Κόντρα στη Βουλή με αφορμή την τροπολογία για την ΕΥΠ

Κόντρα σημειώθηκε στη  Βουλή με φόντο την τροπολογία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σχετικά με την ΕΥΠ, που απασχόλησε μεγάλο μέρος της σημερινής συνεδρίασης όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την προστασία του εθελοντισμού, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταθέτει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος χαρακτήρισε σκανδαλώδη την τροπολογία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την ΕΥΠ, που κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο νομοσχέδιο, σημειώνοντας ότι ανατρέπεται το πλαίσιο αξιολόγησης που είχε θεσπιστεί για το προσωπικό της και η οποία επιστρέφει σε λογικές του 1961 την ΕΥΠ.

Ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης κατήγγειλε ότι η τροπολογία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που ρυθμίζει και θέματα της ΕΥΠ είναι καθαρή περίπτωση εκδίωξης των μη αρεστών στη διοίκηση της ΕΥΠ. Είπε επίσης ότι σαφής κατεύθυνση είναι ο κυβερνητικός έλεγχος της ΕΥΠ με συνθήκες κομματοκρατίας και αδιαφάνειας.

Απαράδεκτη, αντιδραστική και κατάπτυστη χαρακτήρισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης την τροπολογία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που καθιερώνει ενιαίο ψηφοδέλτιο για την ανάδειξη των εκπροσώπων στην ΕΛΑΣ και κάλεσε την κυβέρνηση να την πάρει πίσω.

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας, αναφερόμενος στην τροπολογία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, είπε πως αν και περιλαμβάνει θετικές διατάξεις όπως αυτές για την καταβολή οδοιπορικών στην αστυνομία, η Ελληνική Λύση δεν μπορεί να την ψηφίσει εξαιτίας των διατάξεων που “βάζει σκούπα” στην ΕΥΠ για να την κάνει η κυβέρνηση “δικό της μαγαζί”. Όπως δε είπε, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη πρέπει σήμερα να δώσει απαντήσει γιατί διώχνει όλα αυτά τα στελέχη από την ΕΥΠ.

Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα έθεσε εκ προοιμίου το ζήτημα της τροπολογίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που αφορά, μεταξύ άλλων, την ΕΥΠ. Η βουλευτής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συστηματικά επιχειρεί να παρέμβει σε πολύ σοβαρά θέματα, χωρίς να έχει προηγηθεί συζήτηση στο κοινοβούλιο. Ως προς το περιεχόμενο δε της τροπολογίας, παρατήρησε πως δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση επιδιώκει να φέρει στα μέτρα της μια υπηρεσία.

O ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της τροπολογίας, η οποία θα διεξαχθεί με την έναρξη της αυριανής συνεδρίασης. Στο μεταξύ, στη σημερινή συνεδρίαση ψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών για την προστασία του εθελοντισμού και το πλαίσιο των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής. Καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25.

Σε ονομαστική ψηφοφορία έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ την τροπολογία

Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας κατέθεσαν 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την τροπολογία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που έχει κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών «Προστασία του εθελοντισμού, ενίσχυση της δράσης της Κοινωνίας των Πολιτών, φορολογικά κίνητρα για την ενίσχυση της κοινωφελούς δράσης των ΟΚοιΠ και λοιπές διατάξεις».

Η ονομαστική ψηφοφορία, όπως ανακοίνωσε στην Ολομέλεια ο Β’ αντιπρόεδρος της Βουλής Χαράλαμπος Αθανασίου, θα διεξαχθεί αύριο το απόγευμα, στις 17.30, λίγο πριν από την έναρξη της συζήτησης του Προϋπολογισμού του Κράτους Οικονομικού Έτους 2022.

Χρήστος Σπίρτζης: Η κυβέρνηση παίζει με την εθνική ασφάλεια και τη διαφάνεια

Τη «νυχτερινή, κατάπτυστη, απαράδεκτη τροπολογία της περασμένης Παρασκευής, για την ΕΥΠ και τις εκλογές στην ΕΛΑΣ» κατήγγειλε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας νωρίτερα στην Ολομέλεια. «Καλούμε τον κ. Βορίδη, ως έναν πολύ καλό νομικό, να μην κάνει δεκτή την τροπολογία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, την κατάπτυση τροπολογία. Καλούμε και τους βουλευτές της ΝΔ να πιέσουν το γραφείο του πρωθυπουργού να την αποσύρει», είπε ο Χρήστος Σπίρτζης που κατηγόρησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη ότι επιχειρεί να ελέγξει κομματικά την ΕΥΠ την ίδια ώρα που αρνείται να απαντήσει στις αποκαλύψεις της Εφημερίδας των Συντακτών για παρακολουθήσεις πολιτών, δημοσιογράφων ακόμη και ενός 12χρονου παιδιού.

«Είχαμε προειδοποιήσει από τον Ιούνιο του 2021 να μην προχωρήσετε στην απαράδεκτη και αντιδημοκρατική πρακτική των εκκαθαρίσεων που θα έχει βαρύτατες συνέπειες στην εθνική ασφάλεια της χώρας», είπε ο Χρήστος Σπίρτζης, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι τέτοιες μεθοδεύσεις, όμοιες με τις μεθοδεύσεις του ΄50 και του ΄60, ανοίγουν μεγάλες πληγές στην ΕΥΠ.

Ο Χρήστος Σπίρτζης είπε ότι πρέπει να δοθούν σήμερα στη Βουλή απαντήσεις και για τις διατάξεις που αναφέρονται στη ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής διότι, όπως είπε, είναι διατάξεις που έχουν σχέση με πληρωμές υπό καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας. «Ψάξαμε το θέμα και καταλάβαμε γιατί κατατέθηκε νύχτα Παρασκευής αυτή η τροπολογία. Όταν ήταν υπουργός Δικαιοσύνης το 2014, ο σημερινός αντιπρόεδρος της Βουλής, έγινε μια σύμβαση που ήταν για την επιτήρηση των κρατουμένων που έβγαιναν έξω. Αυτή η σύμβαση υλοποιήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και έληξε το Νοέμβριο του 2019.

Συνεχίστηκε όμως η παροχή υπηρεσιών χωρίς σύμβαση. Το Νοέμβριο του 2019, οι επιτροπές που ορίστηκαν από τη σύμβαση, επί ΝΔ δηλαδή, την κυβέρνηση Σαμαρά, σταμάτησαν να παραλαμβάνουν το έργο. Δυόμισι χρόνια κυβέρνηση, δεν ξέρω με ποια εντολή, εσείς θα μας πείτε, η εταιρεία συνέχισε να παρέχει αυτές τις υπηρεσίες. Και φέρνετε με νόμο τώρα, ενώ έχετε ζητήσει γνωμοδότηση από το ΝΣΚ που είναι απορριπτική και λέει να μην προχωρήσετε σε πληρωμές, εσείς φέρνετε τροπολογία να προχωρήσουν οι πληρωμές με νόμο», είπε ο κ. Σπίρτζης που κατέθεσε και την σύμβαση που, όπως είπε, υπογράφεται από τον Χαράλαμπο Αθανασίου και τον Παναγιώτη Κοντολέοντα, διοικητή της ΕΥΠ.

«Αυτό είναι μείζον πολιτικό και ηθικό ζήτημα κ.κ. συνάδελφοι της ΝΔ», είπε ο κ. Σπίρτζης και πρόσθεσε: «δεν θα αφήσουμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη να συνεχίσει να παίζει με την εθνική ασφάλεια, με τη διαφάνεια, με τέτοιου είδους λογικές και εξυπηρετήσεις, δεν θα αφήσουμε να συνεχιστεί αυτό το πλιάτσικο και να ξεσκίζετε την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις δημόσιες συμβάσεις».

Απάντηση Οικονόμου: Στις υπηρεσίες Ασφαλείας της Ελληνικής Αστυνομίας, το έμπειρο και αξιόλογο προσωπικό της ΕΥΠ

«Για την επιτήρηση των εναλλακτικών μορφών κράτησης, λύνουμε εκκρεμότητες προηγουμένων ετών και οσονούπω θα υπάρξει διεθνής διαγωνισμός προκειμένου να υπάρξει νέος ανάδοχος και να μπούμε σε μια κανονικότητα», απάντησε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, μετά τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ ότι με τροπολογία που κατατέθηκε νύχτα στη Βουλή πληρώνεται εταιρεία που είχε σύμβαση με το υπουργείο Δικαιοσύνης για την επιτήρηση των εναλλακτικών μορφών κράτησης, αν και έχει προηγηθεί απορριπτική απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Ο κ. Οικονόμου απάντησε και για το ζήτημα των μετατάξεων του προσωπικού της ΕΥΠ. «Το αξιόλογο και έμπειρο αυτό προσωπικό, αναφέρεται ρητώς στην τροπολογία, ότι θα τοποθετηθεί σε υπηρεσίες Ασφαλείας και μάλιστα παρέχεται και η δυνατότητα να δηλώσουν και που επιθυμούν να πάνε», είπε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και πρόσθεσε ότι οι υπηρεσίες Ασφαλείας της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν ανάγκη από εξειδικευμένο προσωπικό, από προσωπικό εκπαιδευμένο σε θέματα ανάλυσης και συλλογής πληροφοριών και ουσιαστικά αναβαθμίζεται το έργο των υπηρεσιών ασφαλείας. Υπό άλλες προϋποθέσεις θα θέλαμε πολύ χρόνο να προσλάβουμε τέτοιο προσωπικό και να το εκπαιδεύσουμε, είπε ο κ. Οικονόμου.

Παρουσιάζοντας τις ρυθμίσεις της τροπολογίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που έχει προκαλέσει την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο υφυπουργός Λευτέρης Οικονόμου ανέφερε ειδικότερα ότι:

Λευτέρης Οικονόμου

-παρέχεται εξουσιοδότηση στους υπουργούς Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη για τη χορήγηση αποζημίωσης στα μέλη των επιτροπών που είναι αρμόδια για τη διενέργεια των υγειονομικών εξετάσεων και των αθλητικών και ψυχοτεχνικών δοκιμασιών, για την πρόσληψη προσωπικού στους κλάδους ΔΕ φύλαξης και ΔΕ προσωπικού εξωτερικής φρούρησης των καταστημάτων κράτησης. Οι επιτροπές, είπε ο κ. Οικονόμου, λειτουργούν πέραν του ωραρίου λειτουργίας δεδομένου του μεγάλου αριθμού αιτήσεων των υποψηφίων.

-επιλύονται διαδικαστικά ζητήματα για την αποζημίωση για το προσωπικό που συμμετέχει στο μόνιμο σώμα της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής.

-ρυθμίζονται ζητήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης των στελεχών της κατηγορίας 1 του μόνιμου σώματος της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής σε τομείς οπλοτεχνικής και σκοποβολής.

– ρυθμίζονται οικονομικές εκκρεμότητες του ειδικού φορέα της γγ Αντεγκληματικής Πολιτικής οι οποίες αναφέρονται σε δαπάνες για παροχή νυχτερινής εργασίας, πέραν του πενθημέρου, των υπαλλήλων των καταστημάτων κράτησης, στη χρονική περίοδο από 2016 έως 2020. Έτσι καθίσταται δυνατή η εξόφληση δαπανών που δεν ενταλματοποιήθηκαν λόγω μη έγκαιρης ανάληψης της σχετικής υποχρέωσης. Αποκαθίσταται μια αδικία η οποία έχει συντελεστεί από το 2016 έως σήμερα, είπε ο κ. Οικονόμου που υπογράμμισε ότι η ρύθμιση θα συμβάλλει θετικά στην ενίσχυση του ηθικού του ανθρώπινου δυναμικού που υπηρετεί στις εν λόγω δομές.

-ρυθμίζονται οικονομικές εκκρεμότητες των ειδικών φορέων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που αναφέρονται στην περίοδο 2019 μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος και αφορούν σε δαπάνες που έγιναν ή γίνονται για την κάλυψη έκτακτων και επειγουσών αναγκών. Καθίσταται έτσι δυνατή η εξόφληση δαπανών που πραγματοποιήθηκαν και πραγματοποιούνται που δεν ενταλματοποιήθηκαν καίτοι προϋπήρχε απόφαση ανάληψης υποχρέωσης.

-για τη λειτουργία του θεσμού ηλεκτρονικής επιτήρησης, για το χρονικό διάστημα από 1.1.2020 έως 31.12.2021, μέχρι την έναρξη των διαδικασιών ανάδειξης νέου αναδόχου, και ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ήδη υποβληθέντων στην εν λόγω διαδικασία, καταδίκων και υποδίκων, καθίσταται αναγκαία η ρύθμιση με την οποία ενταλματοποιείται, εκκαθαρίζεται και εξοφλείται η εκκρεμής δαπάνη, σύμφωνα με την προϋπάρχουσα κοστολόγηση και την πιλοτική εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικής επιτήρησης, προς αποζημίωση σε βάρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού της γγ Αντεγκληματικής Πολιτικής κατά παρέκκλιση κάθε ειδικής και γενικής διάταξης, με την προϋπόθεση ότι καλύπτεται από τις εγκεκριμένες πιστώσεις των προϋπολογισμών των προηγούμενων ετών, «προκειμένου να προχωρήσουμε ομαλά σε διεθνή διαγωνισμό για την ανάδειξη νέου αναδόχου».

-με διάταξη επιδιώκεται η μέχρι 31.12.2022 δυνατότητα έγκρισης από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη των απολογισμών και ισολογισμών του ΤΕΑΠΑΣΑ για τα έτη 2008-2021 ώστε να διασφαλιστεί η δημοσιονομική συνέχεια του συγκεκριμένου νομικού προσώπου.

-ρυθμίζεται το ζήτημα των εκλογών των οργάνων και των αντιπροσώπων των συνδικαλιστικών οργανώσεων της ΕΛΑΣ ώστε αυτή να εκλέγονται από ενιαίο ψηφοδέλτιο στο οποίο συμπεριλαμβάνονται όλοι οι υποψήφιοι. «Με την προωθούμενη ρύθμιση η διαδικασία εκλογής καθίσταται ταχύτερη, η ψήφος είναι απλούστερη, πιο ελεύθερη και πιο αντιπροσωπευτική και συνάδει με την ιδιαιτερότητα του ένστολου προσωπικού», είπε ο κ. Οικονόμου.

-επιδιώκεται η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της ΕΛΑΣ με την μετάταξη σε αυτήν, έμπειρου πολιτικού προσωπικού που διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία σε τομείς που άπτονται της αποστολής της, όπως η συλλογή και ανάλυση πληροφοριών, σχετικών με την πρόληψη απειλών από την εγκληματική δράση ατόμων και ομάδων. Με την μετάταξη των υπαλλήλων αναβαθμίζεται με άμεσο τρόπο, η δυνατότητα των υπηρεσιών ασφαλείας της ελληνικής αστυνομίας ώστε να είναι περισσότερο ικανές και αποτελεσματικές να αντιμετωπίσουν απειλές και προκλήσεις στο πεδίο εσωτερικής ασφάλειας. Πρόκειται για αξιόλογο και έμπειρο προσωπικό για το οποίο θα χρειαζόταν πολύς χρόνος να αποκτήσουν οι υπηρεσίες της ΕΛΑΣ με άλλες διαδικασίες. Η μετάταξη αυτή του προσωπικού δεν θα έχει επίπτωση στις αποδοχές και τα δικαιώματα που είχε μέχρι τώρα στην ΕΥΠ. «Την εθνική ασφάλεια της χώρας την προστατεύει τόσο η ΕΥΠ όσο και στο μέγιστο βαθμό, στο πεδίο της εσωτερικής ασφάλειας, οι υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας. Με τη διάταξη αυτή επιδιώκουμε την καλύτερη εξυπηρέτηση συνολικότερα, του θέματος της εθνικής ασφάλειας συμπληρωματικά», είπε επίσης ο κ. Οικονόμου.

Ελληνική Λύση: Η νέα κυβερνητική λαθροχειρία στην τροπολογία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

Την απόσυρση της διάταξης για τη μετάταξη του προσωπικού της ΕΥΠ ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης, μιλώντας νωρίτερα στην Ολομέλεια, ενώ με ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση αναφερόμενη στην τροπολογία σημείωσε ότι “η κυβέρνηση εξακολουθεί να προσβάλει το κοινοβούλιο με τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις της. Σε Τροπολογία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μαζί με την ικανοποίηση δίκαιων αιτημάτων των Ελλήνων αστυνομικών, συμπεριλαμβάνεται μία σκανδαλώδης μεθόδευση που αφορά τη λειτουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών!

Η κυβέρνηση λοιπόν χρησιμοποιεί ως προπέτασμα μία ορθή και δίκαιη ενέργεια, για να προωθήσει μία επικίνδυνη λαθροχειρία που αφορά τον πυρήνα της εθνικής ασφάλειας! Πρόκειται για μία ακραία διολίσθηση που μετατρέπει την ΕΥΠ σε «κομματική οργάνωση» με ανεξέλεγκτες μεταθέσεις «αντιφρονούντων»…

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει ανάγει τη «λαθροχειρία» σε πάγια κοινοβουλευτική πρακτική”.

Κλέων Γρηγοριάδης: Ρεσάλτο της Μητσοτάκης Α.Ε. στην ΕΥΠ

“Ρεσάλτο της Κυριάκος Μητσοτάκης Α.Ε. στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών”, κατήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή.

“Παίρνετε την Γ’ υποδιεύθυνση και τη Β’ διεύθυνση Συλλογής και Ανάλυσης Πληροφοριών, εξαιρετικά κομβικής σημασίας διευθύνσεις και υποδιευθύνσεις, και τις σουτάρετε στέλνοντάς τες στην Ελληνική Αστυνομία. Είναι εκπληκτικό! Συγγνώμη, έκανα λάθος, για να μην παρεξηγηθώ: τις διευθύνσεις και τις υποδιευθύνσεις τις αφήνετε. Παίρνετε το προσωπικό και το πάτε στην Ελληνική Αστυνομία, που τι σημαίνει αυτό; Ή ήταν άχρηστες οι διευθύνσεις και οι υποδιευθύνσεις, οπότε έπρεπε να τις καταργήσετε, μαζί με το προσωπικό που περίσσευε πλέον, πλεόναζε και έπρεπε να πάει κάπου αλλού να υπηρετήσει, ή είναι χρήσιμες και κάτι σας ενοχλεί στο ήδη υπάρχον προσωπικό. Τί σας ενοχλεί; Η τεχνογνωσία του; Αποκλείεται. Η εμπειρία του; Αποκλείεται. Μάλλον σας ενοχλεί ότι δεν τους έχετε διορίσει”, είπε ο Κλέων Γρηγοριάδης.

“Είναι γνωστό ότι υπάρχει Προεδρικό Διάταγμα στο Συμβούλιο Επικρατείας, εκκρεμεί, που αφορά νέες προσλήψεις στην ΕΥΠ για το διαγωνισμό που θα τρέξει, όπως ξέρουμε όλοι, στις αρχές του 2022, με κύριο χαρακτηριστικό του την παράκαμψη του ΑΣΕΠ. Να λοιπόν, γιατί φεύγουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι. Θυμίζουμε, επίσης, πως οι εν λόγω υπάλληλοι που μετατίθενται στην ΕΛΑΣ, ήδη από το καλοκαίρι του 2019 έχουν μπει όλοι σε υπηρεσίες ψυγείου. Να το πούμε ανοικτά να το καταλάβει ο κόσμος. Τί έγινε; Τους βρήκατε από τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν σας κάνουν; Μα δεν πρόλαβε να τους βάλει όλους αυτούς ο ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς, είχατε διορίσει εσείς, ο Σαμαράς την προηγούμενη φορά ή ο Γιώργος Παπανδρέου την πιο προηγούμενη φορά. Γενικώς, οι «χωστοί», οι «φορετοί» και οι καρεκλοκένταυροι, είναι υπερκομματικοί από όποιον έχει ασκήσει διοίκηση σ’ αυτόν τον τόπο, δεν σας χαλάνε την πιάτσα. Έτοιμοι, ευεπίφοροι θα είναι να κάνουν ό,τι τους πείτε. Δεν χρειάζεται να τους αλλάξετε. Τους αλλάζετε όμως”, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 και πρόσθεσε:

“Δεν τηρείτε τα προσχήματα, είναι ξεκάθαρο, κυρίες και κύριοι βουλευτές. Η Μητσοτάκης Α.Ε. στήνει και πάλι παρακράτος. Η καταγγελία μας έχει ονοματεπώνυμο και λέγεται Κυριάκος Μητσοτάκης Α.Ε. Αυτή λοιπόν η ανώνυμη εταιρεία, στήνει ξανά παρακράτος”.

Μάκης Βορίδης: Τι είπε για την τροπολογία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

Λίγο πριν ολοκληρωθεί στην Ολομέλεια η συζήτηση του νομοσχεδίου για την προστασία του εθελοντισμού και το πλαίσιο για τις Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, αναφερόμενος στην τροπολογία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και το ζήτημα “ηθικής και νομικής τάξεως” που θέτει η αξιωματική αντιπολίτευση για την πληρωμή υπηρεσίας επιτήρησης εναλλακτικής έκτισης ποινής, σχολίασε ότι πρόκειται για μια ρύθμιση εκ των υστέρων αναγνώρισης της οφειλής εκ μίας συμβάσεως.

Μάκης Βορίδης δημόσιοι υπάλληλοι ανεμβολίαστοι

“Εγώ τον κ. διοικητή της ΕΥΠ δεν τον γνωρίζω. Την εταιρεία του δεν τη γνωρίζω. Τη σύμβαση δεν τη γνωρίζω. Τον τρόπο που εξελίχθηκε η σύμβαση τον ακούω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά ως συνάδελφος νομικός, οφείλω να πω ότι αν υπήρξε μια σύμβαση με την οποία παρεσχέθησαν υπηρεσίες, προφανώς οφείλεται και αντίτιμο”, είπε ο Μάκης Βορίδης και πρόσθεσε πως εάν η εταιρεία προσφύγει στο δικαστήριο για την καταβολή του αντιτίμου, και εφόσον έχει παρασχεθεί υπηρεσία, θα πληρωθεί. “‘Αρα το σκάνδαλο είναι πως αντί να πληρωθεί μετά από δικαστική απόφαση, αναγνωρίζεται τελικώς από το κοινοβούλιο, ότι πρέπει να πληρωθεί.

Κάτι δηλαδή το οποίο θα έλεγε το δικαστήριο μετά από δικαστική διαμάχη”, είπε ο υπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε: “Αν θέλετε να ελέγξετε το γιατί δεν έγινε μια διαγωνιστική διαδικασία, αυτό ναι, υπό την έννοια ότι πρέπει να δει κανείς γιατί η υπηρεσία δεν προχώρησε στο να κάνει αυτή τη διαδικασία. Όμως η αναγνώριση, από τη στιγμή που έχει παρασχεθεί η υπηρεσία, δεν γεννά ζήτημα. Δηλαδή το να υπάρχει ένας οφειλέτης που λέει ότι δεν πληρώνει διότι λέει ότι υπάρχει ένα νομικό ελάττωμα και πήγαινε στο δικαστήριο να πάρεις τα λεφτά σου, ε αυτός είναι ένας κακόπιστος οφειλέτης”.

Πρέπει να κοιτάμε το πραγματικό περιεχόμενο, συνέχισε στο κλίμα αυτό ο υπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε: “Πρέπει να δούμε αν παρεσχέθη υπηρεσία. Αν έχει παρασχεθεί, είτε με τη νομική βάση του νόμου, είτε της συμβάσεως είτε του αδικαιολογήτου πλουτισμού, πάντως τα λεφτά θα τα πληρώσει το δημόσιο. ‘Αρα λοιπόν, θεωρώ ότι μεγάλη φασαρία γίνεται για ένα ζήτημα που οικονομικά δεν φαίνεται να διαφοροποιεί κάτι. Εν πάση περιπτώσει αυτά θα τα συζητήσετε με τον αρμόδιο υπουργό”.

Παράλληλα ο υπουργός Εσωτερικών έσπευσε να παρατηρήσει ότι σήμερα η κυβέρνηση δέχεται σφοδρά πυρά από την αξιωματική αντιπολίτευση για δύο τροπολογίες που είχαν κατατεθεί εμπρόθεσμα στο νομοσχέδιο αν και επί ΣΥΡΙΖΑ κατετίθεντο εκπροθέσμως 15 εκπρόθεσμες τροπολογίες σε ένα νομοσχέδιο.

Ο Μάκης Βορίδης επισήμανε μάλιστα ότι οι νομοθετικές πρωτοβουλίες και μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει η κυβέρνηση, έφεραν αποτέλεσμα αφού η Ελλάδα κατάφερε να ανακτήσει τις πέντε μονάδες στον δείκτη κατάταξης της διαφθοράς, και είναι οι μονάδες που είχαν χαθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. “Έχει πλάκα να μιλάτε εσείς για διαφθορά και για την απραξία αυτής της κυβέρνησης, όταν επί των ημερών σας πέσαμε στον δείκτη της διαφθοράς και τώρα ξανακερδίζουμε τις μονάδες που είχαμε χάσει, για να πάμε και μια θέση πιο πάνω από εκεί που ήμασταν”, είπε ο υπουργός Εσωτερικών, απευθυνόμενος στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ. Οργανισμοί όπως ο ΟΟΣΑ αναγνωρίζουν την τεράστια προσπάθεια της κυβέρνησης ιδίως στον τομέα της δημόσιας διοίκησης, είπε ο κ. Βορίδης και ζήτησε αυτό να προβληματίσει τον ΣΥΡΙΖΑ, “για να μην είναι αποκομμένος από την πραγματικότητα”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ