Κόντρα Συρίγου – Φίλη για την Άμυνα: «Παραλάβαμε Mirage χωρίς φρένα» – «Παίρνετε τα F-35 για τη Ρωσία»»

Ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ του πρώην υφυπουργού της ΝΔ, Άγγελου Συρίγου και του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη για τα ζητήματα της Άμυνας, τους εξοπλισμούς και τις δαπάνες για την Υγεία.

Ο Νίκος Φίλης κατηγόρησε την ΝΔ ότι αν και υπήρχε συμφωνία στην Βουλή για τον προϋπολογισμό των χρημάτων που θα δοθεί στην Άμυνα συνεχώς αύξανε τις δαπάνες.

Μάλιστα είπε στο Attica tv ότι η ΝΔ προχώρησε την αγορά των F-35 ενώ θα μπορούσε να δώσει χρήματα για την ενίσχυση του ΕΣΥ. «Θα κοστίσουν τουλάχιστον 3,5 δισ. ευρώ. Πάρτε λιγότερα F-35. Μην παίρνετε F-35, αφού λέγατε μέχρι τώρα ότι δεν τα χρειάζεστε. Γιατί τα παίρνετε τώρα;», ρώτησε ο Νίκος Φίλης.

Και συνέχισε: «Με 1 δισ. τον χρόνο θα λύνατε τα προβλήματα του ΕΣΥ. Δεν το κάνετε αυτό το πράγμα. Ο κόσμος θέλει άμυνα επαρκή και όχι τα γνωστά λαδιάρικα που γίνονται με την ιστορία των εξοπλισμών. Τα ξέρετε καλά. Έχει ιστορία η Ελλάδα. Και το χειρότερο παίρνετε όπλα που δεν αφορούν την Τουρκία αφορούν την Ρωσία. Και εμπλέκετε την Ελλάδα ως βέλος απέναντι στην Ρωσία». Όπως ανέφερε ο Νίκος Φίλης ο Κυριάκος Μητσοτάκης αγοράσει ό,τι «του πασάρουν οι Αμερικανοί και το χειρότερο μας βάζει στο ρουθούνι της Ρωσίας».

Από την πλευρά του ο Άγγελος Συρίγος απάντησε ότι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης είχαν δημιουργηθεί προβλήματα στην Άμυνα και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «διαλύθηκαν όλα». «Το 2019 έχουμε μία μοίρα Mirage 2005. Πετάγανε τα 2 από τα 17. Γιατί το ένα δεν είχε τακάκια για φρένα. Το άλλο του είχε χαλάσει το Α ή το Β σύστημα. Κανένα από τα Mirage 2005 δεν έφερε επάνω πυραύλους γιατί είχαν λήξει οι πιστοποιήσεις των πυραύλων και τα είχαν κατεβάσει για να μην εκραγούν επάνω. Αυτή είναι η κατάσταση που πήραμε στα Mirage 2005», είπε ο Άγγελος Συρίγος.

Μάλιστα τόνισε ότι αυτή η κατάσταση της ελληνικής άμυνας οδήγησε στην επιθετική «γραμμή» της Τουρκίας και την πολύμηνη κρίση με το ερευνητικό πλοίο «Uruc Reis» από τον Ιούλιο έως τον Νοέμβριο του 2020.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ