατρών, των υγειονομικών, δε θα προχωρήσει σε αυξήσεις μισθών, δε θα εφαρμόσει άμεσα τις τελεσίδικες αποφάσεις του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου για επαναφορά των μισθών στα προ μνημονίων επίπεδα, δε θα επαναφέρει τον 13ο και τον 14ο μισθό» είπε, προσθέτοντας ότι ομοίως «καμία κυβέρνηση δεν εφάρμοσε τις αποφάσεις» των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας γιατί ήταν…αντίθετα με τους “δημοσιονομικούς στόχους”, τους οποίους ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ψηφίσατε και υλοποιήσατε».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ