Κοσμογονία στους Πεζοναύτες: Έρχονται 75 AAV-7… δώρο από τις ΗΠΑ

Με τα αμφίβια θωρακισμένα οχήματα AAV7 ενισχύονται οι Έλληνες πεζοναύτες, με δωρεάν παραχώρηση από τις ΗΠΑ.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Μετά το κλείσιμο της συμφωνίας για την δωρεάν παραχώρηση από τις ΗΠΑ των Μ1117, εκ των οποίων ήδη 44 βρίσκονται στην Ελλάδα και θα παρουσιαστούν επίσημα την Πέμπτη, έρχεται και συμφωνία – βόμβα για την προμήθεια των αμφίβιων θωρακισμένων οχημάτων AAV-7.

Στο enikos.gr είχαμε από τις 22 Οκτωβρίου μεταδώσει ως δεδομένο την απόκτηση των οχημάτων αμφίβιων επιχειρήσεων AAV7, που θα καλύψουν κυρίως τις ανάγκες των Πεζοναυτών.

AAV-7

Σύμφωνα, λοιπόν, με νεότερες πληροφορίες από αμερικανικές πηγές ενημέρωσης, έχει εγκριθεί το αίτημα του Ελληνικού Στρατού για την δωρεάν παραχώρηση συνολικά 75 θωρακισμένων οχημάτων του τύπου, με την ίδια διαδικασία που έχει γίνει η προμήθεια των Μ1117 καθώς και των ελικοπτέρων Kiowa. Δηλαδή, με την μέθοδο του “As is Where is” και την Ελλάδα να χρειάζεται να πληρώσει μόνο τα έξοδα μεταφοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, από το σύνολο των οχημάτων τα 73 είναι σε άριστη λειτουργική κατάσταση και τα επιπλέον 2 θα χρησιμεύσουν κατά πάσα πιθανότητα ως δότες ανταλλακτικών.

AAV-7

Η προμήθεια των AAV-7 θα φέρει τα πάνω – κάτω στις δυνατότητες της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, οι οποίοι θα μπορούν να διεξάγουν τις επιχειρήσεις που επιθυμούν με τον τρόπο που πάντα ήθελαν. Πλέον θα δύναται η μεταφορά 760 ατόμων, σε κατάσταση θάλασσας «5».

Εν σχέσει με τις ΑΒΑΚ, που αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούν για αποβάσεις οι Πεζοναύτες και χρονολογούνται από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τα AAV-7 θα μπορούν να προσφέρουν μεγαλύτερο επίπεδο ασφάλειας στους επιβαίνοντες ενώ με το πυροβόλο των 0.50 ιντσών και το βομβιδοβόλο των 40mm θα μπορεί να παράσχει κάλυψη κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων.

AAV-7

Το κάθε όχημα μπορεί να μεταφέρει έως 25 Πεζοναύτες με τον εξοπλισμό τους. Επιχειρησιακά – λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον τρόπο με τον οποίο δρουν οι Αμερικανοί, τα AAV-7 θα χρησιμοποιούνται σε πρώτη φάση για την ασφαλή απόβαση στην ακτή και σε δεύτερο χρόνο, με την έλευση του αρματαγωγού, οι πεζοναύτες θα μετεπιβιβάζονται στα τροχοφόρα θωρακισμένα Μ1117.

Στην Ελλάδα, τα είδαμε επί του πεδίου στις 8 Ιανουαρίου 2019, κατά τη διάρκεια της άσκησης Ελλάδας – ΗΠΑ «Μέγας Αλέξανδρος».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ