ΚΙΝΑΛ: Γιατί κρατά κλειστά τα χαρτιά του ο Γιώργος Παπανδρέου – Τα σενάρια για την υποψηφιότητά του και οι ισορροπίες

Φουντώνουν οι εσωκομματικές ζυμώσεις στο ΚΙΝΑΛ μετά την παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος ήδη είχε μπαράζ επαφών μέσα στο Σαββατοκύριακο και δεν αποκλείεται να προβεί σε ανακοινώσεις ακόμη και σήμερα, ξεκαθαρίζοντας τελικά αν θα είναι υποψήφιος.

Στον πρώην Πρωθυπουργό ασκήθηκαν έντονες πιέσεις τα τελευταία 24ωρα προκειμένου να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Το πρέσινγκ φαίνεται πως απέδωσε και τον οδήγησε – τουλάχιστον σε πρώτη φάση – να αναλάβει ηγετικό ρόλο στις εσωκομματικές εξελίξεις. Έτσι, το Σάββατο το απόγευμα ανακοίνωσε ότι με πρωτοβουλία του  θα συναντηθεί με τους έξι υποψήφιους «μνηστήρες» για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, καθώς και με τον γραμματέα του κόμματος.

Μετά τη συνάντησή του με τον πρώην Πρωθυπουργό το βράδυ του Σαββάτου, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης ξεκαθάρισε ότι δεν έχει αλλάξει κάτι ως προς τον εκλογικό σχεδιασμό για τις κάλπες που είναι προγραμματισμένες να στηθούν στις 5 Δεκεμβρίου.

Ο κ. Παπανδρέου έχει ήδη συναντηθεί με τον Παύλο Γερουλάνο και τον Παύλο Χρηστίδη, έχει συνομιλήσει με τον Χάρη Καστανίδη και τον Βασίλη Κεγκέρογλου, ενώ εκκρεμεί η επικοινωνία με τους Ανδρέα Λοβέρδο και Νίκο Ανδρουλάκη.

Φώφη Γεννηματά ΚΙΝΑΛ

Έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα ραντεβού που έχουν γίνει μέχρι στιγμής με τους υποψηφίους, βρισκόμαστε στο σημείο που ο Γιώργος Παπανδρέου αξιοποιεί τη θεσμική του ιδιότητα, με την πρωτοβουλία του να έχει στόχο τη συντεταγμένη και ενωτική πορεία του ΚΙΝΑΛ προς τις εσωκομματικές εκλογές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις διερευνητικές επαφές που έκανε με τους υποψήφιους προέδρους, πρότεινε να «παγώσουν» οι διαδικασίες και ο ίδιος να αναλάβει χρέη μεταβατικού προέδρου, οδηγώντας το κόμμα στις εθνικές εκλογές, και αμέσως μετά να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την ανάδειξη νέας ηγεσίας.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής μοιάζει ανεφάρμοστο, καθώς κανείς από τους υποψηφίους δεν αποσύρεται από την κούρσα με την ηγεσία.

Ο μόνος που άφησε αυτό το ενδεχόμενο ανοιχτό, εάν θέσει υποψηφιότητα ο Γιώργος Παπανδρέου, είναι ο Βασίλης Κεγκέρογλου. «Όπως άλλαξαν τα δεδομένα μετά την αποχώρηση Γεννήματα για λόγους υγείας, έτσι και η ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου αλλάζει ξανά τα δεδομένα», ανέφερε ο γραμματέας της Κ. Ο. του ΚΙΝΑΛ.

Επίσης, αναπάντητο παραμένει το ερώτημα πώς και από ποιον θα ακυρωθεί η εσωκομματική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς και η απόφαση για εκλογές στις 5 Δεκεμβρίου.

Λόγω των παραπάνω, φαντάζει πλέον ως αρκετά πιθανό το σενάριο ο κ. Παπανδρέου να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι ίσως δεν θελήσει να αποτελέσει απλώς ακόμη μια υποψηφιότητα ανάμεσα στις πολλές και να αντιπαρατεθεί με άλλους υποψηφίους.

Πότε θα αποκαλύψει τις προθέσεις του

Παρά τις ισχυρές πιέσεις που του ασκούνται να θέσει υποψηφιότητα ο κ. Παπανδρέου κρατά ακόμα κλειστά τα χαρτιά του, ακόμη και από τους στενούς του συνεργάτες. Ο ίδιος έχει πάρει την απόφασή του, όμως δεν την ανακοινώνει πουθενά και προς το παρόν κρατά τις σκέψεις του για τον εαυτό του.

 Σύμφωνα με έμπειρους υποστηρικτές του τυχόν κάθοδός του στις εσωκομματικές εκλογές θα ήταν πιθανή, υπό προϋποθέσεις, για παράδειγμα να υπήρχε ένα ισχυρό κάλεσμα από ικανό αριθμό στελεχών, και να αποσυρθούν ορισμένοι από τους έξι υποψήφιους προέδρους.

Σε κάθε περίπτωση το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει το αργότερο μέχρι την Πέμπτη, οπότε και λήγει η προθεσμία για την κατάθεση υποψηφιοτήτων  και συγκέντρωση υπογραφών.

Δεν αποκλείεται να υπάρχουν ανακοινώσεις σήμερα, καθώς η 18η Οκτωβρίου αποτελεί σημαδιακή ημερομηνία. Είναι η 40η επέτειος από την ημέρα που το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές και ανέλαβε για πρώτη φορά την εξουσία. Ενδέχεται λοιπόν ο Γιώργος Παπανδρέου να επιλέξει τη σημερινή ημέρα για δώσει το στίγμα του για τις επόμενες κινήσεις του.

Αν αυτό δεν γίνει σήμερα, το πιθανότερο είναι οι ανακοινώσεις να γίνουν την Τετάρτη, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός την Τρίτη πραγματοποιεί ταξίδι-εξπρές στην Κωνσταντινούπολη. Μέχρι την Τετάρτη, θα έχει συναντηθεί και τον Βασίλη Κεγκέρογλου, ο οποίος γνωρίζει καλά τις διαδικασίες, τις ισορροπίες και τους συσχετισμούς στην κοινοβουλευτική ομάδα του Κινήματος Αλλαγής.

 

Δεν υποχωρούν οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΚΙΝΑΛ

Οι τρεις αρχικοί διεκδικητές της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ, δηλαδή οι Ανδρέας Λοβέρδος, Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Καστανίδης, δεν κάνουν ούτε βήμα πίσω, διαμηνύοντας σε όλους τους τόνους ότι δεν αποσύρουν την υποψηφιότητά τους.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος μάλιστα έβαλε στο κάδρο των εγγυητών της διαδικασίας και της ενότητας της παράταξης εκτός από τη Φώφη Γεννηματά και τους πρώην προέδρους του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη και Ευάγγελο Βενιζέλο.

«Θέλω να σας πω κάτι και να το καταλάβετε καλά. Υπακούω μόνο στις θεσμικές αποφάσεις του κόμματος στις οποίες και συμμετέχω με την ψήφο μου ως στέλεχος του κόμματος. Ο κ. Παπανδρέου, όπως ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σημίτης πρέπει να βοηθήσουν την κυρία Γεννηματά εγγυώμενοι όλοι μαζί οι πρώην αρχηγοί την ενότητα του κόμματος και τη σοβαρότητα των διαδικασιών» δήλωσε από το Καρπενήσι ο Ανδρέας Λοβέρδος.

 «Όποιος όμως, απευθύνομαι σε όλα τα στελέχη και στον κ. Παπανδρέου, όποιος θέλει να κατέβει, υπάρχουν οι θεσμικές αποφάσεις του κόμματος και να τις τηρήσει. Δεν υπάρχει κατά τη γνώμη μου κάτι άλλο που μπορώ εγώ να πω» τόνισε, ξεκαθαρίζοντας πως είναι και θα παραμείνει υποψήφιος.

 «Έχει ξεκινήσει μια διαδικασία που πρέπει να σεβαστούμε. Η ενότητα των κομμάτων ενισχύεται από τον σεβασμό στις θεσμικές λειτουργίες τους», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ.

«Θα είμαι υποψήφιος μέχρι τέλους», είπε ο βουλευτής Χάρης Καστανίδης.

Σε ό,τι αφορά τον Παύλο Γερουλάνο και τον Παύλο Χρηστίδη, τους οποίους ο κ. Παπανδρέου συνάντησε το πρωί της Κυριακής στο γραφείο του στη Βουλή,  και οι δύο συλλέγουν υπογραφές για την υποψηφιότητά τους, ωστόσο ταυτόχρονα φαίνεται ότι τηρούν και μια στάση αναμονής ενόψει και των τελικών αποφάσεων του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ