Κορονοϊός – Κικίλιας: Καταρτίζουμε το επιχειρησιακό πλάνο των εμβολιασμών COVID-19

του Γιώργου Σιαδήμα

«Απέχουμε ακόμη από το “κόκκινο”, αλλά θέλω να καταλάβει ο κόσμος ότι δεν είναι απεριόριστες οι δυνατότητες κανενός Συστήματος Υγείας και, μάλιστα, όταν το ΕΣΥ δεν είναι μόνο κορονοϊός», τονίζει στη Realnews ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

” Δεν είναι θέμα αισιοδοξίας, είναι θέμα λογικής: Αν ακολουθήσουμε όλοι τα μέτρα προφύλαξης, θα πάμε καλά, είμαι σίγουρος. Τώρα βρισκόμαστε στη φάση που η επιπολαιότητα των λίγων καταστρέφει την υπευθυνότητα των πολλών και τελικά θέτει σε κίνδυνο την υγεία όλων. Αυτή η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων προκλήθηκε κυρίως από αυτή την αντίληψη: «Έλα μωρέ, σιγά μην κολλήσω». Δεν είναι σε καμία περίπτωση ελληνικό το φαινόμενο, δεν μπορώ να πω δηλαδή, ότι η δική μας κοινωνία είναι απείθαρχη και αδιάφορη. Τα ίδια και πολύ χειρότερα, μάλιστα, συμβαίνουν σε όλες τις χώρες” σημείωσε.

” Οι νέοι δεν στοχοποιούνται, όπως λέτε, τουλάχιστον όχι από εμένα. Πράγματι, είναι και ασυμπτωματικοί, και με μεγάλη κινητικότητα – βγαίνουν έξω, βρίσκονται με τις παρέες τους, διασκεδάζουν. Κάνουν, δηλαδή, ό,τι κάνει κάθε άνθρωπος στην ηλικία τους. Αναπόφευκτα, όμως, γίνονται υπερμεταδότες. Αυτό δεν σημαίνει ότι τους καθίζουμε στο σκαμνί. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βρούμε τρόπο να μειώσουμε αυτή την υπερμετάδοση. Τώρα, βεβαίως και έκανα έκκληση στους 65 και άνω ετών, όπως και σε όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα, να προσέχουν πια – διπλά και τριπλά – διότι κινδυνεύει η ζωή τους. Να μην έρχονται σε επαφή με πολλούς, να προσέχουν πολύ στις επαφές με νεότερα άτομα, να περιορίσουν τις εξόδους τους για λίγο καιρό και οπωσδήποτε να εμβολιαστούν για την γρίπη” πρόσθεσε.

Για το ΕΣΥ και τις ΜΕΘ ανέφερε ότι “Το 2019 παραλάβαμε 557 κλίνες και τώρα λειτουργούν 974 κλίνες, εκ των οποίων οι 289 είναι ΜΕΘ-COVID. Υπάρχει, όντως, αυξητική τάση, αλλά θέλω να σκεφτείτε ότι το Σύστημα Υγείας, εκτός από την πανδημία, προσφέρει τις υπηρεσίες του, στα τακτικά και έκτακτα περιστατικά των συμπολιτών μας: τροχαία, εμφράγματα, καρδιαγγειακές παθήσεις, βαριές ασθένειες. Όλα αυτά συνεχίζουν να συμβαίνουν και το ΕΣΥ είναι εδώ για όλους μας. Κυρίως για τους συνανθρώπους μας που δεν μπορούν και δεν έχουν.

Οι 50 ΜΕΘ στο «Σωτηρία», που εγκαινίασε ο Πρωθυπουργός την προηγούμενη εβδομάδα, είναι η απόδειξη ότι υλοποιούμε το σχέδιο μας αποτελεσματικά και με την μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα.Ανοίγουμε συνεχώς νέες ΜΕΘ, κάτι το οποίο – πιστέψτε με – αποτελεί ένα σημαντικό επίτευγμα, αλλά και μια ουσιαστική παρακαταθήκη για το Σύστημα Υγείας. Γιατί επίτευγμα; Διότι πολύ απλά, κύριε Σιαδήμα, μιλάμε για νέες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του 21ου αιώνα, μέσα σε νοσοκομεία του προηγούμενου αιώνα: Χωροταξικές αλλαγές, νέοι εξοπλισμοί, σύγχρονα μηχανήματα, ειδικά συστήματα ενδοεπικοινωνίας, εξαερισμοί με εξειδικευμένα φίλτρα.Όλα αυτά γίνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα και – πιστέψτε με – δεν είναι μια απλή διαδικασία. Για τη λειτουργία τους, ενισχύσαμε το ΕΣΥ με το αναγκαίο προσωπικό. Από την αρχή της πανδημίας έχουν γίνει περίπου 7.000 προσλήψεις: 745 ιατροί, 3.867 νοσηλευτές, 1.277 διοικητικό προσωπικό, 752 παραϊατρικό προσωπικό και 171 τεχνικοί. Μάλιστα, όπως έχει πει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι 4.000 νοσηλευτές θα έχουν τη δυνατότητα μέσω ΑΣΕΠ να μονιμοποιηθούν”.

Ερωτηθείς ποιο είναι το ύψος των κρουσμάτων που τα νοσοκομεία δε θα αντέχουν άλλο σχολίασε ότι “δεν είναι ακριβώς ο αριθμός κρουσμάτων το κύριο πρόβλημα, είναι ο αριθμός όσων θα χρειαστούν νοσηλεία για COVID-19. Απέχουμε ακόμη από το «κόκκινο», αλλά θέλω να καταλάβει ο κόσμος ότι δεν είναι απεριόριστες οι δυνατότητες κανενός Συστήματος Υγείας και, μάλιστα, όταν το ΕΣΥ δεν είναι μόνο κορονοϊός, Έχω εδώ τα στοιχεία για τον Σεπτέμβριο. Πραγματοποιήθηκαν, λοιπόν, στα νοσοκομεία όλης της χώρας:

-516.379 εξετάσεις ασθενών στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία

-285.802 εξετάσεις ασθενών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών

-40.032 Χειρουργεία

-50.114 εξετάσεις ασθενών στην απογευματινή λειτουργία των νοσοκομείων.

Καταλαβαίνετε τους αριθμούς; Σε αυτή την πραγματικότητα, προστίθενται τα περιστατικά COVID-19 και για άλλη μια φορά θέλω να ευχαριστήσω από την ψυχή μου όλους τους ανθρώπους του ΕΣΥ, για την αυταπάρνηση και την ηρωική πολύμηνη μάχη που δίνουν”.

Αναφορικά με τα εμβόλια σημείωσε ότι “Υπάρχουν αρκετά εμβόλια σε τελικές φάσεις κλινικών δοκιμών, με βάση τα κριτήρια των παγκόσμιων οργανισμών, που είναι η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη υπογράψει προσυμφωνίες αγοράς με 3 εταιρείες (AstraZeneca, Sanofi-GSK, Johnson & Johnson) και βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με αρκετές. Αυτή τη στιγμή καταρτίζουμε το επιχειρησιακό πλάνο των εμβολιασμών COVID-19, μαζί με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία υλοποιεί και το πλαίσιο προτεραιοποίησης του πληθυσμού”.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.