Κεραμέως στον ΑΝΤ1: Αξιοκρατία και διαφάνεια στις επιλογές των διοικήσεων με την εποπτεία του ΑΣΕΠ – Βίντεο

Για τις μεγάλες αλλαγές στον τρόπο επιλογής διοικήσεων φορέων του Δημοσίου μίλησε η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Αναφερόμενη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων του δημοσίου τομέα, ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους και λοιπές διατάξεις», το οποίο κατατέθηκε σήμερα στην Βουλή, η κ. Κεραμέως τόνισε: «Μιλάμε για φορείς του Δημοσίου. Μιλάμε για 600 θέσεις. Διοικητές, Πρόεδροι. Άρα υψηλόβαθμα στελέχη σε πολύ κρίσιμους φορείς του Δημοσίου. Οι φορείς αυτοί μπορεί να είναι εθνικής εμβέλειας, όπως ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), μπορεί να είναι τοπικής εμβέλειας όπως μία δημόσια βιβλιοθήκη σε ένα χωρίο, και όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Τι αλλάζει; Κανονικά την ευθύνη για την επιλογή αυτών των διοικήσεων την έχει η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση παίρνει μία θαρραλέα απόφαση και λέει “εγώ θέλω να βάλω και να προσθέσω φίλτρα αξιοκρατίας και φίλτρα διαφάνειας”. Για αυτόν τον λόγο, πρώτον επιλέγουμε να μπει όλη αυτή η διαδικασία υπό το ΑΣΕΠ. Δεύτερον, ανεβάζουμε τις απαιτήσεις. Για παράδειγμα, απαιτούμε να υπάρχει συνάφεια της εργασιακής εμπειρίας του υποψηφίου με την προκηρυσσόμενη θέση. Για να γίνεις διοικητής σε ένα νοσοκομείο πρέπει να έχεις κάποια προηγούμενη εμπειρία στον χώρο αυτόν. Τρίτον, για πρώτη φορά στο δημόσιο τεστ δεξιοτήτων. Τι ελέγχουμε δηλαδή; Παραγωγικός συλλογισμός, Επαγωγικός συλλογισμός, το πώς διαχειρίζεσαι δύσκολες εργασιακές καταστάσεις. Όλα αυτά υπό το ΑΣΕΠ. Είναι τεστ που γίνονται σε όλο τον κόσμο. Στο δημόσιο σε πάρα πολλές χώρες. Και στην χώρα μας και στον ιδιωτικό τομέα. Ερχόμαστε και βάζουμε ένα αντικειμενικό φίλτρο, ένα τεστ το οποίο θα το δίνουν όλοι».

Και συνέχισε: «Υπάρχει διευρυμένη επιτροπή επιλογής η οποία είναι αυτή που θα εξετάσει τους υποψηφίους, θα βάλει το τεστ δεξιοτήτων, θα εφαρμόσει τα υψηλά κριτήρια, και στην συνέχεια θα καταλήξει στους επικρατέστερους υποψηφίους. Ο λόγος που επιλέγει τελικά ο υπουργός από τους επικρατέστερους που έχει διαλέξει το ΑΣΕΠ, είναι γιατί εκείνος θα συνεργαστεί μαζί τους, γιατί εκείνος έχει την πολιτική ευθύνη για τον φορέα αυτόν, γιατί είναι η εποπτεύουσα αρχή. Υπό κανονικές συνθήκες θα μπορούσε ο υπουργός να επιλέξει όποιον ήθελε. Έρχεται λοιπόν η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και λέει “όχι. Εγώ θέλω να βάλω παραπάνω φίλτρα. Επιλέγω να το θέτω όλο αυτό υπό το ΑΣΕΠ. Επιλέγω να βάλω τεστ. Επιλέγω να σηκώσω πιο ψηλά τον πήχη προκειμένου να έχουμε καλύτερες διοίκησης”».

Μιλώντας για την απόφαση να μην μοριοδοτούνται τα διδακτορικά, η υπουργός Εσωτερικών δήλωσε: «Το διδακτορικό συνεκτιμάται στο πλαίσιο της συνέντευξης, λαμβάνεται υπόψιν, υπάρχει ειδική μνεία στο νομοσχέδιο για τα διδακτορικά. Από εκεί και πέρα πρέπει να στηλιτεύσουμε ότι εδώ πέρα δεν πρόκειται για ακαδημαϊκή καριέρα. Αυτές είναι υψηλόβαθμες θέσεις διοίκησης, όπου για παράδειγμα η εργασιακή εμπειρία έχει μία βαρύνουσα σημασία. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο συνεκτιμάται το διδακτορικό αλλά δεν είναι αυτοτελώς μοριοδοτούμενο κριτήριο.

«Έχει ειδική μοριοδότηση η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, αλλά αυτά θα τα συζητήσουμε και στο πλαίσιο της διαβούλευσης. Πρέπει να πω ότι λάβαμε πολύ ενδιαφέροντα σχόλια. Είμαστε πάντοτε ανοιχτοί σε βελτιώσεις. Ήδη από την διαβούλευση ενσωματώσαμε ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον σχόλιο. Ότι κάνουμε σε αυτό το νομοσχέδιο το κάνουμε με έναν στόχο. Για να έχουμε καλύτερες διοικήσεις και άρα καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το πώς θα παρέχουμε καλύτερες και πιο ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες» κατέληξε η κ. Κεραμέως.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ