Μιχάλης Κατρίνης: Περήφανο το ΠΑΣΟΚ για τις αρχές που καθόρισαν την εξωτερική πολιτική του Ανδρέα Παπανδρέου – Το σχόλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, από το βήμα της Βουλής άσκησε κριτική στη κυβέρνηση για την πολιτική και τους χειρισμούς της που αφορούν στους εξοπλισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων και την εξωτερική πολιτική που ακολουθεί, αλλά παράλληλα δήλωσε ότι το Κίνημα Αλλαγής θα ψηφίσει τις 8 συμφωνίες για τους εξοπλισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων που αφορούν στην αγορά των φρεγατών Belharra, την προμήθεια 6 επιπλέον αεροσκαφών Rafalle και των τορπιλών για τα υποβρύχια. Υποστήριξε επίσης ότι είναι νόμιμο το δικαίωμα της χώρας στην άμυνα και την ασφάλεια.

“Θα ξεκινήσω με την αποστροφή του Πρωθυπουργού που ζήτησε ενότητα, ωριμότητα και υπευθυνότητα. Αυτά τα τρία στοιχεία όχι μόνο διατρέχουν τις τοποθετήσεις των στελεχών και των συναδέλφων του Κινήματος Αλλαγής σ’ αυτήν εδώ τη συζήτηση, αλλά είναι πάγια χαρακτηριστικά της παράταξής μας. Είναι αυτά τα οποία το ΠΑΣΟΚ επέδειξε ως κύρια στάση σε πολύ δύσκολες συνθήκες για τη χώρα, όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν απελπιστικά όνο σε δύσκολες συγκυρίες, με ελάχιστες εξαιρέσεις” τόνισε ο κ. Κατρίνης ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής.

Όπως είπε ο κ. Κατρίνης μεταξύ άλλων, το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ δεν μπορεί να αποδεχθεί εκπτώσεις στα εθνικά θέματα. “Στο ΠΑΣΟΚ είμαστε υπερήφανοι για τις αρχές που καθόρισαν την εξωτερική και αμυντική πολιτική του Ανδρέα Παπανδρέου” και πρόσθεσε: “Θα ψηφίσουμε και τις 8 συμβάσεις, για την ακρίβεια 7 συμβάσεις και μία διευθέτηση, αφού παρά τις εύλογες και τεκμηριωμένες ενστάσεις που μπορεί να έχει κανείς για βελτιωτικές παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να γίνουν, είναι επιτακτική ανάγκη για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων… Δεν μπορεί και δεν πρέπει να θριαμβολογεί η κυβέρνηση, καθώς δεν έχει ακολουθήσει τις διαδικασίες εκπόνησης ενός εθνικού εξοπλιστικού προγράμματος, σύμφωνα με τον νόμο 3978/11”.

Επεσήμανε ότι η Ελλάδα πρέπει να πάψει να είναι χώρα πελάτης, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να εμπιστευθεί τα ικανά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΑΒ και των ναυπηγείων και να διαμορφώσει ένα πλήρες σχέδιο για την αμυντική βιομηχανία της χώρας που καθυστερεί σχεδόν τρία χρόνια.

Σχολίασε ως κακής ποιότητας το βίντεο με το σήμα της ΝΔ όταν παρελήφθησαν τα πρώτα Rafalle, ενώ εξέφρασε αντιρρήσεις ως προς την εμπλοκή σε κούρσα εξοπλισμών. “Η Ελλάδα είναι πιστός, αλλά όχι δεδομένος σύμμαχος” ανέφερε, αφήνοντας αιχμές για τις αμυντικές συμφωνίες που συνήψε η κυβέρνηση καθώς έπρεπε να ζητήσει ανταλλάγματα.

Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ τόνισε παράλληλα την ανάγκη να είναι πολυσχιδής η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, κάνοντας ειδική αναφορά στη στάση της Τουρκίας. Ο κ. Κατρίνης υποστήριξε ότι η μόνη διαφορά με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, όπως καθορίστηκε από τον Κ. Καραμανλή και τον Ανδρέα Παπανδρέου και υπογράμμισε ότι “καμία κυβέρνηση δεν έχει νομιμοποίηση να δεχθεί προς συζήτηση τις αιτιάσεις της Τουρκίας για αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, γιατί θα είναι το πρώτο βήμα για την αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο”.

“Ούτε να δεχθεί συστάσεις φίλων και συμμάχων”, συμπλήρωσε ο κ. Κατρίνης, επισημαίνοντας τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ για τις πωλήσεις όπλων από Ευρωπαίους εταίρους στην Τουρκία, στον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ. “Υπονομεύεται έτσι η κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας και άμυνας”, σημείωσε ακόμη.

Το σχόλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον Ανδρέα Παπανδρέου

Στον Ανδρέα Παπανδρέου και την εξωτερική πολιτική της χώρας αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής κατά τη δευτερολογία του στη συζήτηση για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας.

Απευθυνόμενος στον επικεφαλής της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής στη Βουλή, Μιχάλη Κατρίνη, ο κ. Μητσοτάκης είπε: “Η χώρα έχει ταλαιπωρηθεί από την εκμετάλλευση της εξωτερικής πολιτικής για εσωτερικές υποθέσεις. Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε εκλεγεί το 1981 με κεντρικό σύνθημα “Έξω οι βάσεις του θανάτου” και ήρθε το 1983 και υπέγραψε μία πολύ ωραία πενταετή επέκταση των συμφωνιών, λέγοντας ότι οι βάσεις μένουν μέχρι που να φύγουν”.

“Υπάρχει μια γενικότερη εμπειρία, μια τεχνογνωσία στον λαϊκισμό στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, αυτό το οποίο εσείς αποκαλείτε προοδευτικό κεντροαριστερό χώρο. Φαντάζομαι ότι κ. Τσίπρας έχει πάρει μαθήματα και χρησιμοποιεί αυτή την ωραία διγλωσσία” σχολίασε ο Πρωθυπουργός.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ