Καβγάς από την αναφορά σε “ιστορική συμφωνία” για τις Πρέσπες στην κοινή δήλωση Ελλάδας-ΗΠΑ

Την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε η κοινή δήλωση Ελλάδας-ΗΠΑ και συγκεκριμένα η αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών. Αρχικά, σύμφωνα με τη δήλωση που ήταν αναρτημένη στα αγγλικά στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών η συμφωνία χαρακτηριζόταν “ιστορική” . Συγκεκριμένα, αναφερόταν: “Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα επαναλαμβάνουν τη στήριξή τους για την ένταξη όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε ευρωπαϊκούς και διατλαντικούς θεσμούς σύμφωνα με την επιλογή των πολιτών τους. Τόνισαν τις προσπάθειες της Ελλάδας προς τον σκοπό αυτό, σημειώνοντας τη συνεχιζόμενη συνάφεια της ιστορικής συμφωνίας Πρεσπών και της επακόλουθης προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεπούς εφαρμογής της με καλή πίστη”.  Λίγες ώρες αργότερα,  ο προσδιορισμός αφαιρέθηκε από την αγγλική μετάφραση.

Το χρονικό

Η ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

“Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη πλέον, όχι μόνο δίνει μάχες υπέρ της Βόρειας Μακεδονίας για την ένταξή της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αλλά σε επίσημη τοποθέτησή της, στο κοινό ανακοινωθέν με τις ΗΠΑ που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτηρίζει “ιστορική” τη Συμφωνία των Πρεσπών” αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σε ανακοίνωσή του. “Τώρα που συμφωνούμε απόλυτα με τον κ. Μητσοτάκη ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ιστορική, θα φέρει επιτέλους τις κυρώσεις συμφωνιών με τη Βόρεια Μακεδονία προς ψήφιση στη Βουλή ή φοβάται τον πανελλήνιο διασυρμό για την προεκλογική εξαπάτηση του ελληνικού λαού και την καταψήφιση από τον κ. Σαμαρά και τη μισή κοινοβουλευτική του oμάδα;»” προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τσίπρας: Πείτε 158 συγγνώμες

“Πριν κατέβω από το βήμα να μην παραλείψω, για να μην λέτε πια ότι είμαι σε όλα σκληρός διαρκώς και αγενής μαζί σας, να συγχαρώ την κυβέρνηση και τον κύριο Μητσοτάκη προσωπικά για το κοινό ανακοινωθέν που έβγαλε σήμερα ο υπουργός εξωτερικών με τον Αμερικανό ομόλογό του για τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ. Αναρτήθηκε αμετάφραστο σήμερα στην επίσημη σελίδα του ΥΠΕΞ και στο οποίο χαιρετίζουν μαζί, τόσο η ελληνική όσο και η Αμερικανική κυβέρνηση την ιστορική όπως λένε, Συμφωνία των Πρεσπών” είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

“Τώρα που συμφωνούμε λοιπόν και το λέει και η κυβέρνησή σας με την υπογραφή της. ότι η Συμφωνία αυτή είναι ιστορική, τι κρύβεστε, τι φοβάστε; Τώρα που βγάλατε τις περικεφαλαίες, φέρτε εδώ να ψηφίζετε ένας-ένας, μια-μια τις κυρώσεις των συμφωνιών. 158 συγγνώμες είναι. Δεν πρόκειται να σας κατηγορήσει κανείς. Δεν είναι πολύ. Μία ψυχή που είναι να βγει ας βγει. Σας περιμένουμε να υπερψηφίζετε όλοι μαζί την ιστορική αυτή συμφωνία”.

Το κείμενο της δήλωσης που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή

ΚΙΝΑΛ: Διπρόσωπος Ιανός ο κ. Μητσοτάκης στα εθνικά θέματα

Επίθεση στη ΝΔ και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπολύει το ΚΙΝΑΛ σε σχόλιό του αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. “Ως αντιπολίτευση η ΝΔ καταψήφισε τη Συμφωνία των Πρεσπών, την χαρακτήριζε «Εθνική ήττα». Ως Κυβέρνηση τώρα, στο σημερινό κοινό ανακοινωθέν, την χαρακτηρίζει «ιστορική». Ιστορική υποκρισία και λαϊκισμός”, υπογραμμίζει το ΚΙΝΑΛ και προσθέτει: “Διπρόσωπος ο κ. Μητσοτάκης, Ιανός και μάλιστα στα Εθνικά Θέματα. Η κολοτούμπα τελικά είναι τακτική και για τους δύο, για τον κ. Τσίπρα και για τον κ. Μητσοτάκη”.

Ελληνική Λύση: “Ιστορική” είναι μόνο η απάτη της ΝΔ

“Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην κοινή δήλωση της με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, χαρακτηρίζει την προδοτική συμφωνία ως «Ιστορική συμφωνία των Πρεσπών»! «Ιστορική» είναι μόνο η απάτη της Νέας Δημοκρατίας εις βάρος του Ελληνικού λαού, αφού εκμεταλλεύτηκε το πατριωτικό αίσθημα των Ελλήνων για να υποκλέψει την ψήφο του. Αρνείται την Εξεταστική για τις Πρέσπες που έχει εισηγηθεί η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ , για να προχωρήσει με την κάλυψη της «Τρόικας Εσωτερικού» στις «Πρέσπες του Αιγαίου». Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ με την βοήθεια του Ελληνικού λαού θα ανατρέψει τα σχέδια τους” αναφέρει από την πλευρά της η Ελληνική Λύση.

“Εξαφανίστηκε” ο προσδιορισμός

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης κατήγγειλε από το βήμα της βουλής ότι τροποποιήθηκε το κοινό ανακοινωθέν Ελλάδας-ΗΠΑ που είχε αναρτηθεί στα αγγλικά στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών και “εξαφανίστηκε” ο χαρακτηρισμός “ιστορική” για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

“Μια ιστορική συμφωνία, όπως αυτή των Πρεσπών. συνοδεύεται από μια ιστορική λαθροχειρία. Πριν από λίγο το υπουργείο Εξωτερικών έβγαλε ορθή επανάληψη και απαλείφεται –αυτή είναι η Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη – μετά από 4 ώρες ο όρος ιστορική συμφωνία για να γίνει μνημείο σταθερότητας. Έλεος. Δεν υπάρχει πάτος σε αυτό το βαρέλι της υποκρισίας σας. Μετά τον θόρυβο αυτό που δημιουργήθηκε, αστειεύεστε; ” είπε ο κ. Γιαννούλης.

Δείτε εδώ την κοινή δήλωσηhttps://www.mfa.gr/en/current-affairs/statements-speeches/joint-statement-regarding-the-high-level-review-of-the-us-greece-strategic-dialogue.html

Η νέα ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

Για «τραγελαφική προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να συνεχίσει την ιστορική εξαπάτηση των πολιτών» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, σε σημερινή του ανακοίνωση με την οποία σχολιάζει την ορθή επανάληψη κοινού ανακοινωθέντος των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ, προκειμένου να αφαιρεθεί ο χαρακτηρισμός της Συμφωνίας των Πρεσπών ως «ιστορικής».

«Ο διασυρμός της ΝΔ και προσωπικά του κ. Μητσοτάκη με την “ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών” δεν έχει προηγούμενο», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τονίζοντας πως «δεν έχει ξανασυμβεί στα χρονικά, μετά τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας στη Βουλή για την υποκρισία της ΝΔ, η διπλωματία της χώρας να εκλιπαρεί τις ΗΠΑ για να βγάλει ορθή επανάληψη στο κοινό ανακοινωθέν και να απαλείψει τη λέξη “ιστορική”, που επιβεβαίωσε την κοροϊδία και τα προεκλογικά ψέματα του κ. Μητσοτάκη».

«Η ορθή επανάληψη του ανακοινωθέντος Ελλάδας-ΗΠΑ δεν παραγράφει την μνημειώδη αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών ως “ιστορική” από τον κ. Μητσοτάκη. Απλά επιβεβαιώνει την τραγελαφική προσπάθειά του να συνεχίσει την ιστορική εξαπάτηση των Ελλήνων πολιτών και διασύρει τη χώρα διεθνώς για τα εσωκομματικά προβλήματα της ΝΔ» προσθέτει η αξιωματική αντιπολίτευση και καταλήγει:

«Τα υπόλοιπα με τον κ. Μητσοτάκη στη Βουλή, όταν και αν βγάλει άκρη με τον κ. Σαμαρά και τους πρώην μακεδονομάχους βουλευτές του και τολμήσει να φέρει προς κύρωση τις συμφωνίες με τη Βόρεια Μακεδονία».

Η νέα ανακοίνωση ΚΙΝΑΛ“Μετά την αντίδραση μας η Κυβέρνηση έσπευσε να αλλάξει το κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος για την “ιστορική” συμφωνία των Πρεσπών.

Ότι και να κάνουν όμως αποκαλύφθηκαν. Η ιστορική υποκρισία και η διπροσωπία και στα εθνικά θέματα, τους χαρακτηρίζει. Με αυτές τις δήθεν ορθές επαναλήψεις, απλά αυτογελοιοποιούνται” σημειώνει το Κίνημα Αλλαγής.

Η ανακοίνωση ΚΚΕ“Ο κυβερνητικός τραγέλαφος με την αναφορά στην “ιστορική” Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και τα συγχαρητήρια του κ. Τσίπρα προς τη ΝΔ, επιβεβαιώνουν ένα πράγμα: Ότι ο εθνικισμός, στον οποίο επένδυσε ως αντιπολίτευση η ΝΔ, συνάντησε τελικά τον κοσμοπολιτισμό του ΣΥΡΙΖΑ για χάρη και μόνο των αμερικανοΝΑΤΟϊκών κι ευρωενωσιακών συμφερόντων που επέβαλαν τη συγκεκριμένη Συμφωνία” σημειώνει το ΚΚΕ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ