Έρχονται drones και αμφίβια αεροσκάφη για τις πυρκαγιές – Τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης

Και ενώ η χώρα φλέγεται και η πύρινη λαίλαπα έχει κατακάψει εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα σε Πάρνηθα, Εύβοια, Πελοπόννησο και αλλού, η Αθήνα προγραμματίζει την αγορά σύγχρονων πτητικών μέσων πυρόσβεσης και μη επανδρωμένων drones, με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης: Το κόστος θα ξεπεράσει τα 110 εκατ. ευρώ, με το σχετικό πρόγραμμα να ξεκινά από φέτος και να ολοκληρώνεται έως το 2025.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Drones για επιτήρηση δασικών εκτάσεων, αγορά αμφίβιων αεροσκαφών και ελικοπτέρων, όπως και αναβάθμιση υφιστάμενων πτητικών μέσων πυρόσβεσης, περιλαμβάνει το σχέδιο για την ενίσχυση του στόλου που έχει σήμερα στην κατοχή της η χώρα μας για την κατάσβεση πυρκαγιών. Σύμφωνα με το σχέδιο που ενέκριναν η Κομισιόν και η Βουλή των Ελλήνων, στη μάχη της πυρόσβεσης σχεδιάζεται να ριχθούν:

  • Μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα – UAV (Drones) για αεροπορική επιτήρηση

Προβλέπεται η Αγορά και λειτουργία μη επανδρωμένων οχημάτων σταθερής πτέρυγας- UAV (Drones) που θα χρησιμοποιούνται για αεροπορική επιτήρηση, εικόνες κ.λπ. Θα επικοινωνούν με το επιχειρησιακό κέντρο επιτήρησης, προκειμένου να προληφθούν και να αντιμετωπιστούν καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.

Σήμερα για εναέρια επιτήρηση μπορεί χρησιμοποιηθούν ελικόπτερα, αλλά είναι πολύ δαπανηρό. Σύμφωνα με τον φάκελο τεκμηρίωσης που συνοδεύει την χρηματοδότηση του μέτρου, «τα μη επανδρωμένα συστήματα αεροσκαφών παρέχουν την ιδανική λύση στα προβλήματα και περιορισμούς που αντιμετωπίζουν άλλες μέθοδοι επιτήρησης». Συγκεκριμένα, η παρακολούθηση με drone παρουσιάζει μια ευκολότερη, γρηγορότερη και φθηνότερη μέθοδος που πλεονεκτεί και σε πολλά ακόμα σημεία, έναντι ελικοπτέρων και αεροπλάνων. Για παράδειγμα, όπως τονίζεται, τα drones μπορούν:

  • να εισέλθουν σε στενούς και περιορισμένους χώρους,

  • να παράγουν ελάχιστο θόρυβο

  • να εξοπλιστούν με κάμερες νυχτερινής όρασης και θερμικούς αισθητήρες, επιτρέποντάς τους να παρέχουν εικόνες που το ανθρώπινο μάτι δεν είναι σε θέση να εντοπίσει.

  • να καλύψουν γρήγορα μεγάλες και δυσπρόσιτες περιοχές.

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ