Κόντρα Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή για τις συντάξεις και τα μνημόνια

Σκληρή κόντρα ξέσπασε μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα, κατά το κλείσιμο των τοποθετήσεών τους στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για το θέμα των αυξήσεων τιμών. Ο Αλέξης Τσίπρας, στη δευτερολογία του, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι είναι “αρνητής της πραγματικότητας” και ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίστηκε για να πάρει πίσω τη μείωση των συντάξεων, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά πως “μιλάτε για τα μνημόνια τα οποία αντιπαλεύατε, μου θυμίζετε την γνωστή ιστορία με τον πυρομανή, ο οποίος φωνάζει την πυροσβεστική. Εσείς μας βάλατε στα μνημόνια”.

Τσίπρας: Έχω ευθύνη ως σημερινός αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και ως αυριανός πρωθυπουργός να σας καταγγέλλω

Αναλυτικά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την ανησυχία του “γιατί έχουμε έναν πρωθυπουργό ο οποίος το μόνο που θέλει να κάνει είναι η επικοινωνία, η εικόνα”. “Είναι τουλάχιστον θλιβερό να έρχεστε σε αυτά εδώ τα έδρανα και να μου κουνάτε το δάκτυλο κάνοντας αναφορά στους προϋπολογισμούς των μνημονίων το 2018, όταν ξέρατε ότι ήμασταν με το πιστόλι στον κρόταφο και όταν εσείς λέγατε ‘βάστα Σόιμπλε’ και όταν εμείς αντιστεκόμασταν στην πώληση της ΔΕΗ και στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Ναι, αναγκαστήκαμε για να κλείσουν οι αξιολογήσεις να δεσμευτούμε δήθεν ότι κάτι θα κάναμε με τις συντάξεις. Και όταν αγωνιστήκαμε και το πήραμε πίσω, μας είπατε ότι ξεπουλήσαμε την Μακεδονία για τις συντάξεις. Αλλά δεν τα ξεχνάμε αυτά, αυτοί είστε”, είπε.

Κλείνοντας την δευτερολογία του, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως η συζήτηση δεν θα τελειώσει εδώ, “γιατί όσο στη διακυβέρνηση του τόπου παραμένει μία κυβέρνηση και ένας πρωθυπουργός που είναι εγκλωβισμένοι στις ιδεολογικές τους εμμονές, που είναι εγκλωβισμένοι στις αποφάσεις που έχουν πάρει και στις δεσμεύσεις τους με μεγάλα συμφέροντα, τα πράγματα θα γίνονται χειρότερα στον τόπο”.

“Κύριε Μητσοτάκη εγώ δεν απειλώ κανέναν, ούτε επενδυτή ούτε υπηρεσιακό παράγοντα. Όμως έχω ευθύνη ως σημερινός αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και ως αυριανός πρωθυπουργός, έχω ευθύνη όταν το δημόσιο χρήμα κατασπαταλείται, όταν αφαιρείτε εργαλεία με τα οποία θα μπορέσουμε αύριο να ξαναστήσουμε στα πόδια της αυτή την οικονομία, αυτή την κοινωνία, όπως η ΔΕΗ, όταν προχωράτε σε εξοπλιστικά που αυξάνουν το κόστος κατά 1 δισ. την επόμενη 20ετία, έχω ευθύνη να είμαι εδώ και να σας καταγγέλλω στον ελληνικό λαό που θα είναι ο τελικός μας κριτής, και κοντοζυγώνει η ώρα”, κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μητσοτάκης: Καταλαβαίνω πόσο επώδυνη ήταν η κωλοτούμπα του Ιουλίου του 2015

Παίρνοντας τον λόγο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: “Κύριε Τσίπρα, όταν μιλάτε για τα μνημόνια τα οποία αντιπαλεύατε, μου θυμίζετε την γνωστή ιστορία με τον πυρομανή, ο οποίος φωνάζει την πυροσβεστική. Εσείς μας βάλατε στα μνημόνια, εσείς καταστρέψατε τις προοπτικές της οικονομίας για τέσσερα χρόνια παρέα με τον κ. Βαρουφάκη και όλα αυτά τα ωραία τα οποία κάνατε το πρώτο εξάμηνο του 2015, με την διαπραγμάτευση την υπερήφανη την οποία τόσο καλά θυμόμαστε. Καταλαβαίνω για εσάς και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία έμειναν στον ΣΥΡΙΖΑ πόσο επώδυνη ήταν η κωλοτούμπα του Ιουλίου του 2015, αυτό είναι δικό σας πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι το πλήρωσε η χώρα, πολύ ακριβά και οι τράπεζες και η μεσαία τάξη την οποία υπερφορολογήσατε για να χρηματοδοτήσετε το αχρείαστο τρίτο σας μνημόνιο”.

“Αυτά για να σας θυμίζουμε κάθε φορά που θα μας λέτε με τόσο στόμφο πως αγωνιστήκατε δήθεν να βγάλετε τη χώρα από τα μνημόνια, στην οποία τη βάλατε πιο βαθιά με τις τραγικές σας πολιτικές επιλογές”, είπε ο πρωθυπουργός.

“Είστε ένας τέως αποτυχημένος πρωθυπουργός”

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο ζήτημα της γονικής παροχής ρώτησε αν πρόκειται για 800.000 ευρώ ή έως 800.000. “Πόσες γονικές παροχές των 800.000 ευρώ έγιναν και πόσες γονικές παροχές των 200.000, των 250.000, των 100.000 για κινητή αξία; Όλοι αυτοί είναι οι πλούσιοι του 1%;” ρώτησε και προσέθεσε: “Όταν έρχεστε εδώ και αμφισβητείτε μια επιλογή την οποία αναγνωρίζει η πλειοψηφία της μεσαίας τάξης ως ανακουφιστική επιλογή, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα του εκπροσώπου σας, ότι δήθεν αφορά μόνο τις γονικές παροχές 800.000 ευρώ, είστε απλά ψεύτης, ψεύτης. Και ψεύτης θα παραμείνετε, όταν διαστρεβλώνετε κατά τέτοιο τρόπο μια επιλογή της κυβέρνησης”.

“Αλλά βλέπετε τα παλιά χούγια δεν ξεχνιούνται και φοβάμαι ότι η αντιπολίτευση δυστυχώς δεν σας ωρίμασε πολιτικά. Και μπορεί το 2014 να είχατε τον ενθουσιασμό τού καινούργιου που έκρυβε ενδεχομένως τις όποιες αδυναμίες σας, τώρα είστε ένας τέως αποτυχημένος πρωθυπουργός, καταγεγραμμένος στη συνείδηση του ελληνικού λαού ως ένας άνθρωπος που κυβέρνησε τέσσερα χρόνια και έχασε τρεις εκλογές με 9 και 10 μονάδες διαφορά. Επομένως λίγο παραπάνω σεβασμό όταν μιλάμε και κάνουμε τέτοιες πολιτικές αντιπαραθέσεις. Αν ξανακερδίσετε εκλογές θα νομιμοποιήστε να λέτε ότι δικαιωθήκατε. Προς το παρόν δεν δικαιωθήκατε, τρεις φορές στη σειρά χάσατε” τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.