«Κλείδωσε» η απεξάρτηση των Ενόπλων Δυνάμεων από ρωσικά όπλα

Ο «κύβος ερρίφθη» για την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, που βρίσκεται σε διαδικασία αντικατάστασης των ρωσικής προέλευσης αμυντικών συστημάτων που διαθέτουν στο οπλοστάσιό τους. Το enikos.gr αποκαλύπτει ποιοι είναι οι επικρατέστεροι σχεδιασμοί.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Οριστική είναι πλέον η απόφαση στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων για την απόσυρση των ρωσικής προέλευσης αμυντικών συστημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, η οριστική απόφαση ελήφθη πριν από μερικές ημέρες σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο «Ελληνικό Πεντάγωνο», κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε λεπτομερή αποτύπωση της κατάστασης που επικρατεί.

Κοινή διαπίστωση είναι ότι πλέον είναι πολύ δύσκολη η συντήρησή τους, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για το μελλοντικό αξιόμαχό τους. Το εμπάργκο στη Ρωσία από την Ε.Ε. αλλά και το ΝΑΤΟ, που σημειωτέων δεν τηρεί η Τουρκία, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, έχει αφήσει σε πρώτο πλάνο τρία πολύ κρίσιμα οπλικά συστήματα χωρίς υποστήριξη και δευτερευόντως ακόμη ένα. Πρόκειται για τους S-300, τα TOR-M1 και τα OSA-AK ενώ δε δεύτερο πλάνο έρχονται τα αποβατικά Zubr.

Σε ότι αφορά τα 3 πρώτα, που αποτελούν κι επείγουσα ανάγκη αφού είναι απαραίτητα για την αεράμυνα, η συντήρησή σου καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη λόγω του εμπάργκο ενώ δεν μπορεί να γίνει αναβάθμιση με κίνδυνο να απαξιωθούν.

Μέχρι στιγμής, οι ένοπλες δυνάμεις έχουν καταφέρει να διατηρούν το αξιόμαχο αυτών των συστημάτων καταφέρνοντας να βρουν πρόσβαση σε ανταλλακτικά μέσω τρίτης χώρας. Όμως τα αποθέματα στερεύουν κι εξαντλούνται και οι «πατέντες» των πολυμήχανων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κι επειδή η άμυνα της χώρας δεν μπορεί να «παιχτεί στα ζάρια», ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται συζητήσεις για την απόσυρση και άμεση αντικατάστασή τους.

Η ευκαιρία που δίδεται μέσω ΗΠΑ αλλά και ΕΕ, που αγοράζουν ρωσικής προέλευσης όπλα τα οποία προωθούν εν συνεχεία στην Ουκρανία δίνει ένα μεγάλο πλεονέκτημα για την άμεση απόσυρσή τους ενώ είναι εν λειτουργία και μάλιστα με υψηλό αντίτιμο.

Παράλληλα φαίνεται ότι έχουν «κλειδώσει» και τοι αντικαταστάτες τους. Αυτοί είναι το γερμανικής προέλευσης IRIS-T, το αμερικανικό – γνωστό στις Ένοπλες Δυνάμεις Patriot και το ισραηλινό πολύ μεγάλης εμβέλειας Arrow-3.

Η Ελλάδα στρέφει το ενδιαφέρον της στην επόμενη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 26-29 Φεβρουαρίου, οπότε αναμένεται να ζητήσει περισσότερα πυρομαχικά και όπλα για το Κίεβο, αλλά και αυστηρότερη επιβολή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Η Ρωσία ξεκίνησε την μεγάλης κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Έκτοτε, η ΕΕ έχει παράσχει πρωτοφανή πολιτική, στρατιωτική, ανθρωπιστική και οικονομική στήριξη στο Κίεβο και έχει επιβάλει αυστηρές κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Η ΕΕ υιοθέτησε πρόσφατα την 13η δέσμη κυρώσεων, η οποία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ σε συνάρτηση με την επερχόμενη διετή επέτειο της εισβολής. Οι ευρωβουλευτές έχουν ζητήσει στο παρελθόν συνεχείς προσπάθειες για να καλυφθούν τα νομοθετικά κενά που επιτρέπουν στη Ρωσία να παρακάμπτει τις διεθνείς κυρώσεις.

Το νέο ψήφισμα αναμένεται επίσης να επικεντρωθεί στην ανάγκη τα κράτη μέλη της ΕΕ να επιταχύνουν την παράδοση όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία, να εξετάσουν τη μελλοντική οικονομική στήριξη της χώρας και να εστιάσουν στην ανάγκη η Ευρώπη να ενισχύσει τις αμυντικές δεσμεύσεις και τη βιομηχανία της.

Η ψηφοφορία πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 29 Φεβρουαρίου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ