Κωνσταντοπούλου: Ψηφίζουμε κατά επί της αρχής στο νομοσχέδιο – Η παιδεία είναι δικαίωμα και όχι προϊόν

Κατά επί της αρχής ψηφίζει η Πλεύση Ελευθερίας στην Βουλή για το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του δημόσιου Πανεπιστημίου και το πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων.

Κόντρα στην Βουλή: Με αστερίσκους το «ναι» του ΠΑΣΟΚ στην αναθεώρηση του άρθρου 16 – Για «έκτη κυβίστηση» μίλησε ο Πιερρακάκης

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου από το βήμα της Βουλής απευθυνόμενη στον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη ανέφερε: «Κύριε υπουργέ εμείς όπως είπαμε θα ψηφίσουμε υπέρ όλων εκείνων των άρθρων που ενισχύσουν το δημόσιο πανεπιστήμιο. Θα ψηφίσουμε κατά εκείνων των άρθρων που συνδέονται με δίδακτρα και με μη αναγνώριση του στάτους των καθηγητών».

Και συνέχισε: «Επί της αρχής θα ψηφίσουμε κατά, όχι γιατί δεν θα μπορούσαμε να ψηφίσουμε και παρών. Και αυτό με απασχόλησε. Θα μπορούσαμε και παρών να ψηφίσουμε γιατί υπάρχουν και θετικά και αρνητικά. Πράγματα με τα οποία συμφωνούμε και πράγματα με τα οποία διαφωνούμε. Θα ψηφίσουμε όμως κατά, όχι για να σας στηλιτεύσουμε αλλά για να σας ενθαρρύνουμε να κάνετε περισσότερα. Να σας προσκαλέσουμε να συζητήσουμε περισσότερο στα θέματα της παιδείας. Να κάνετε περισσότερες βελτιώσεις και στην επαγγελματική παιδεία».

Βουλή-Μη κρατικά πανεπιστήμια: Σε εξέλιξη η ψηφοφορία για το νομοσχέδιο – Ανέβηκαν οι τόνοι της αντιπαράθεσης

Στην ομιλία της η Ζωή Κωνσταντοπούλου υπογράμμισε ότι «η καλή παιδεία, αυτή που προβλέπει και επιτάσσει το Σύνταγμα είναι ζητούμενο και όχι κεκτημένο. Συζητάμε για το Σύνταγμα αλλά το Σύνταγμα παραβιάζεται καθημερινά. Και υπάρχουν εδώ μέσα εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης κομμάτων –ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά- που έχουν κυβερνήσει που δεν έκαναν για την παιδεία αυτά που το Σύνταγμα επιτάσσει. Έκαναν μικροκομματικές διευθετήσεις και πάντα έβαζαν την παιδεία τελευταία στην ιεράρχηση».

«Η παιδεία είναι αγαθό και μάλιστα δημόσιο αγαθό. Η παιδεία είναι δικαίωμα και όχι προϊόν. Είναι αγαθό του κοινωνικού κράτους δικαίου. Και την παιδεία ως δικαίωμα αναγνωρίζουν όλες οι ιδεολογίες. Ας παραδεχθείτε όλοι όσοι κυβερνήσατε ότι δεν τα κάνατε καλά μέχρι στιγμής. Ας ασχοληθούμε με την παιδεία στην ουσία της και σας δούμε τα σημεία στα οποία που μπορούμε να ομονοούμε», ανέφερε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο: Έξω από τη Βουλή παραμένουν οι φοιτητές – 16 τραυματίες από τα σοβαρά επεισόδια

«Πολιτικοί που μιλάνε κορακίστικα προτείνουν λύση στο γόνατο για την παιδεία. Το Σύνταγμα λέει καλή παιδεία, δημόσια και δωρεάν σε όλες τις βαθμίδες. Λέει υπό την εποπτεία του κράτους. Όχι κρατική. Αλίμονο εάν ξιφουλκούμε για την κρατική παρέμβαση στην ακαδημαϊκή ελευθερία», τόνισε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας.

«Το θέμα της δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης δεν είναι θέμα δογματικό για την Πλεύση. Δεν είναι κακή εξ ορισμού η ιδιωτική παιδεία. Το θέμα είναι να υπάρχει καλή, προσβάσιμη παιδεία για όλα τα παιδιά», είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ