Κονοφάγος στον Realfm 97,8: Εντυπωσιακή η παρουσία 30 στόχων υδρογονανθράκων – Είναι παρόμοιοι με το κοίτασμα Ζορ

Ο Ηλίας Κονοφάγος μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών, μίλησε στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Realfm 97,8 για την έναρξη των σεισμικών ερευνών.

«Από τις χαρτογραφήσεις που έχει κάνει ήδη η ελληνική διαχειριστική εταιρεία υδρογονανθράκων, η οποία ενημέρωσε και τον Πρωθυπουργό πρόσφατα και έκανε σχετικές ανακοινώσεις, και έχοντας δει και προσωπικά τον χάρτη που έχουν χαρτογραφηθεί όλοι οι στόχοι από το Ιόνιο, νότια της Κέρκυρας μέχρι και νοτιοδυτικά της Κρήτης, είναι εντυπωσιακή η παρουσία 30 στόχων υδρογονανθράκων παρόμοιοι με το κοίτασμα Ζορ της ανατολικής Μεσογείου. Το Ζορ βρίσκεται νότια της Κύπρου στην αιγυπτιακή υφαλοκρηπίδα. Άρα υπάρχει μια γεωλογική συγγένεια, η οποία έχει διαπιστωθεί και με βάση με αυτή την συγγένεια έγινε και η νέα εξόρμηση της ExxonMobil για την περαιτέρω έρευνα. Σημαίνει ότι θα γίνουν σεισμικές καταγραφές μεγαλύτερης ευκρίνειας, δύο και τριών διαστάσεων, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε καλύτερη εικόνα για το γεωτρύπανο» είπε αρχικά.

«Στην Ελλάδα έχουμε 36 χρόνια να δούμε θαλάσσιο γεωτρύπανο στην χώρα μας» τόνισε.

Δεν νομίζω ότι τα Ιωάννινα είναι μια περιοχή που μπορούν να μας δώσουν αυτοδυναμία

«Έχουμε μεγάλα ευρήματα στην περιοχή από την εταιρεία, Energean, η οποία έχει βρει το κοίτασμα του Πρίνου στην Ελλάδα, δουλεύει στην Χάιφα αυτή τη στιγμή, στην περιοχή που ονόμασε Όλυμπο και το κοίτασμα το ονόμασε Δίας. Όλα αυτά τα ευρήματα στο Ισραήλ σε συνδυασμό με τα ευρήματα νότια της Κύπρου, που γεωλογικά έχουν απόλυτα συγγένεια με τους στόχους νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, άρα όλα αυτά νομίζω βοήθησαν να πάμε πιο γρήγορα» σχολίασε.

«Σε 12 χρόνια μπορεί να έχουμε ενεργειακή αυτονομία, αν πράγματι είμαστε τυχεροί και βρούμε αρκετό φυσικό αέριο. Το πρόβλημα στα Ιωάννινα είναι ότι υπάρχει δυνατότητα να βρεθεί φυσικά αέριο, αλλά είναι αρκετά βαθιές γεωτρήσεις, χρειάζεται ιδιαίτερη αντιμετώπιση για τον αριθμό γεωτρήσεων, άρα είναι πολύ αισιόδοξο σενάριο ότι το εν λόγω κοίτασμα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Ελλάδας για 10 χρόνια. Δεν νομίζω ότι τα Ιωάννινα είναι μια περιοχή που μπορούν να μας δώσουν αυτοδυναμία σε αντίθεση με την περιοχή του Ιονίου και δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, όπου εκεί μπορούμε να φτάσουμε στην ενεργειακή αυτοδυναμία» επεσήμανε.

«Δεν αποκλείεται εντός δύο ετών να έχουμε ένα γεωτρύπανο στην Ελλάδα» πρόσθεσε.

«Θα χρειαστούμε 20 με 25 χρόνια για να μπορέσουμε να πούμε ότι μπορεί να φτάσουμε στην αυτοδυναμία, εφόσον γίνουν όλες οι σωστές γραφειοκρατικές διαδικασίες» σημείωσε ο κ. Κονοφάγος.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ