ΚΚΕ: Αίτημα για σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για την τραγωδία στα Τέμπη

Την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για την διερεύνηση «αυτού του εγκλήματος», στα Τέμπη και την κλήση σε ακρόαση όλων των υπουργών Μεταφορών «που υλοποίησαν την πολιτική απελευθέρωσης και ιδιωτικοποίησης» του ΟΣΕ από το 2007 μέχρι σήμερα, των διοικήσεων του ΟΣΕ και της Hellenic Train, καθώς και των εκπροσώπων των εργαζομένων, όπως έχουν προταθεί, κατέθεσε εκ μέρους του ΚΚΕ ο βουλευτής και μέλος της Επιτροπής Μανώλης Συντυχάκης.

Στο αίτημα αναφέρεται ότι «με επανειλημμένες παρεμβάσεις της στην Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έχει απαιτήσει την πλήρη διερεύνηση των ευθυνών για το σιδηροδρομικό έγκλημα στα Τέμπη, που δεν περιορίζονται στις όποιες προσωπικές ευθύνες υπάρχουν και πρέπει να αποδοθούν, αλλά και στις διαχρονικές ευθύνες που εντοπίζονται στις πολιτικές που υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις με βάση τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το κυνήγι του κέρδους και η πολιτική της απελευθέρωσης στο σιδηροδρομικό δίκτυο είναι το έδαφος πάνω στο οποίο ανθούν οι ελλείψεις, οι καθυστερήσεις τα κενά και τα ανθρώπινα λάθη. Σε αυτήν την κατεύθυνση το ΚΚΕ στηρίζει τις συγκλονιστικές κινητοποιήσεις του λαού και της νεολαίας, που ξεδιπλώνονται από άκρη σε άκρη σε όλη την χώρα».

«Ευρωκοινοβούλιο: Ούτε καν συζήτηση στην Ολομέλεια για το έγκλημα στα Τέμπη»

«Την ίδια ώρα που ο ελληνικός λαός απαιτεί απαντήσεις και πλήρη απόδοση ευθυνών για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη που στέρησε τη ζωή σε 57 αδικοχαμένους ανθρώπους είναι ενδεικτικό ότι το Ευρωκοινοβούλιο και οι πολιτικές του ομάδες προκλητικά απέρριψαν τη διεξαγωγή συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο» αναφέρει η ΕΟ του ΚΚΕ και προσθέτει:

«Με παρέμβαση της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ μέσω της διαδικασίας ομιλιών ενός λεπτού με θέμα της επιλογής των ευρωβουλευτών η φωνή των διαδηλωτών ακούστηκε στο Κοινοβούλιο της συνένοχης για το έγκλημα ΕΕ».

Στην παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος τόνισε, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, τα εξής:

«Στην Ελλάδα ζούμε τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, προδιαγεγραμμένο έγκλημα με 57 νεκρούς. Eκατοντάδες χιλιάδες λαού και νεολαίας, με απεργίες και διαδηλώσεις απαιτούν να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα, να τιμωρηθούν οι πραγματικοί ένοχοι.

Δεν ήταν ούτε “ανθρώπινο λάθος”, ούτε “κακιά στιγμή”. Ήταν αποτέλεσμα της ευρωενωσιακής στρατηγικής της απελευθέρωσης των μεταφορών, του τεμαχισμού και της παράδοσής τους σε μονοπωλιακούς ομίλους, με μειωμένο προσωπικό χωρίς ασφάλεια δικτύου.

Αυτή η ευρωενωσιακή στρατηγική κόστισε 636 θύματα μόνο το 2021, στην ΕΕ όπου μόλις το 13% του κεντρικού δικτύου καλύπτεται από συστήματα τηλεδιοίκησης. Σύμφωνα με έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου που μόνο το ΚΚΕ καταψήφισε, προκλητικά δικαιολογούνται οι όμιλοι για τη μη εφαρμογή συστημάτων ασφαλείας, εάν αυτό βλάπτει την κερδοφορία τους.

Αυτό είναι το Ευρωκοινοβούλιο που απέρριψε ακόμα και συζήτηση στην Ολομέλεια για τα Τέμπη. Αυτή την ΕΕ θέλουν “πραγματογνώμονα” τα ελληνικά αστικά κόμματα, που κυβερνούν υλοποιώντας την επικίνδυνη στρατηγική της».

«Το δίλημμα για την εργατική τάξη και τα παιδιά της είναι: νέα θύματα κι απώλειες για το κέρδος ή οργανωμένη πάλη για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας; Η απάντηση δίνεται με νέα απεργία 16 Μάρτη, για να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα!» υπογράμμισε, καταλήγοντας στην παρέμβασή του, ο Λ. Νικολάου-Αλαβάνος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ