Κατρίνης: Και σε αυτή την κρίση ο κ. Μητσοτάκης δεν επεδίωξε εθνική συνεννόηση

Κακώς δεν ενημερώθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί για την απόφαση αποστολής αμυντικού υλικού στην Ουκρανία, είπε ο Μιχάλης Κατρίνης από το βήμα της Βουλής.

Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ υποστήριξε ότι «θα πρέπει να συγκληθεί το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών έστω και τώρα για να γνωρίζουν την πραγματικότητα, να γνωρίζουν και την κρισιμότητα των στιγμών οι Έλληνες».

Όπως είπε ο κ. Κατρίνης, «δυστυχώς, όμως, όπως συνηθίζει ο κ Μητσοτάκης, και σε αυτή την κρίση δεν επεδίωξε την εθνική συνεννόηση. Έχει την ψευδαίσθηση ότι όλα μπορεί να τα χειριστεί μόνος του, ακριβώς δηλαδή όπως νόμιζε και ο κ. Τσίπρας. Κακώς δεν ενημερώθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί για την απόφαση αποστολής αμυντικού υλικού στην Ουκρανία.Το τονίζουμε, ανεξάρτητα του ότι έχουμε σταθεί θετικά στην ουσία της απόφασης, η οποία στηρίζει την ευρωπαϊκή στρατηγική σε αυτό το ζήτημα».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «κι ας κάνουν ότι δεν το βλέπουν από την πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Γιατί η αλληλεγγύη, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο, πρέπει και να ζητείται αλλά και να παρέχεται».

«Αν δεν συγκαλείτε κ.Μητσοτάκη σε αυτές τις κρίσιμες ώρες το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών , αν δεν επιδιώκετε τώρα ένα πλαίσιο συνεννόησης, τότε ποτέ θα το πράξετε»; Συγκαλέστε το έστω και τώρα.

Για να δοθεί ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας, για να γνωρίζουν την πραγματικότητα και την κρισιμότητα των στιγμών οι Έλληνες πολίτες».

Σύμφωνα με τον κ. Κατρίνη, «η τραγωδία στην Ουκρανία συνεχίζεται με πολλές ανθρώπινες ζωές να χάνονται, περιουσίες να καταστρέφονται, δεκάδες χιλιάδες πολίτες να μεταβάλλονται σε πρόσφυγες και ανάμεσα στους νεκρούς θρηνούμε και 12 ομογενείς μας που έχασαν τη ζωή τους από τους βομβαρδισμούς. Κανείς δεν μπορεί να μένει σιωπηλός και αμέτοχος μπροστά σε αυτό το δράμα. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε πρόσφυγες στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού προγράμματος προστασίας. Σήμερα τίποτα πια δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο, ούτε αυτά που ίσχυαν για την διεθνή ασφάλεια».

Ο κ. Κατρίνης έκανε λόγο για δημιουργία «επικίνδυνου προηγούμενου» από τη ρωσική επίθεση, η οποία όπως εξήγησε, «ανοίγει όρεξη για ανάλογες κινήσεις σε όλους όσοι έχουν αποδείξει ότι δεν σέβονται το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις. Λειτουργούν ως αναθεωρητικές δυνάμεις που έχουν ως στόχο την χάραξη νέων συνόρων, τη δορυφοροποίηση ή ακόμα και την κατάληψη ανεξάρτητων κρατών».

Σχετικά με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, ο κ. Κατρίνης υποστήριξε ότι «αν οι ουσιαστικές κυρώσεις που επιβάλλονται τώρα στη Ρωσία είχαν ληφθεί από την αρχή η κατάσταση θα ήταν πολύ διαφορετική σήμερα».

Τι είπε ο Κατρίνης για την ανάγκη ελληνικών πρωτοβουλιών

«Η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες. Αρκετά πια με την απαράδεκτη και ηττοπαθή αντίληψη ότι δεν μπορούμε, ότι είμαστε μια μικρή χώρα» υποστήριξε ο κ. Κατρίνης και συμπλήρωσε:

«Οφείλουμε να αναλάβουμε ειρηνευτικές και διαμεσολαβητικές πρωτοβουλίες για να στηρίξουμε τους ομογενείς μας που βρίσκονται στην εμπόλεμη περιοχή, έστω και αν αφήσαμε ακέφαλο το προξενείο στη Μαριούπολη επί 15 μήνες.

Όπως και να στηρίξουμε τον Ουκρανικό λαό με την αποστολή εφοδίων αλλά και αμυντικού υλικού. Μαζί με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ».

Ο κ. Κατρίνης είπε ακόμη ότι «είναι σωστό να ενισχύουμε την αποτρεπτική μας δύναμη-για αυτό και ψηφίσαμε τις συμβάσεις για την αγορά αεροπλάνων και φρεγατών -αλλά αποτελεί τεράστιο λάθος να παρακολουθούμε μόνο τις εξελίξεις και να μην αξιοποιούμε τις συμμαχίες μας ,για να προσέλθει η Τουρκία στο τραπέζι του διαλόγου για την μόνη διαφορά μας ,την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν εκμεταλλεύτηκε η χώρα μας ακόμη και το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για το εμπάργκο πώλησης όπλων από χώρες της ΕΕ προς την Τουρκία. Απόφαση που ήταν αποτέλεσμα πρωτοβουλίας του προέδρου μας Νίκου Ανδρουλάκη.

Και δυστυχώς, ως τώρα η κυβέρνηση αδυνατεί να αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες.
Οι εξελίξεις επιβάλλουν τώρα να ασκηθεί ενεργή διπλωματία σε αυτή την κατεύθυνση, τώρα που ο κ Ερντογάν επιχειρεί να κλείσει τα μέτωπα του και να αναβαθμίσει τον ρόλο της Τουρκίας στη διεθνή σκηνή. Ενεργή διπλωματία με σωστή προετοιμασία  και όχι με συναντήσεις-φιάσκο όπως η πρόσφατη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών με τον ομόλογο του της Ρωσίας, ο οποίος λίγες ημέρες μάλιστα μετά μίλησε και για ’Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’’».

Δευτερολογία Κατρίνη: Το ΚΙΝΑΛ δεν μπαίνει στον πειρασμό να υιοθετήσει μικροπολιτικές τακτικές, όπως έκαναν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Αιχμές κατά του πρωθυπουργού αλλά και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, άφησε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, κατά την δευτερολογία του στη Βουλή.

Ξεκινώντας από τη στρατηγική αποδόμησης της διπλωματικής πολιτικής του Ανδρέα Παπανδρέου, στρατηγική που καταλόγισε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Μ. Κατρίνης αντέτεινε πως «σίγουρα σημαντική ήταν η είσοδος στην ΕΟΚ, κανείς δεν το αμφισβητεί, αλλά ακόμη πιο σημαντική ήταν εφαρμογή των Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων, τα Κοινοτικά Πλαίσια, η είσοδος στην ΟΝΕ».

Μετά ήταν η σειρά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με δύο αφορμές από τη δική του, προηγηθείσα δευτερολογία: η ακροτελεύτια φράση της δευτερολογίας Τσίπρα («Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες»), φράση που πρώτος είχε χρησιμοποιήσει ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η αναφορά Τσίπρα στον ελληνοτουρκικό διάλογο στο Νταβός, στις 30 Ιανουαρίου του 1988. «Ενάμιση χρόνο μετά, η παράταξη του κ. Τσίπρα και η παράταξη του κ. Μητσοτάκη (γνωρίζουμε) ποια τύχη επεφύλαξαν για τον Ανδρέα Παπανδρέου, να τα θυμόμαστε όλα», σχολίασε ο Μ. Κατρίνης.

Επικαλούμενος δε, τη ρήση του Ελευθερίου Βενιζέλου περί της αναγκαίας διορατικότητας του πολιτικού, ο επικεφαλής της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής επέκρινε το υπουργείο Εξωτερικών για τις συναντήσεις με τον Σεργκέι Λαβρόφ -επανέλαβε εξάλλου το ερώτημά του αν έχουν απαντηθεί οι επιστολές Σινιρλίογλου στον ΟΗΕ-, επέκρινε επίσης την κυβέρνηση για τις διαβουλεύσεις που είχε υπό τον πρωθυπουργό, με τη Ρωσία για το θέμα του φυσικού αερίου στο Σότσι, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Στη συνέχεια, έθεσε σειρά ερωτημάτων, όπως ποιο ήταν το αίτημα της χώρας στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, αν ζητήσαμε την εξαίρεση δαπανών για την άμυνα, για την πανδημία και για το λογαριασμό επιχορήγησης ενέργειας, αν έχουμε υποβάλει επισήμως αίτημα για αλλαγή των όρων του συμφώνου σταθερότητας. Και, ευκαιρίας δοθείσης, ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει την εθνική προσπάθεια για την επιβίωση της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των εξοπλισμών, ο Μ. Κατρίνης απευθύνθηκε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, και τον επέκρινε γιατί επιμένει, όπως ανέφερε, να μην παραδέχεται το λάθος του για την μη υπερψήφιση των εξοπλισμών στο σύνολο τους. «Δεν μπορείτε να λέτε ότι θα κρίνετε τις εξοπλιστικές δαπάνες ad hoc», επισήμανε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, εκτός αν, συνέχισε, η αξιωματική αντιπολίτευση υποτιμά τον εξ ανατολών κίνδυνο, εκτός αν λέει ότι δεν υπάρχει εξ ανατολών κίνδυνος και ότι θα λυθούν όλα με όρους διπλωματίας.

Κλείνοντας, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ κρίσιμο σε διπλωματικό επίπεδο, εξωτερικών σχέσεων και πραγματοποίησης της εκπεφρασμένης θέλησης για πολιτική ενοποίηση της ΕΕ. Όπως είπε, θα απαιτηθεί εθνική ομοψυχία, σοβαρότητα, υπευθυνότητα και πάνω από όλα αίσθηση του πατριωτικού καθήκοντος -«κι αυτό το λέει μια παράταξη, η οποία όσο καμία άλλη πίστεψε, πιστεύει και στηρίζει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Το έκανε το 2000 με την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, το έκανε το 2010 ούσα μόνη της στηρίζοντας την παραμονή της χώρας στο σκληρό πυρήνα της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας, το κάνει οποτεδήποτε χρειαστεί γιατί έχει σταθερό προσανατολισμό και στρατηγική. Γιατί δεν μπαίνει στον πειρασμό να υιοθετήσει μικροπολιτικές τακτικές, όπως έκαναν και η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα ταραγμένα χρόνια».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ