Κορονοϊός: Τι γίνεται με τα σχολεία στην υπόλοιπη Ευρώπη

“Αγκάθι” αποτελεί για τις περισσότερες κυβερνήσεις, ευρωπαϊκές και μη, η επαναλειτουργία των σχολείων, στο πλαίσιο των σχεδίων εξετάζουν για τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που είχαν ληφθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού. Αρχικά, είχε αναφερθεί ότι βάσει των ερευνών, τα παιδιά είναι «υπερ-μεταδότες» του κορονοϊού, όμως αυτά τα ευρήματα καταρρίφθηκαν στη συνέχεια από την επιστημονική κοινότητα, αφήνοντας μετέωρες τις αρμόδιες αρχές στις ευρωπαϊκές χώρες, που από τη μία δείχνουν να διστάζουν να ανοίξουν τα σχολεία και από την άλλη εκτιμούν ότι ο αντίκτυπος των παιδιών στην εξάπλωση του ιού στη μετά καραντίνα εποχή θα είναι μικρός.

Στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας πάντως, από όπου ξεκίνησε η πανδημία, τα παιδιά επέστρεψαν πριν από περίπου 3 εβδομάδες στα σχολεία με μάσκες, αυστηρά μέτρα υγιεινής και μεγάλες αποστάσεις στην τάξη.

Ιταλία: Ραντεβού… τον Σεπτέμβρη Στην Ευρώπη, η χώρα που φαίνεται ότι έχει καταλήξει σε οριστικό συμπέρασμα για τα σχολεία την επόμενη μέρα είναι η Ιταλία, που πλήρωσε το πιο βαρύ τίμημα στη Γηραιά Ηπειρο. Το υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινώσει ότι τα μαθήματα θα επαναληφθούν τον Σεπτέμβρη.

Ισπανία: Μαθήματα εν μέσω θέρους εξετάζουν οι Ισπανοί, που ακόμη δεν έχουν ανακοινώσει σχετικό πλάνο για τις βαθμίδες του σχολείου και τις εξετάσεις. Στην Ισπανία, τα παιδιά έως 14 ετών μόλις χθες κυκλοφόρησαν έξω για μία ώρα τουλάχιστον, έπειτα από πέντε εβδομάδες αυστηρής καραντίνας.

Γαλλία: Στις 11 Μαΐου ανοίγουν τα δημοτικά σχολεία με μέγιστο αριθμό 15 μαθητών ανά τάξη. Τα παιδιά του γυμνασίου και λυκείου, που θα επιστρέψουν μία εβδομάδα αργότερα, στις 18 Μαΐου, καθώς και οι καθηγητές τους θα πρέπει να φορούν μάσκα σύμφωνα με την πρόταση της υγειονομικής επιτροπής που συμβουλεύει την κυβέρνηση. Οσο για τα γαλλικά πανεπιστήμια, θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τις θερινές διακοπές.

Γερμανία: Οι αποφάσεις λαμβάνονται ξεχωριστά από κάθε τοπική κυβέρνηση των 16 ομόσπονδων κρατιδίων της χώρας. Μαθητές που προετοιμάζονται για εξετάσεις έχουν ήδη επιστρέψει σε κάποια κρατίδια και στα υπόλοιπα ξεκινά κλιμακωτά η έναρξη των μαθημάτων (αύριο και την ερχόμενη Δευτέρα).

Αυστρία: Μαθητές του δημοτικού και της μέσης εκπαίδευσης θα επιστρέψουν στις τάξεις στις 18 Μαΐου. Τα σχολεία θα λειτουργούν με βάρδιες (οι μισοί Δευτέρα ως Τετάρτη, οι υπόλοιποι τις άλλες μέρες, και την επόμενη εβδομάδα το αντίστροφο). Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και οι αυστηροί κανόνες υγιεινής. Δεν θα γίνονται τα μαθήματα της γυμναστικής και της μουσικής. Οι υπόλοιπες τάξεις θα επαναλειτουργήσουν στις 3 Ιουνίου.

Βρετανία: Δεν σχεδιάζεται επαναλειτουργία σχολείων έως την 1η Ιουνίου. Η κυβέρνηση θα επανεξετάσει όλες τις αποφάσεις της μετά την αποθεραπεία και επιστροφή του Μπόρις Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Δανία: Η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που άνοιξε βρεφονηπιακούς σταθμούς, παιδικούς σταθμούς και σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στις 15 Απριλίου. Τα παιδιά του γυμνασίου και του λυκείου (με εξαίρεση τους μαθητές της Α’ γυμνασίου και της Γ’ λυκείου) θα συνεχίσουν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και αναμένεται να επιστρέψουν στα σχολεία στις 10 Μαΐου.

Βέλγιο: Τα σχολεία θα επαναλειτουργήσουν από τις 18 Μαΐου, αλλά σε κάθε τάξη θα επιτρέπονται μόνο δέκα μαθητές.

Ολλανδία: Ανοιγμα δημοτικών σχολείων και βρεφονηπιακών σταθμών στις 11 Μαΐου με σύστημα εναλλάξ βαρδιών. Τα λύκεια ετοιμάζονται να ξανανοίξουν τις πόρτες τους στις 2 Ιουνίου.

Σερβία: Κλειστά θα μείνουν τα σχολεία έως τον Σεπτέμβριο και η βαθμολόγηση των μαθητών θα γίνει βάσει των επιδόσεών τους στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Κανονικά τον Ιούνιο οι εισαγωγικές εξετάσεις από τη βασική στη μέση εκπαίδευση.

Κροατία: 11 Μαΐου προβλέπεται η επαναλειτουργία των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων με αυστηρή τήρηση των μέτρων ασφαλείας.

Σουηδία: Τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παρέμειναν ανοικτά αφού η Σουηδία ακολούθησε άλλο μοντέλο απέναντι στην επιδημία. Τα παιδιά να κάνουν υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.