Κωνσταντοπούλου: Μεθοδεύσεις της ΝΔ στην Εξεταστική για τα Τέμπη – Η απάντηση Πλεύρη

«Εμείς είμαστε με τους πολίτες που υπερασπίζονται το περιβάλλον» ανάφερε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου,  παρεμβαίνοντας στην συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Όροι δόμησης, κατασκευής, επιτρεπόμενες χρήσεις γης για κέντρα δεδομένων, χωροταξικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις, αξιοποίηση πόρων Πράσινου Ταμείου και λοιπές περιβαλλοντικές και ενεργειακές διατάξεις», στην Ολομέλεια, της Βουλής, όπου όμως αναφέρθηκε εκτενώς και στην Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου παρενθετικά αναφέρθηκε στην έναρξη των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη καταλογίζοντας στη ΝΔ ότι προσήλθε «με διάθεση μη διερεύνησης». Αποδοκίμασε ότι «πρότεινε και εξέλεξε μονοκομματικό νεοδημοκρατικό προεδρείο σε μια Εξεταστική Επιτροπή που συστάθηκε με πρόταση της αντιπολίτευσης» και υπογράμμισε: «Δεν θελήσατε να ακούσετε καν την πρόταση συγκρότησης ενός διακομματικού προεδρείου παρ’ όλο που δεν θα άλλαζε τις όποιες αποφάσεις, αλλά θα ήταν μια έξυπνη ενέργεια τουλάχιστον για να περισώσετε το “φαίνεσθαι” ότι δηλαδή δεν είστε τροχοδρομημένοι και δρομολογημένοι για να τα κουκουλώσετε όλα στην υπόθεση αυτού του εγκλήματος που ολόκληρη η κοινωνία αγωνιά όχι για το εάν θα φωτιστούν όλες οι πτυχές του αλλά και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι».

Η κυρία Κωνσταντοπούλου σχολίασε πως «η ΝΔ κατά τη σημερινή συνεδρίαση δεν ήθελε να ακουστεί ούτε καν η κλήτευση του πρώην υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Κωνσταντίνου Αχ. Καραμανλή» όπως και ότι «θα πρέπει να έρθει και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης» στην Εξεταστική για να καταθέσει. Τόνισε πως «οι δύο αυτές κλητεύσεις σε ακρόαση στην Εξεταστική θα πρέπει να γίνουν» και προειδοποίησε «να μην προσπαθήσετε να το αποτρέψετε γιατί σας βλέπει όλη η Ελλάδα». Ανέφερε επίσης ότι συμμετέχει η ίδια στην Εξεταστική Επιτροπή για να σταματήσει η ατιμωρησία, για να μην επιτρέψει «να κάνετε κόλπα», για να εξασφαλίσει «ότι δεν θα κόψετε και δεν θα ράψετε την Επιτροπή στα μέτρα σας» και «για να χυθεί άπλετο φως». Ακόμη, στράφηκε και κατά του εκλεγέντα προέδρου της Εξεταστικής Δημήτρη Μαρκόπουλου λέγοντας πως «ήταν ο βουλευτής εκείνος που αρνήθηκε ότι τα Τέμπη ήταν έγκλημα».

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερία, επίσης, σχολίασε ότι στον Προϋπολογισμό η Κυβέρνηση αυξάνει το κονδύλι της Γενικής Γραμματείας για να μοιράζει κονδύλια για την προβολή της κυβέρνησης στα ΜΜΕ.

Σχετικά με το νομοσχέδιο η κυρία Κωνσταντοπούλου καταλόγισε κακή νομοθέτηση καθώς εισήχθη για συζήτηση στην Επιτροπή μια ημέρα μετά την κατάθεσή του στη Βουλή και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «τέτοιες διαδικασίες ούτε με τα Μνημόνια δεν είχαμε». Υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο «είναι ένα πολυνομοσχέδιο, εξαιρετικά σύνθετο, με ρυθμίσεις που απαιτούν πάρα πολύ λεπτομερή μελέτη, γίνονται παραπομπές σε άλλα 150 νομοθετήματα, σε Προεδρικά Διατάγματα αλλά και σε διατάξεις που είναι πολύ δύσκολο να ευρεθούν και δεν είναι συνημμένες στο νομοσχέδιο».

Είπε ότι «το περιβάλλον δεν το αγάπησε καμία κυβέρνηση και ειδικά αυτές που αντιλαμβάνονται τη φύση, τα ζώα και τον αέρα ως αναλώσιμα και ανταλλάξιμα αγαθά, όπως τα περιέγραψε χθες ο πρωθυπουργός». Υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο αυτό είναι «γεμάτο παρεκκλίσεις και σκάνδαλα, αδιαφανές και φωτογραφικό», όπως η διάταξη για τους χερσαίους χώρους των λιμένων αλλά και για τις αιολικές μονάδες που «θέλετε να εγκαταστήσετε στα καμένα και στον Έβρο».

Η κυρία Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε ονομαστικά σε μια σειρά από μάχες για το περιβάλλον που έχει δώσει διαχρονικά μαζί με τα κινήματα λέγοντας πως «εμείς είμαστε με τους πολίτες που υπερασπίζονται το περιβάλλον».

Η απάντηση Πλεύρη για την Εξεταστική

«Κανένας δεν έχει το μονοπώλιο της ευαισθησίας. Όλοι θα κριθούμε στην Εξεταστική Επιτροπή και θα κριθούμε ποιοι θέλουμε να διακριβώσουμε την αλήθεια και ποιοι ενδεχομένως θέλουν να κάνουν ένα επικοινωνιακό βήμα για να κερδίσουν μικροπολιτικά» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, απαντώντας στην πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας.

Ο κ. Πλεύρης, πήρε τον λόγο μετά την ομιλία της κυρίας Κωνσταντοπούλου στην Ολομέλεια για να επισημάνει ότι «όλοι θα κριθούμε από την παρουσία μας στην Εξεταστική» κι επιπλέον επικαλέστηκε το γεγονός ότι τα πορίσματα των Προανακριτικών Επιτροπών τής προηγούμενης κοινοβουλευτικής περιόδου, ήταν αυτά που οδήγησαν στις καταδικαστικές αποφάσεις των ειδικών δικαστηρίων. «Εμείς όμως έχουμε ένα επιπλέον στοιχείο: στις δύο Προανακριτικές που κάναμε την προηγούμενη περίοδο τα πορίσματα ήταν της πλειοψηφίας, κρίθηκαν από τα Ειδικά Δικαστήρια. Άρα εμείς έχουμε δείξει εν τοις πράγμασι ότι η δουλειά που κάνουμε σε αυτές τις Επιτροπές κρίνεται μετά και από ανεξάρτητα όργανα και στην μεν μία καταδικαστική απόφαση υπήρξε αντιγραφή του πορίσματος, στην δε άλλη ένα τμήμα αυτού που καταλόγιζε το πόρισμά μάς οδήγησε σε καταδικαστική απόφαση» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος κάλεσε την κυρία Κωνσταντοπούλου να είναι σίγουρη «και θα το διαπιστώσει στην διαδικασία» ότι το ενδιαφέρον της πλειοψηφίας για το τραγικό δυστύχημα αυτό, είναι απολύτως ειλικρινές και θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποδοθούν οι ευθύνες και να διαλευκανθεί η υπόθεση.

Αφού υπενθύμισε ότι το ποινικό μέρος της υπόθεσης αυτής, ελέγχεται και από την Δικαιοσύνη, ο κ. Πλεύρης επισήμανε πως η Εξεταστική Επιτροπή τής Βουλής εξετάζει το πολιτικό σκέλος και τόνισε πως είναι προφανές ότι και ως προς αυτό αποδίδονται ευθύνες. «Πραγματικά πιστεύω ότι ενδιαφέρεστε το σύνολο της αντιπολίτευσης για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, το ίδιο καλόπιστα λοιπόν και εσείς θα πρέπει να θεωρείτε το ίδιο για την πλειοψηφία» είπε τέλος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ