Καταγγελία Καπερνάρου για το «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Καταγγελία Καπερνάρου για το «Ελευθέριος Βενιζέλος»

«Συνεχίζεται η τακτική της εκμετάλλευσης των ανέργων από τις επιχειρήσεις που έφεραν την “ανάπτυξη” στη χώρα μας. Ο «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών», σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του, προσφέρει σε 70 άνεργους “επαγγελματική εμπειρία” και “κατάρτιση”. Πώς τους αμείβει; Πληρώνοντας τα έξοδα μετακίνησής τους από και προς το αεροδρόμιο. Φυσικά, η εταιρεία, για να μειώσει ακόμα περισσότερο το κόστος, απευθύνεται σε άνεργους κατοίκους των γύρω περιοχών» αναφέρει ο βουλευτής Βασίλης Καπερνάρος και προσθέτει: «Γνωρίζει η επιθεώρηση εργασίας και το Υπουργείο Εργασίας τις πρακτικές που ακολουθεί ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών; Με αυτό τον τρόπο προσελκύουμε επενδύσεις στην Ελλάδα;Τα μνημόνιά σας έφεραν τον εργασιακό μεσαίωνα στην Ελλάδα και επιτρέπουν την εκμετάλλευση νέων ανθρώπων που ψάχνουν απεγνωσμένα για το μεροκάματο».

Ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών αναφέρει στην ερώτησή του προς τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

«Σχετικά με την προκήρυξη του Διεθνούς Αερολιμένα «Ελ.Βενιζέλου»

Με πρόσφατη προκήρυξή του, το «Ελ.Βενιζέλος», τονίζοντας μάλιστα ότι ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε. ‘Ελευθέριος Βενιζέλος’ συμβάλλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, προκήρυξε 70 θέσεις εργασίας για νέους ηλικίας 19-29 ετών. Οι θέσεις εργασίας αυτές θα έχουν διάρκεια  6 μήνες, και η πρωτοτυπία, ενώ στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι θα είναι αμειβόμενη η απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας, το πρόγραμμα στο οποίο έχουν ενταχθεί οι συγκεκριμένες θέσεις εργασίας «Airport Praxis», προβλέπει ως μόνη αμοιβή το εισιτήριο από και προς το αεροδρόμιο.  Παράλληλα όσοι επιλεγούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, θα απασχολούνται καθημερινά σε υπηρεσίες του αεροδρομίου. Επιπλέον στην προκήρυξη αναφέρεται ότι θα δοθεί προτεραιότητα σε κατοίκους των κοντινών περιοχών από το Ελ.Βενιζέλος.

Εν τω μεταξύ, στις 12 Ιουνίου, σε ευρεία σύσκεψη του Υπουργείου Εργασίας, ο Υπουργός  Ιωάννης Βρούτσης, προανήγγειλε «σαφάρι» ελέγχων για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

Παράλληλα, εκκρεμεί ακόμα το χρέος της Hochtief προς το ελληνικό Δημόσιο μιας και από το 2001 η εταιρεία «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών», της οποίας κύριος μέτοχος, ήταν η γερμανική Hochtief ως το Μάρτη του 2013, δεν έχει καταβάλλει στο Δημόσιο τον ΦΠΑ τον οποίο εισέπραττε κανονικά.

Επειδή, με βάση το άρθρο 21 του Συντάγματος §3 το Κράτος οφείλει να μεριμνά για την υγεία των πολιτών και να παίρνει ειδικά μέτρα για την προστασία της νεότητας, του γήρατος, της αναπηρίας και για την περίθαλψη των απόρων

Επειδή,  με βάση το άρθρο 22 του Συντάγματος §1 το Κράτος οφείλει να προστατεύει την εργασία και να μεριμνά για τη δημιουργία συνθηκών απασχόλησης όλων των πολιτών και για την ηθική  όλων των πολιτών για την ηθική και υλική εξύψωσή τους

Επειδή,  με βάση το άρθρο 655 του Α.Κ ο μισθός καταβάλλεται μετά την παροχή της εργασίας κι αν υπολογίζεται κατά ορισμένα χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της σύμβασης, καταβάλλεται στο τέλος καθενός από αυτά, αν δεν υπάρχει διαφορετική συμφωνία ή συνήθεια.

Ερωτάσθε:

1. Είναι μαύρη και αδήλωτη εργασία, αυτή που προσφέρεται από το Ελ.Βενιζέλος, από τη στιγμή που δεν προβλέπεται ασφάλιση  και αμοιβή;

2. Πώς συνίσταται καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, όταν προκηρύσσονται θέσεις απασχόλησης και όχι εργασίας, μιας και δεν προβλέπεται αμοιβή;

3. Ποια η ασφάλεια των απασχολουμένων αυτών σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος; Αν τεθεί σε κίνδυνο η σωματική τους ακεραιότητα, ποιος θα αναλάβει την ευθύνη;

4. Έχει πραγματοποιηθεί έλεγχος για τη νομιμότητα του προγράμματος «Αirport Praxis». Να κατατεθούν τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα.

5. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο έλεγχος και η αποπληρωμή του χρέους προς το Δημόσιο, της Hochtief για το Φ.Π.Α που εισέπραττε από το 2001 και δεν το απέδιδε στο ελληνικό Δημόσιο;».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ