Κώστας Καραμανλής: Το παρασκήνιο της απόφασής του – Όσα είπαν στο τηλέφωνο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Η απόφαση του Κώστα Καραμανλή να μην είναι υποψήφιος στις εκλογές είχε ληφθεί εδώ και καιρό και αποτελούσε θέμα συζήτησης στα δημοσιογραφικά και πολιτικά γραφεία.

Εκλογές 2023: Δεν θα είναι υποψήφιος ο Κώστας Καραμανλής – Τι αναφέρει η ανακοίνωση

Ο πρώην Πρωθυπουργός δεν είχε ανοίξει τα χαρτιά του έως σήμερα, οπότε και ανακοίνωσε ότι αποφάσισε πως ήρθε η ώρα να ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική του διαδρομή, ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές και ότι πάντα στηρίζει την κυβέρνηση της ΝΔ.

Όσοι γνωρίζουν τον τρόπο που σκέφτεται και λειτουργεί δεν έπεσαν από τα σύννεφα, όμως, το γεγονός ότι η απόφαση αφορά σε έναν πρώην Πρωθυπουργό και τον μακροβιότερο αρχηγό της ΝΔ με σημαντική επιρροή στο κόμμα και όχι μόνο, «ταράζει» τα πολιτικά… νερά.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η δήλωσή του για την απόφαση Καραμανλή

Ο Κώστας Καραμανλής «ζύγιζε» εδώ και αρκετούς μήνες το τι θα κάνει και δεχόταν εισηγήσεις από στενούς συνεργάτες του να κατέβει υποψήφιος έστω για τελευταία φορά. Η απόφασή του επισημοποιήθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά τον πρωινό καφέ τη Δευτέρα. Οι δυο τους συμφώνησαν δε, ο κ. Καραμανλής να είναι παρών στην προεκλογική εκστρατεία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τού ζήτησε να απευθύνει ομιλία σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, όπου εκλέγεται περισσότερες από τρεις δεκαετίες και ο πρώην Πρωθυπουργός το αποδέχτηκε.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε αυτή την τηλεφωνική επικοινωνία ο Κώστας Καραμανλής φέρεται να είπε στον κ. Μητσοτάκη «φεύγω τώρα που η παράταξη είναι ισχυρή και είμαι σίγουρος ότι θα κερδίσουμε τις εκλογές».

Το γεγονός ότι η απόφαση του Κώστα Καραμανλή για ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής διαδρομής του έγινε σε απόλυτη συνεννόηση και συντονισμό με το Μέγαρο Μαξίμου και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και το ύφος των ανακοινώσεων τόσο του ίδιου του Κώστα Καραμανλή όσο και του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν αφήνουν καμία «σκιά» όσον αφορά στις προθέσεις του πρώην Πρωθυπουργού. Δεν αφήνει κανένα περιθώριο ερμηνειών ότι με αυτή την κίνησή του θα βλάψει την ενότητα της ΝΔ λίγο πριν από την εκλογική αναμέτρηση.

Στα δημοσιογραφικά γραφεία πάντως, συζητείται και το ενδεχόμενο μιας υποψηφιότητας Καραμανλή για την Προεδρία της Δημοκρατίας μελλοντικά. Όσοι γνωρίζουν όμως, τον πρώην Πρωθυπουργό υποστηρίζουν ότι εκείνος προχωράει ένα βήμα κάθε φορά.

Η ανακοίνωση του Κώστα Καραμανλή

Στην ανακοίνωση της απόφασής του για μη υποψηφιότητά του στις ερχόμενες εκλογές, ο Κώστας Καραμανλής αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

«Αποφάσισα ότι ήρθε η ώρα να ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική μου διαδρομή. Ως εκ τούτου δεν θα είμαι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές. Προφανώς, στηρίζω πάντα την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, την παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και υπηρετώ αδιαλείπτως επί μισό σχεδόν αιώνα. Πιστός στην ιστορία της, την ιδεολογία, τις αρχές και τις αξίες της. Με σεβασμό και αγάπη για τον κόσμο της και όλους τους Έλληνες πολίτες».

Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την απόφαση Καραμανλή

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε μετά την απόφαση Καραμανλή:

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Κώστα Καραμανλή για τη διαχρονική προσφορά του στην παράταξη και τον τόπο. Προσωπικά, μάλιστα, δεν ξεχνώ ότι υπό τη δική του κομματική ηγεσία εντάχθηκα στην πολιτική.

Γνωρίζω ότι έχει πάντα στην καρδιά του τη Νέα Δημοκρατία. Πολύ περισσότερο σήμερα, που η καμπή στη δική του πολυετή διαδρομή συμπίπτει με το άνοιγμα νέων και αισιόδοξων οριζόντων για την πατρίδα και το κόμμα μας.

Γι’ αυτό και είμαι σίγουρος ότι, απ’ όπου και αν βρίσκεται, θα συνεχίσει να αφιερώνει όλες του τις δυνάμεις για το καλό της Ελλάδας και της μεγάλης μας παράταξης. Και θα είναι παρών στη μεγάλη εκλογική μάχη που ξεκινά».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ