Κωδικός τουρκικής προπαγάνδας: S-300—Μύθοι και πραγματικότητα

Νέο αντικείμενο προπαγάνδας ανακάλυψαν προσφάτως οι γείτονες μας. Μετά τις καταγγελίες για δήθεν άσχημη μεταχείριση των μεταναστών, την δήθεν μη εφαρμογή του διεθνούς δικαίου σχετικά με την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου. Τώρα η Τουρκία ανακάλυψε το υποτιθέμενο κλείδωμα τουρκικών μαχητικών από τους ελληνικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους S-300. Και αυτό θα μπορούσε να είναι το επόμενο επεισόδιο σε κάποια τουρκική τηλεοπτική σειρά με κεντρικό θέμα προπαγάνδας: S-300!

Του Χρήστου Μαζανίτη

Σε όλον λοιπόν τον τουρκικό τύπο έπαιξε η είδηση ότι τα ραντάρ των S-300 «εγκλώβισαν» μαχητικά αεροσκάφη F-16 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία πετούσαν σε υψόμετρο 10.000 ποδιών βόρεια της Κρήτης.

Όπως αποκαλύψαμε στο enikos.gr την «είδηση»… πρωτοανακάλυψε ελληνικό μέσο ενημέρωσης, που υποστήριξε ότι όταν τα τουρκικά F-16 επιχείρησαν να συνοδεύσουν αμερικανικά Β-52 στην καρδιά του Αιγαίου (με αποτέλεσμα να αναχαιτιστούν από ελληνικά μαχητικά) ότι «στόχος των Τούρκων ήταν να φωτογραφίσουν τους S-300», την «τσίμπησαν» τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και την προέβαλαν εκ νέου με δικά τους σενάρια.

Την ιστορία φυσικά αναπαρήγαγαν κορυφαίοι τούρκοι αξιωματούχοι, όπως ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Ομέρ Τσελίκ αλλά και ο ίδιος ο Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε μάλιστα ότι «η Ελλάδα έχει αμφισβητήσει το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους του αυξάνοντας την εχθρική της στάση, η οποία ξεκίνησε με την παρενόχληση εντός του τουρκικού εναέριου χώρου και των αεροσκαφών μας». Και μάλιστα σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κάνουν πιο αληθοφανή τα ψέματα τους, οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι το «κλείδωμα» αποτυπώνεται στις εικόνες ραντάρ των μαχητικών τους, οι οποίες θα αποσταλούν στο NATO, προκειμένου να ενημερωθούν τα κράτη – μέλη της Συμμαχίας. Απλά εκεί στο ΝΑΤΟ ακόμα τις περιμένουν…

Η πραγματικότητα

Η τουρκική προπαγάνδα εναντίον της χώρας μας δεν έχει τελειωμό. Μόνο που εδώ φυσικά παραλείπει να αναφέρει τα πραγματικά ιστορικά γεγονότα. Και κυρίως ότι η Ελλάδα δεν προμηθεύτηκε τους S-300 από την Ρωσία αλλά από την Κύπρο, η οποία τους είχε αγοράσει για την δική της προστασία, με την Τουρκία να αντιδρά. Όσο δε για την εγκατάστασή τους στην Κρήτη το ΝΑΤΟ και φυσικά και οι ΗΠΑ όχι μόνο ήταν ενήμεροι εξαρχής αλλά το υποστήριξαν κιόλας.

Σε ότι αφορά το τελευταίο «επεισόδιο», όπως αποκαλύψαμε από την πρώτη στιγμή στο enikos.gr βάσει πληροφοριών από στρατιωτικούς κύκλους ουδέποτε οι ελληνικοί S-300 εγκλώβισαν τουρκικά μαχητικά.

Πρώτα και κύρια δεν χρειάστηκε, αφού ήταν υπό συνεχή παρακολούθηση από τα μαχητικά μας, όπως πάντα.

Η σύντομη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος κυρώσεων για το αντιπυραυλικό σύστημα S-300 που βρίσκεται στην Κρήτη», δείχνει επίσης ότι οι ισχυρισμοί της Τουρκίας δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.

Ο συμψηφισμός λοιπόν που προσπαθεί να κάνει η τουρκική προπαγάνδα με τους ελληνικούς S-300 και με τους S-400 που έχει αποκτήσει η Τουρκία από τη Ρωσία δεν τους βγαίνει. Όπως δεν τους έχει βγει τίποτα μέχρι τώρα από τα ευφάνταστα νέα αφηγήματα κατά της Ελλάδας. Και βεβαίως, οι S-300 αξιοποιούνται επιχειρησιακά στο έπακρο θωρακίζοντας την ελληνική αεράμυνα, σύμφωνα με το σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ, και όταν θα απαιτηθεί θα «κλειδώσουν» θανάσιμα ότι μη φίλιο πετάει στον εθνικό εναέριο χώρο.

Όπως έχει πολλάκις επισημανθεί από το υπουργείο Εξωτερικών αλλά και την κυβέρνηση, φορώντας το φέσι του νέο-σουλτάνου και τρέφοντας νέο-οθωμανικά όνειρα στο λαό του, ο Ερντογάν εκτιμάται ότι τουλάχιστον μέχρι τις προεδρικές εκλογές του 2023 θα κρατά ψηλά το θέμα της Ελλάδας. Αυτό πιστεύει ότι τον συμφέρει. Πιστεύει ότι με αυτόν τον τρόπο θα συσπειρώσει το εσωτερικό του και θα αποκτήσει πλεονέκτημα για την επανεκλογή του ή θα κάνει χρήση των προβλέψεων του Τουρκικού Συντάγματος για την αναβολή των εκλογών.

Όμως και ο ίδιος γνωρίζει ότι «παίζει επικίνδυνα». Γιατί η αξιοπιστία της χώρας του είναι στο ναδίρ.

Η Στρατιωτική Ηγεσία της χώρας παρατηρεί προσεκτικά τις κινήσεις της Τουρκίας, γνωρίζοντας τις αφόρητες πιέσεις από το ασταθές εσωτερικό της. Η Αθήνα απαντάει δυναμικά σε κάθε είδους συντονισμένη προπαγάνδα των Τούρκων αξιωματούχων και αποκαθιστά την αλήθεια, εκθέτοντας τα τουρκικά ψεύδη με αποδείξεις και επίσημα έγγραφα.

Τώρα πόσο μεγάλο πλήγμα μπορούν να φέρουν οι S-300 από την στιγμή που ενεργοποιηθεί η ελληνική αεράμυνα, αυτοί που πρέπει να γνωρίζουν, ξέρουν. Και καλύτερα απ’ όλους το ΓΕΕΘΑ. Η γενικότερη αίσθηση, πάντως, είναι ότι αν ο Ερντογάν σκεφτεί να πράξει το απονενοημένο, «θα τρίβει τα μάτια του»…

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, ότι με τις τελευταίες προσθήκες στο οπλοστάσιο (Rafale & Viper) και καθηλωμένο το 70% του αεροπορικού στόλου της, η Τουρκία αισθάνεται για πρώτη φορά αμυνόμενη, σε έναν ισχυρότερο αντίπαλο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ