Η Τουρκία στέλνει στο ΝΑΤΟ τον δήθεν “εγκλωβισμό” τουρκικών μαχητικών από τους S-300

Το τουρκικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας (MSB) ετοιμάζεται να στείλει στο ΝΑΤΟ τα αρχεία από τα ραντάρ για τον δήθεν “εγκλωβισμό” τουρκικών μαχητικών από τα ραντάρ των S-300 στην Κρήτη, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ.

Τα προηγούμενα 24ωρα, ΜΜΕ της γειτονικής χώρας υποστήριζαν ότι F-16 που λειτουργούσαν υπό τη Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας, εκτελώντας πτήσεις αποστολής στη Μεσόγειο, δήθεν “παρενοχλήθηκαν” από το ρωσικής κατασκευής σύστημα αεράμυνας S-300 της Ελλάδας, που βρίσκεται στο νησί της Κρήτης, στις 23 Αυγούστου.

Όπως αναφέρουν σήμερα, ελήφθησαν εικόνες από τα ραντάρ της εν λόγω “παρενόχλησης”. Οι εικόνες σχεδιάζεται να σταλούν στα υπουργεία Άμυνας των χωρών-μελών της Συμμαχίας, ιδιαίτερα στη Γενική Γραμματεία του ΝΑΤΟ.

Ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, έχει δηλώσει για το θέμα: “Αυτό που έχει κάνει ο γείτονάς μας, που προσπαθεί συνεχώς να αυξάνει την ένταση, πρέπει να φανεί, να γίνει κατανοητό και να εξηγηθεί. Τέτοια φανερή κακοήθεια και απερισκεψία είναι απαράδεκτη”.

Στρατιωτικοί κύκλοι στο enikos.gr: Μυθεύματα των Τούρκων το «κλείδωμα» με τους S-300

Την Κυριακή, στρατιωτικοί κύκλοι σχολίασαν στο enikos.gr τα δημοσιεύματα εφημερίδων της Τουρκίας σύμφωνα με τα οποία τουρκικά μαχητικά “εγκλωβίστηκαν” από τα ραντάρ των S-300 στην Κρήτη.

Όπως μετέδωσε ο Χρήστος Μαζανίτης, με δημοσιεύματα, οι Τούρκοι επιχειρούν να δημιουργήσουν κλίμα ώστε να να επιχειρηματολογήσουν σε δεύτερο χρόνο για την αναγκαιότητα χρήσης των S-400 παράλληλα με μαχητικά αμερικανικής προέλευσης.

Μία ατυχής – ανεπιβεβαίωτη αναφορά ελληνικού μέσου ενημέρωσης ότι την περασμένη Τρίτη, που τα τουρκικά F-16 επεχείρησαν να συνοδεύσουν αμερικανικά Β-53 στην καρδιά του Αιγαίου (με αποτέλεσμα να αναχαιτιστούν από ελληνικά μαχητικά) ότι “στόχος των Τούρκων ήταν να φωτογραφίσουν τους S-300”, την “τσίμπησαν” τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και την προέβαλαν εκ νέου με δικά τους σενάρια.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την Sabah “κατά τη διάρκεια πτήσεων αποστολής στον διεθνή εναέριο χώρο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο στις 23 Αυγούστου, παρενοχλήθηκαν σε υψόμετρο 10 χιλιάδων ποδιών δυτικά της Ρόδου, καθώς ‘κλειδώθηκαν’ στα ραντάρ με τους S-300”.

“Κανένα τουρκικό μαχητικό δεν κλειδώθηκε από τους S-300 ή την ελληνική αεράμυνα” απάντησαν στρατιωτικοί κύκλοι στο enikos.gr, συμπληρώνοντας: “η τακτική των Ενόπλων Δυνάμεων είναι να απαντούν κάθε φορά σε τέτοιου είδους προκλήσεις με αναχαιτίσεις μέσω μαχητικών αεροσκαφών”.

Στρατιωτική πηγή, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, σχολίαζε σκωπτικά στο enikos.gr “Άλλωστε οι Τούρκοι πιλότοι βιώνουν συχνά στο πετσί τους πώς είναι να ιδρώνουν με τις αναχαιτίσεις από τους Έλληνες πιλότους της στιγμή που στο κοκ πιτ χτυπάει η ένδειξη lock on (σ.σ. εννοεί τον εγκλωβισμό από τα ελληνικά μαχητικά). Δεν χρειάζεται να ενεργοποιηθεί και η αντιαεροπορική ομπρέλα πάνω τους για να συμβεί κάποιο ατύχημα από ενδεχόμενη κατάσταση πανικού”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ